M

Därför älskar jag att bo I storstan

av | okt 16, 2016 | Livet | 14 Kommentarer

freddy2

Jag får ofta frågan om vi inte ska lämna Stockholms innerstad och flytta ut till något större, nu när jag har barn.

Och visst, frågan är såklart berättigad. Vi skulle verkligen behöva mer yta, det är tight att leva tre personer (varav ett litet barn) på omkring 45 kvadrat. Ibland kan jag få nervösa sammanbrott av hur det ser ut i vår lägenhet. Det finns fortfarande flyttkartonger kvar här, snart ett år efter att vi flyttade hit. Det ligger leksaker överallt, dammråttor virvlar omkring och gör sig mest påminda när solstrålarna möter parkettgolvet om dagarna. Och så ligger det ofta ett berg av disk på diskbänken.

Visst är det lockande att lämna den här lilla lägenheten för att kanske rentav få ett stort hus för samma pris som vi gav för vår nuvarande bostad. Men så finns det de där anledningarna till att både jag och sambon älskar att bo här mitt i stan. Som till exempel:

LÄGET!
Tunnelbanan är bara fem minuters promenad bort, men eftersom lägenheten är omgiven av en vacker park, en klippvägg och vatten känns det ändå som att vi är nära naturen. Det är krypavstånd till en stor mataffär och det finns mängder av fik och restauranger att besöka.

PULSEN!
Jag älskar kontraster. Som dotter till min far, som är född och uppvuxen i nordligaste Lappland, kan jag verkligen njuta i fulla drag av tystnaden och lugnet i fjällen. Men inte för länge, för då längtar jag tillbaka till pulsen, till staden. Det enda jobbiga just nu är att det var alldeles för länge sedan jag var i fjällen, men man kan inte få allt. Förhoppningsvis blir Adrian också fjällbiten när han blir lite större…i alla fall om hans mamma får bestämma 😉

TRÄNINGSMÖJLIGHETERNA!
Känslan att dra på sig löparskorna och ge sig ut på långpass en tidig helgmorgon när staden fortfarande sover, det är mäktigt. Att få springa upp på Västerbron och blicka ut över en av världens vackraste huvudstäder, det är oslagbart för en löparnörd som mig. Kungsholmen runt, Södermalm runt, Hagaparken, Djurgården…möjligheterna är oändliga och blir man sugen på ”skogskänsla” kan man alltid åka ut en bit utanför stan till exempelvis Ursvik eller Hellas.

MÄNNISKORNA!
Flera av mina närmaste vänner har jag träffat i vuxen ålder, här i Stockholm. Jag gillar att det finns så många sammanhang här som bjuder på möjligheter att få nya kompisar, människor som man matchar bra med i den fas i livet jag befinner mig i just nu.

loparbild

sunset

MÖJLIGHETERNA!
Att ha det yrke jag har, influencer och poddmakare, innebär att jag behöver hålla mig uppdaterad på det senaste inom träningsvärlden. Mycket går att göra online, såklart, men i princip varje vecka har jag möten, pressträffar och andra event som äger rum just här i city. Därför underlättar det enormt att bo så här centralt, så att jag slipper pendlingen som jag lärde mig att ogilla under de sex åren då jag dagligen pendlade från Uppsala in till Stockholm.

LIVSKVALITÉN!
Att slippa pendla och åka bil längre sträckor frigör mycket tid till annat, som att vara med familjen, träna eller träffa vänner. Närheten till stadspulsen i kombination med de natursköna omgivningarna vi bor i är verkligen en lisa för själen.

Och visst spelar Adrian in, han kommer ju vilja ha ett eget rum så småningom. Springa i gröngräset och plaska i plaskdammen kan han ju redan nu, det finns ju utanför dörren liksom många lekplatser och potentiella kompisar. Så nu funderar jag bara på hur jag ska göra för att ge ut den roman jag (såklart) har liggande i byrålådan och som KANSKE skulle kunna göra att lite mer pengar trillar in, så vi kan köpa en större lägenhet här i stan och slipper flytta 😉

Hur bor du? I lägenhet, hus eller något annat? Var bor du och hur är det att bo just där du bor?

(Foto, två översta bilderna: Jonas Hansen, nedre bilden: Emma Shevtzoff)

Taggar

14 Kommentarer

 1. pilla

  Lägenhet inne i stan i Sthlm. Passar mig bra just nu då jag har 20 min dörr till dörr med cykel till jobbet och mina närmaste vänner samt brorsan inom promenadavstånd. Både nya vänner och barndomsvänner som flyttat hit. Har även närma till Arlanda express som passar mig bra då jag reser en del så Arlanda känns inte speciellt långt borta. Om jag någon gång skaffar familj vill jag flytta till hus. Är uppvuxen i hus och jag saknar verkligen en stor jacuzzi, uterum, gräsmatta och space.

  Svara
 2. Ulrica

  Bor i hus på landet. Älskar att vara nära naturen men det är svårt att hitta nya vänner här där alla känner varann sedan innan. Jobbar i stan så får lite puls därifrån. Kommer nog stanna hör länge. Vill aldrig bo i lägenhet igen.

  Svara
 3. Annika

  Vi bor i stan, men har även ett landställe att åka till.
  Den kombon passar oss.

  Svara
 4. Sandra

  I en villa i en liten by. Fantastiskt lugnt och mysigt men man har sprungit sig less på området då man får varva byn några rundor på ett långpass. Älskar att komma till Sthlm och springa, men skönt att komma hem och mysa i soffan i lugnet också 🙂

  Svara
  • Petra Månström

   Låter härligt! Visst är det underbart med kontraster mellan lugnet och pulsen!

   Svara
 5. Susanne Kuusikorpi

  Bor sedan sju år på en liten ö med 480 invånare, i Österbotten/Finland. Vi åker färja om vi måste till fastlandet och kör sedan ca 5 mil till närmsta stad. Älskar verkligen att bo här, omgiven av hav, natur och stillhet. Här finns allt jag behöver just nu. Men hade jag inte hunnit bo mina 19 år i Stockholm, där jag kunde klättra, träna akrobatik, yoga och ha så många valmöjligheter, så tror jag inte att själen hade fått ro här. Nu ägnar jag mig åt mina två barn, cyklar, promenerar, paddlar, åker skidor o skridskor. Och så har vi ju vårt skärgårdsgym, ca 30 kvm stort, men det är i alla fall ett gym!!
  En liten fiskarstuga har vi ju också, långt ute i yttersta havsbandet… Det bästa för mig! 🙂

  Svara
 6. Susanne

  Bor sedan sju år på en liten ö med 480 invånare, i Österbotten/Finland. Vi åker färja om vi måste till fastlandet och kör sedan ca 5 mil till närmsta stad. Älskar verkligen att bo här, omgiven av hav, natur och stillhet. Här finns allt jag behöver just nu. Men hade jag inte hunnit bo mina 19 år i Stockholm, där jag kunde klättra, träna akrobatik, yoga och ha så många valmöjligheter, så tror jag inte att själen hade fått ro här. Nu ägnar jag mig åt mina två barn, cyklar, promenerar, paddlar, åker skidor o skridskor. Och så har vi ju vårt skärgårdsgym, ca 30 kvm stort, men det är i alla fall ett gym!!
  En liten fiskarstuga har vi ju också, långt ute i yttersta havsbandet… Det bästa för mig! 🙂

  Svara
 7. Förvånad

  Jag bor med min familj i lägenhet i centrum av Helsingfors. Jag har bott i centrum sedan studietiden och gillar det skarpt. Men under sommarsäsongen flyr jag gärna ut till sommarstugan till helgerna.

  Svara
 8. Emma

  Vi bor i ett stort hus utanför stan, med stor trädgård och gott om plats för alla våra och dotterns saker. Ändå får jag emellanåt också panik över hur stökigt det är. Med en 15 månaders i huset kan det gå från städat till fullständigt kaos på 2 sekunder 🙂

  Svara
 9. Anneli

  Jag bor i en villa i en by 3 mil utanför en ”större” stad i norrbotten. Det passar mig perfekt. Jag älskar naturen, friheten, och lugnet. För mig ger det ett lugn att känna att när jag kommer hem efter jobbet, då är jag bara hemma eller i naturen. När jag bodde inne i en stad så fanns det så många möjligheter utanför dörren i princip dygnet runt, och det stressade mig.
  Tur att vi alla är så olika 🙂

  Svara
 10. Elna

  Hus, på landet! Har bott i storstad, småstad och villasamhälle men aldrig har jag känt mig mer hemma än på landet, just som jag är uppvuxen. Men – ibland, när det dyker ned kul inbjudningar till pressevent och föreläsningar; då saknar jag för ett ögonblick att bo där det händer.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen