M

En stor dag för alla ensamstående kvinnor!

av | apr 1, 2016 | Blogginlägg | 7 Kommentarer

Tjohooo!! Från och med idag, den 1 april, är det lagligt med assisterad befruktning av ensamstående kvinnor. Nu lär det dröja ett bra tag innan detta blir tillgängligt på bred front eftersom finansieringsfrågan ännu inte är löst i landstingen.
Men! Detta är en stor grej, tycker jag. Självklart ska inte barnlängtande kvinnor behöva åka till Danmark för att försöka bli gravida och självklart ska man inte behöva leva i en parrelation för att kunna bli förälder.
Kan bli SÅ trött på folk som menar att det är orättvist mot männen att tillåta assisterad befruktning av kvinnor. Varför är det orättvist? Det är ju vi kvinnor som kan bli gravida och föder barn. Dessutom händer det ju rätt ofta att folk separerar eller skiljer sig, så risken att barnet får växa upp med föräldrarna boende på olika håll eller bara med en förälder är rätt stor ändå.
assisterad-befruktning
Jag är övertygad om att de kvinnor som är modiga nog att ta steget att försöka bli föräldrar på egen hand kommer att bli fantastiska mammor. Det ÄR tufft att vara ensamstående och gå igenom något sådant, jag kände flera gånger under mim graviditet att hur fasen hade jag grejat detta utan en partner som stöd? Men ställs man inför faktum så tror jag att människan kan mobilisera oanade krafter. Vuxna, manliga förebilder kan barnet få ändå – det behöver faktiskt inte vara en biologisk pappa.
Nu hoppas jag bara att assisterad befruktning ska bli subventionerad av staten så att kvinnorna inte ska behöva punga ut med tiotusentals kronor för att få förverkliga sin mammadröm.
För möjligheten att försöka bli förälder ska självfallet inte vara en pengafråga. SÅ glad över den här nyheten, sorgligt bara att det sker först nu… Vad tycker ni, vilka är era åsikter om den här nya lagen?

Taggar

7 Kommentarer

 1. Martina

  Jag tycker det är toppen!! Jag tror det ger ett lite mer lugn i en annars stressande tillvara med att hitta rätt partner att förhoppningsvis kunna ”skaffa” barn med…
  Samtidigt som de som inte vill ha en traditionell (mamma, pappa, barn) familj oxå får en annan möjlighet!
  Ibland i vissa situationer tänker jag att det hade varit lättare att vara själv (vill poängtera att jag inte vill byta bort den tillvara jag har!!!) då finns det inga förväntningar eller krav från någon annan, man sköter sig själv å barnen helt på det sätt man själv vill å önskar!
  Men jag är grymt imponerad av de som drar hela lasset själva!!

  Svara
 2. Sarah

  Heja Heja!

  Svara
 3. Maria

  SÅ otroligt bra och fint! Under min graviditet så är det en frivilligt ensamstående mamma med en dotter på året som dessutom varit ett av mina största stöd. Hon är AMAZING och hennes dotter kan skatta sig lycklig över den otroliga förälder hon har.

  Svara
 4. saga

  Jag är jättelycklig över detta, hade planerat att åka till danmark i framtiden när det är dags – men nu slipper jag det. Nu kan jag bli mamma på egen hand i mitt eget land, helt underbart. Dock så har jag inget emot att man behöver betala för det, barn är ovärderliga så det är lätt värt det. Hellre att man betalar det än att dom höjer skatten för att få råd med det och att alla börjar ogilla ensamstående för det. 🙂

  Svara
 5. Sara

  Är inte det minsta orättvist mot männen. En kvinna har sina begränsade år när hon kan bli mamma. En man kan bli pappa nästintill hela livet. Så orättvist har naturen inrättat det. Kvinnor ska inte behöva ”nöja sig” i en dålig relation med en man bara för att hon vill ha barn. Och homosexuella kvinnor ska naturligtvis kunna bli mammor utan att åka till Danmark.

  Svara
 6. Sigurd

  En helt Up to date lag i världens
  mest jämställda land, Sverige.
  Är bara att gratulera alla ensamstående
  kvinnor, härvidlag.:)

  Svara
 7. Sandra

  Äntligen! Hurra för alla fina, lagliga numera, mammor!

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen