M

Bästa alkoholfria dryckerna till jul och nyår från Carlsberg

av | dec 6, 2019 | Blogginlägg, Samarbeten | 1 kommentar

En väldigt bra utveckling jag noterat de senaste åren är att allt fler väljer bort alkohol till både jul och nyår. Extra roligt då att det finns fler alternativ än någonsin att välja mellan. Häng med!

Jul och nyår är snart här och en väldigt sund utveckling jag har noterat de senaste åren är att allt fler väljer bort alkohol på julbordet. Inte så konstigt, tycker jag, för nu när det finns så otroligt många riktigt vassa alkoholfria alternativ. Faktum är att det till och med finns alkoholfria ölsorter som smakmässigt ibland till och med har gått förbi traditionell alkoholhaltig öl. Och andra stora fördelar med att välja alkoholfria alternativ på julbordet är ju att det blir mycket lättare att ta sig upp och köra ett löppass på juldagsmorgonen. Ja – och alla andra dagar såklart! 😉

Karin Berntson, beer training specialist på Carlsberg, i poddstudion.


Karin Berntson (bilden ovan), Beer Training Specialist på Carlsberg, gästade ju Maratonpodden tidigare i år för att prata om alkoholfri öl. Och glädjande nog är hon nu tillbaka, den här gången för att guida oss till de bästa alkoholfria dryckerna till jul och nyår. Hela inslaget med Karin kan du lyssna på här.
Nedan följer en översikt över dryckerna Karin pratade om, samt de recept som nämns i inslaget:
Gölwein
GÖLWEIN

Recept för ca 4 personer

Lagen:
2 dl vatten
1 kanelstång
4 st nejlikor
4 msk honung
Några droppar av färsk citron
2 klyftor vinteräpple (utan kärnhus)

Ölet:
2 flaskor Falcon Vinterbrygd 0,5%
Dekoration:
Socker
Kanel
Apelsin
Blanda och koka upp lagen i en kastrull. Låt den sedan dra en halvtimma eller längre.
Blanda ihop kanel och socker och förbered dina glas med en apelsinkant som doppas i blandningen.
Värm upp lagen igen och häll i Falcon Vinterbrygd 0,5%. När ditt gölwein är ångande hett, häll upp det i glasen och njut.
Staropramen
STAROPRAMEN NON ALCOHOLIC 0,5%
Ljus lager, pilsner, klassisk stil
Staropramen Non Alcoholic 0,5 % har en maltig smak med inslag av knäckebröd, pomerans, kryddor och honung med en uppfriskande avslutning. Passar utmärkt till husmanskost och sallader eller som sällskapsdryck.
Carlsberg Alcohol Free
CARLSBERG ALCOHOL FREE 0,5%
Ljus lager
Den positiva trenden på alkoholfri öl växer sig starkare år för år. Det glädjer förstås Carlsberg som var med och startade segmentet för alkoholfri öl. Carlsberg Alcohol Free 0,5% lanserades redan 2006 och har alltså redan hunnit fira 10 årsjubileum – och att det är en framgångsrik produkt råder det ingen tvekan om. Carlsberg Alcohol Free är Sveriges största alkoholfria öl! Från och med januari 2017 är dessutom all Carlsberg Alcohol Free ekologisk. På så sätt möts inte bara en, utan två mycket starka trender – i en flaska med riktigt gott öl! Doft av bröd, halm, och honung. Frisk smak med ren avslutning och stram bitterhet. Serveras vid 8-10°C till mat eller som sällskapsdryck. Den balanserade karaktären gör att den passar till mat med många smaker eller extra sälta, som pizza, hamburgare eller husmanskost.
1664 Blanc
1664 BLANC SANS ALCOOL 0,4%
Veteöl
En fruktig och frisk smak med tydlig karaktär av citrus och koriander. Den passar utmärkt till rätter av fisk och ljust kött, gärna med heta och asiatiska inslag och att dricka som sällskapsdryck.
Bryggarmust
APOTEKARNES BRYGGARMUST
Apotekarnes Bryggarmust. Den nya brygden är en blandning av alkoholfri julöl och den klassiska julmusten, och passar perfekt för de som vill ha ett mer vuxet alkoholfritt alternativ med mindre sötma, till julmaten.
 
Somersby sparkling

SOMERSBY SPARKLING SECCO 0,0%
Alkoholfri, halvtorr äppelcider
Elegant, halvtorr äppelcider med tydlig karaktär av gröna druvor. Den noga avvägda syrligheten passar dig som söker en torrare, friskare dryck. Gör sig lika bra som aperitif – väl kyld i ett vinglas utan is – som alkoholfritt sällskap till skaldjur, ljust kött eller ost- och charkbricka.

CHIPS MED LÖJROM

Chips kan vara gott i all sin enkelhet, men nästa gång du bjuder över vännerna ska du prova det här. Det här receptet tar inte många minuter att förbereda men är försvinnande gott. Vi säger chips med löjrom men receptet kallas även för löjromschips.

Ingredienser

  • 1 påse av dina favoritchips
  • 1 burk crème fraiche
  • 100 g valfri kaviar/rom – avrunnen
  • 1 dl syltad rödlök – köpt eller egengjord
  • 1 knippe gräslök – hackad
  • 1 knippe dillkvistar – plockade

Så här gör du:

  1. Finhacka gräslöken och plocka små dillkvistar
  2. Lägg ut potatischipsen på ett stort serveringsfat
  3. Toppa chipsen med att klicka ut creme fraiche, lite syltad rödlök, rom, gräslök & dillkvistar
  4. Voilà, servera direkt!

Variationer & tips

  • Om du inte får tag på löjrom går det utmärkt att byta ut mot stenbitsrom.
  • Är du eller någon i sällskapet vegetarian? Byt ut löjrom mot tångrom/kaviar. Till utseende och i viss mån smaken så påminner det om stenbitsrom!
  • Vill du lyxiga till det ytterligare kan du alltid byta ut creme fraiche mot Smetana.
  • Om du inte har syltad rödlök kan du alltid finhacka rödlök. Om du lägger den hackade löken i vatten en stund innan och låter den rinna av så blir smaken mildare.
  • Välj gärna chips som är lätt kryddade såsom; lättsaltade chips eller chips med smak av gräddfil och lök.
  • Om du inte har tillgång till färska örter kan du alltid strö över lite citronzest!
  • Tillbehören går enkelt att förbereda redan dagen innan servering. Men när du väl toppat chipsen med tillbehören så bör det serveras direkt. Med tiden kan de krispiga chipsen annars mjukna.
  • Har du inget stort serveringsfat går det lika bra med en stor tallrik eller en skärbräda!

Somersby sparkling rosé

SOMERSBY SPARKLING ROSÉ 0,0%
Halvtorr, mousserande cider med rosékaraktär
Halvtorr, mousserande cider med rosékaraktär. Fyllig smak av syrliga röda krusbär och smakrika jostabär – en korsning av svarta vinbär och gröna krusbär. En krispig alkoholfri premiumcider som är sig själv nog – väl kyld i ett vinglas utan is – men som också gärna umgås med lite kryddigare maträtter.Halvtorr, mousserande cider med rosékaraktär. Fyllig smak av syrliga röda krusbär och smakrika jostabär – en korsning av svarta vinbär och gröna krusbär. En krispig alkoholfri premiumcider som är sig själv nog – väl kyld i ett vinglas utan is – men som också gärna umgås med lite kryddigare maträtter.

KÄRLEKSMENY MED PILGRIMSMUSSLOR

Halstrade pilgrimsmusslor med edamamepuré och parmesan

  • 8 st pilgrimsmusslor
  • Några klickar smör
  • Flingsalt och peppar
  • 1 sats edamamepuré, se recept nedan
  • 50 g parmesan, hyvlad
  • Olivolja

Gör så här:

Hetta upp en panna, lägg i smöret och låt det smälta tills det är gyllenbrunt.

Torka av musslorna och lägg dem i pannan, stek dem ca en minut och vänd, stek sedan ytterligare i ca 30 sekunder.

Lyft ur musslorna, låt dem rinna av på hushållspapper och krydda med salt och peppar.

Bred ut lite bönpuré på en tallrik, lägg på 2-3 musslor och toppa med parmesan, olivolja, salt och peppar. Servera och njut.

Edamamepuré

  • ½ kg Edamamebönor
  • 1 klyfta vitlök, skivad
  • 1-2 msk olivolja
  • 1-2 msk citronjuice
  • Salt

Gör så här:

Koka upp saltat vatten, lägg i bönorna och vitlöken och låt sjuda i ca 4-5 minuter.

Sila av bönor och lök (spar lite av vätskan) och mixa tillsammans med olivolja och ca ½-1 dl kokvätskan i 2-3 minuter. Späd vid behov med mer olja och kokvätska.

Pressa purén genom en finmaskig sil, smaka av med citronjuice och salt.

Till sist: en riktigt god jul och ett gott nytt 2020! SKÅL! Fler här som gillar alkoholfritt?

Taggar

1 kommentar

  1. Kjell.nilsson

    Var ett tag sedan jag tog en koll på bloggen…instämmer till 100 procent..
    Testat många från Carlsberg ..
    Även andra märken nu är jag skadad men bättre återställare får man leta efter ..
    Hoppas ni fortsätter samarbetet saknar fortfarande en bar där man kan få en espresso o alkofri öl under ett lopp ! Skulle lätt betala 10o kr extra i startavgift..
    Fy skäms de Millöpare som en stekhett majdag drack upp all pilsner vid Kungsholmen runt?jag hade en kall pilsner mentalt från 18 km ..tröst vi fick ett presentkort på en pilsner att hämta där vi hämtade nummerlappen?annars var det kul lopp

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen