designed_to_run

Igår kväll fick jag ett mejl från en läsare som har börjat jogga och som har hållit igång med träningen i ett halvår.

Då hon är något överviktig får hon ofta höra av folk att det inte är bra för henne att springa och nu funderar hon på om de kanske har rätt, kanske är hennes psyke inte anpassat för löpning? Kanske är hon för tung för att vara en ”riktig” löpare? Men faktum var ju att hälsporren försvann när hon började springa…

LÄS OCKSÅ: Har det blivit för mycket av det goda?

Det första jag tänker när jag läser de här raderna är att jag blir SÅ irriterad på ”folk”. Människor, som ofta inte ens har satt sin fot i en löparsko, tar sig friheten att tycka till om allt mellan himmel och jord och nu alltså anser att mejlskrivaren inte borde springa på grund av sin övervikt.

Hur många gånger har man inte fått höra det själv?

”Det är inte bra för dina knän att springa!”
”För att vara en riktig löpare ska man vara liten och nätt!”

Och blablablabla….

Ibland önskar jag att dessa människor bara kunde hålla sina åsikter för sig själva och låta oss som har fått smak för det här med löpning få göra våra egna erfarenheter.

Herregud, mejlskrivaren blev av med sin hälsporre efter att hon började springa! Vi som har lidit av detta elände vet precis hur gudomligt underbart det är att bli av med det. Dessutom har hon ju lyckats hålla igång i ett halvår, bara det är ju helt fantastiskt och vittnar om ett riktigt löparpsyke! Hur många hade inte gett upp efter en vecka när det börjar ta emot litegrann?

LÄS OCKSÅ: Trött på effektivitetshetsen!

Mejlskrivaren undrar nu vad jag tycker och jag säger bara: spring på! Slå dövörat till när olyckskorparna börjar mala på om att löpning skulle vara farligt. Det är ännu farligare att sitta still och bara prata! Och om du inte redan gör det, lägg till löparspecifik styrketräning som stärker upp senor och ligament och gör kroppen ännu bättre rustad för löpning.

Återigen: du är GRYM som har hållit igång i ett halvår, mot alla odds! Och grattis till att ha blivit kvitt hälsporreeländet! Keep on running!!

Share: