M

De 5 bästa sakerna med att fylla 40

av | jul 14, 2017 | Livet | 2 Kommentarer

Ingen kan väl ha undgått att kronprinsessan Victoria fyller 40 bast idag. Jag såg en paneldiskussion på fyran om att fylla 40 och då tänkte jag att varför inte sy ihop en egen lista. Så, här kommer den: de  5 bästa sakerna med att fylla 40 (enligt mig förstås!)

1. Jag behöver inte bevisa något längre
Som yngre kände jag ofta att jag var tvungen att hävda mig själv, räkna upp mina meriter och hela tiden argumentera för min existens i olika sammanhang. Det där är så himla skönt att slippa, idag har jag landat i mig själv och struntar fullständigt i vad folk tycker.
2. Jag har slutit fred med kroppen
Jag, liksom många andra tjejer, har ett förflutet med ätstörningar och evigt mixtrande med maten. Numera äger jag inte ens en våg, äter precis vad jag vill och har slutat upp med att stå framför spegeln och nypa mig i skinnet. Jag älskar min kropp som dessutom har gett mig ett barn och en massa annat fint!
3. Jag behöver inte vara överallt hela tiden
Det värsta som kunde hända när jag var yngre var att missa något ”viktigt”. Vad det där viktiga nu kunde vara: fester, olika häng eller liknande. Nu kunde jag inte bry mig mindre. Jag umgås med de människor som betyder något för mig och det känns underbart att vara trygg i det.
4. Jag vågade ta viktiga karriärsteg
Förr lyssnade jag (onödigt) mycket på vad andra tyckte. Att utbilda sig till kemist var till exempel inget jag ens ville, det bara blev så eftersom jag inte vågade satsa på mina journalistdrömmar så tidigt. Men med stigande ålder känner jag mig mer och mer trygg i mig själv och litar på magkänslan. Att säga upp sig från den där trygga anställningen som jag ju kämpade så hårt för var mycket svårt, men lättare nu än tidigare.
5. Jag har fått ett större djup
Har skrivit det förut, skriver det igen: terapeuten som hjälpte mig massor under en livskris för några år sedan sa ofta att ”En strimma vemod ger en människa djup”. Det har jag tagit till mig ordentligt. Förr kunde jag skämmas över den här sidan av mig själv, ville ju vara hyperpositiv och glättig som ”alla andra”. Men nu har jag insett att den här sidan är en tillgång, den underlättar för mig att förstå andra människor och enkelt sätta mig in i nya situationer.
Det var det. Hur ser din lista ut, ifall du nu har fyllt 40? Och om du inte har fyllt 40 än, hur tror du det kommer att kännas att fylla denna magiska ålder? Kram!

Taggar

2 Kommentarer

  1. Marita

    Håller med på alla punkter, är på alla sätt en mer harmonisk människa sedan jag fyllde 40 för några år sedan! Tänker mer på mig själv – har liksom insett att om inte jag mår bra kan jag inte sprida det till andra heller! Så befriande att ha lärt sig att lyssna på sig själv! 🙂

    Svara
  2. Johanna

    Jag håller med i det du skriver, det är på något sätt befriande att vara över 40 (jag är 43). Osäkerheten vad andra ska tycka är mycket svagare nu, jag är vän med min kropp för, liksom, det blir som det blir och jag har den kropp jag har – lika bra att vara vän med den och förhålla sig till den som den är. Mina barn är tonåringar vilket ger mig lite mer utrymme för mig själv. Jag vågar satsa på tokiga idéer och bryr mig mindre om de misslyckas. Jag skulle inte vilja ha tillbaka min osäkerhet, ångest och svagare självtillit som jag hade för 20 år sedan. Att ha fyllt 40 är faktiskt helt ok.

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen