Ofta byter ju människor karriär efter att de har fått barn. Föräldraledigheten gör något med en och plötsligt har du inte alls någon lust att gå tillbaka till ditt gamla jobb. Istället vill du göra något helt annat.

Man känner sig kluven och slits mellan viljan att komma tillbaka till gamla jobbrutiner, samtidigt som man ju nu har den där lilla personen som man värnar så mycket om och vill vara nära. Jag kan verkligen känna igen mig i detta, redan nu tänker jag intensivt på att jag i alla fall inte vill jobba på samma sätt som innan Adrian kom. Nu vill jag inte längre vara borta så mycket och ser ingen vits i att stressa ihjäl mig för att någon frånvarande chef ska se mig och uppskatta mig för allt slit jag lägger ner.

LÄS OCKSÅ: Den svåra konsten att inte smygjobba

Just det här med vad som egentligen är viktigt i livet blir så mycket tydligare efter att man har fått barn. Sitta på ett jobb man känner ångest inför när man kan vara med sin gullunge och följa hans utveckling på nära håll? Nej, tack. Under tiden som föräldraledig får man ju mer perspektiv och det här med livets gång blir så oerhört tydlig. Vi föds och vi dör, det gäller att maxa upplevelsen här på jorden. Därför är det inte så konstigt att många karriärbyten sker i det här läget. Civilingenjörer blir deckarförfattare, journalister blir personliga tränare och sönderstressade it-konsulter blir surdegsbagare. Ja, listan kan göras lång. Kanske har man inte ens ett jobb att återvända till och just under föräldraledigheten får man äntligen tid att tänka till vad gäller karriären.

lista_barn

LÄS OCKSÅ: Jag tröttnade på att lägga år till livet

Min bloggkollega Cissi Wallin här på Mama har ju också nyligen skrivit om den här märkliga känslan att återvända till heltidsarbete efter att ha varit mammaledig. Hur ska man då bolla sina nya karriärtankar med familjelivet? Funkar det ens ekonomiskt att gå ner i arbetstid eller byta jobb? Och hur går det till, rent praktiskt? Jag efterlyser inspirerande exempel på kvinnor (och män med, för den delen!) som har bytt karriär efter att de har blivit föräldrar.

Hur gjorde du? Hur gick tankarna innan du bestämde dig för vad du ville göra? Blev det som du hade tänkt dig? Berätta, jag är nyfiken!

Share: