M

Frieda: ”Tvivla aldrig på din egen förmåga”

av | jul 21, 2017 | Blogginlägg | 0 Kommentarer

Frieda Galianis började springa för fem år sedan, för att hon behövde någon form av frizon i sitt liv. Hon blev snabbt biten, fick fina resultat och träningen tog en allt större del av hennes liv.
Tyvärr gick det lite för snabbt och snart kom problemen. Hon började känna av höfter knän och fick problem med sin ena vad. Det blev början på en lång resa. Hon förstod ganska snabbt att hon behövde hjälp att bygga upp sin kropp och få ett individanpassat program. Därför tog hon hjälp av en löpcoach. Nu i efterhand anser Frieda att det är bland det bästa hon har gjort.
Under ett års tid körde hon stenhård rehab och alternativ träning i form av cykling och simning. Hon tränade med löpcoachen och gick på regelbunden massage hos en idrottsmassör. Frustrationen över att inte kunna springa var stor, men trägen vinner. I år sprang hon sitt fjärde Göteborgsvarv och i september springer hon sitt första maraton, Helsingborg Marathon:
– Jag kom tillbaka starkare, snabbare, smidigare och framförallt lyckligare. Löpningen har blivit så mycket mer för mig än att bara sätta ena foten framför den andra.
Veckans löpare, Frieda Galianis, är 32 år och bor i Mölndal utanför Göteborg tillsammans med sin man och deras nioårige son. Hon jobbar som frisör och äger och driver salongen Altro i Göteborg.
Kan du beskriva hur en träningsvecka ser ut för dig?
– Jag springer tre-fyra pass i veckan uppdelat på: korta intervaller, långa intervaller, distanspass 8-12 kilometer, långpass 15-30 kilometer (inför maraton, annars kortare). Minst ett styrke- och löpteknikpass i veckan hemma eller på gym och så cyklar jag till och från jobbet några gånger i veckan, cirka 2 mil. Ibland byter jag ut ett löppass mot cykling eller spinning på vintern.
Frieda Galianis
Hur viktigt är det för dig att ha mål med träningen?
– Jag älskar att ha mål i allt jag gör. Det är därför naturligt för mig att även ha mål med min träning. Ofta lopp men såklart också att må bra och orka med vardagen.
Har du några mål du vill berätta om?
– I år är det stora målet Helsingborg Marathon i september. Nästa år blir det att förbättra min tid på Göteborgsvarvet och så är jag också sugen på att testa ett triathlon med lite längre distanser än det jag gjort tidigare.
Vem eller vilka springer du helst med? Springer du helst på egen hand så går det förstås att svara det!
– Jag springer för det mesta själv. Ibland är det kul att springa i grupp men jag gillar inte att anpassa mig till en bestämd tid. Ibland tar jag med min son på cykel, det är fint sällskap.
Har du haft några motivationsdippar och hur har du hanterat dem?
– Jag tappade motivationen när jag var skadad och inte kunde springa. Jag fick till och med höra från en ortoped att jag aldrig mer skulle kunna springa så mycket som jag gjorde. Jag bestämde mig för att inte ge upp, jag är envis och det hjälpte mig.
Tre löparprylar du inte kan vara utan?
– Bra löparskor såklart, löparryggsäck (jag älskar transportlöpning) och vätskebälte.
Några peppande ord du skulle vilja ge läsarna, något som har funkat för dig när det tagit emot i löpningen?
– Tvivla aldrig på din egen förmåga! Hitta några få människor att inspireras av och lyssna på de med kunskap. Ta hjälp av en professionell löpcoach om du vill utvecklas som löpare.
Här kan du följa Frieda på Instagram!

Taggar

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen