M

Att rensa bort för att kunna ta in nytt

av | okt 8, 2017 | Blogginlägg | 8 Kommentarer

Ett tag trodde jag att det bara var prat om tider, onödigt mycket hud, silikonbröst, substanslösa texter och nyttighetshets som stressade mig i sociala medier. Nu vet jag bättre – och den insikten har varit mycket värdefull för hur jag mår.
En klok vän undrade en gång hur jag orkar jobba med sociala medier, särskilt som att jag har ett tränings- och hälsofokus i det jag gör. Ställer mig ofta den frågan själv. Och under den processen har jag insett att det långtifrån bara är det uppenbara, alltså yta och prestation, som stressar mig.
Gräver jag lite djupare i vad som utlöser mina reaktioner när jag ser bilder i mina sociala medier-flöden handlar det mycket om illusionen av det ”perfekta livet” och en känsla av att inte passa in där. Mysiga bjudningar med vänner, ett stort, rymligt och perfekt inrett hem, kärleksförklaringar till den eventuella partnern och så vidare.
Minns en gång när jag klagade över att min sambo inte alls är sugen på att figurera i mina sociala medier och hur jag då kände att han ”förstörde” mina möjligheter att visa upp den perfekta familjefasaden. Eller när jag bröt ihop över att vi bor litet, trångt och dessutom har helt olika syn på definitionen av ”stökigt”. Hur skulle jag kunna spela in inspirerande små videoklipp här hemma liksom, där det ligger träklossar, snorpapper, damm och matrester precis överallt?
Känner jag efter så blir jag varken upplyft eller inspirerad av de där kontona som visar upp den typen av liv och då måste jag värna om mitt eget välbefinnande och rensa bort. Det var verkligen en lättnad då jag insåg att jag verkligen måste rensa bort störningsmoment för att kunna lyfta in sådant som verkligen inspirerar mig. Jag behöver inte vara alla till lags, jag behöver inte tvinga mig själv att känna det där stinget av obehag varje gång jag scrollar igenom mitt sociala medier. Jag kan faktiskt välja bort. En otroligt skön insikt.
Naturbilder, särskilt med vatten och berg som motiv, har jag märkt fyller mig med ett härligt lugn. Jag måste verkligen se till att ladda med lite sådan energi snart, långt bort från Instagram och Facebook. Ser fram emot det.
Foto bilden ovan: Petra Månström

Taggar

8 Kommentarer

 1. Béatrice Karjalainen

  Vi som postar vatten och berg har sjukt stökiga hem så därför måste vi ut och fota 🙂

  Svara
 2. Petra

  Jag blir mest inspirerad av vackra naturbilder också ?

  Svara
 3. Hanna

  Jag lever i konstant kaos här hemma. (Appropå dina dammråttor i hörnen). Städar gör vi såklart men med tre barn blir det rörigt igen innan jag ens hinner blinka. Jag gillar verkligen inte röra men väljer att fokusera på annat istället. I slutändan så är det inte ett städat hem som är det viktiga utan tiden med familjen. Jag tycker att du gjort ett klokt val. Bort med det som stressar och in med det som inspirerar.

  Svara
 4. Christin - Midis

  Hej! Nu har jag läst din LinkedIn, dina senaste inlägg (som fångade min uppmärksamhet först) och ville bara säga att jag läser med hög igenkänning. Även som ett inredningskonto – i alla fall på insta – kanske bidrar till den ångesten försöker öppna till den riktiga världen i både bildtexter, storys men framför allt bloggen. Det tar tydligen många kanaler för att rymmas en människa. Men jag förstår, hör och känner dina texter. Jag kan också bli och känna mig hetsad och då längtar jag alltid till bergen i Norge. För att liksom få perspektiv av bergen när jag inte kan få det i huvudet. Kram och heja!

  Svara
  • Petra Månström

   Så fint och klokt formulerat – det tar många kanaler att rymma en människa. Så sant 🙂

   Svara
 5. Lina

  Vi vill se dammet, stöket, och matresterna ❤ Det är riktiga livet och framförallt småbarnsåren. Kämpar dagligen med att ”slappna av” i vårat stök och vara nöjd hemma även med stök och smuts trotts hårt slit med städ, tvätt, disk. Mannen är mkt mer avslappnad än jag ….?Så upp till kamp för fler ”riktiga” insta konton ???

  Svara
  • Petra Månström

   Hua…vet precis! Jag gillar när bilderna är tekniskt bra även om motivet kanske är ett stökigt kök =) Kram på dig!

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen