M

7 "vänta bara"-meningar jag gärna slipper höra

av | apr 4, 2016 | Blogginlägg | 13 Kommentarer

Ni som är småbarnsföräldrar har säkert hört dem till leda. Jag talar om de där ”Vänta bara…”-meningarna som andra föräldrar (eller icke-föräldrar med, för den delen) i ens omgivning älskar att dela med sig av.
För, jag menar, det är ju så oerhört skönt att det finns människor på Ica, på bussen, på tunnelbanan, ombord på flygplanet, på Facebook (och så vidare) som så gärna vill förbereda dig på vad som komma skall. Här är sju varianter som jag har hört så pass ofta att jag helst slipper dem:
baby_meme_diaper
1.  ”Vänta bara tills han helt går över till riktigt mat. DÅ kan vi snacka om bajsblöjor. Minns när vår son hade bajs ända upp i nacken…”
Och med den här informationen vill du att jag ska göra…exakt vad? Frukta framtida bajsblöjor?
2. ”Vänta bara tills han börjar gå. Då kan ni glömma rofyllda flygresor, som nu. Då kommer han se kabingången som en friidrottsarena…”
Shit! Det hade jag ALDRIG kunnat räkna ut själv. Att han kommer att börja gå alltså. Lika bra att vara orolig i förväg då…
3. ”Vänta bara tills han helt går över till riktig mat. Då kommer du få se på kladdig bebis, nu har ni ju smekmånad…”
Oj, jag måste ha levt under en sten i hela mitt liv. Hade aldrig kunnat ana att bebisar blir kladdiga när de äter RIKTIG mat…
baby_meme_poo
4. ”Vänta bara tills ni får nummer två, då kommer ni inte att hinna med något alls…”
Vem har pratat om det självklara i att försöka ge barnet ett syskon? Kan ju vara så att man inte kan – eller inte vill och oavsett vilket inte tycker att det är något man delar med var och varannan…
5. ”Vänta bara tills han blir större. Du vet, små barn – små problem…”
Jaha. Och med den här informationen ska jag göra…exakt vad? Gå runt och oroa mig mer än jag redan gör om mitt barns framtid (om det nu är möjligt att vara ännu mer hönsmammig…)
baby_meme_pott
6. ”Vänta bara tills han får växtvärk på riktigt. Då kommer ni inte få sova lika mycket som ni gör nu…”
Här blir man också lite osäker på vad syftet med informationen är. Att ens barn eventuellt kan få växtvärk och att det då kommer att påverka nattsömnen? Ja, då får vi ta itu med det då. Nu är nu…
7. ”Vänta bara tills han börjar krypa, då kommer du inte få en lugn stund!”
Åh, det hade jag aldrig kunnat räkna ut själv. Återigen, OM det blir ett problem så tar vi itu med det OM det blir aktuellt…
Någon punkt som du vill lägga till? Kommentera gärna!

Taggar

13 Kommentarer

 1. Linnea

  Så underbart klockrent!

  Svara
 2. Anna

  Hög igenkänningsfaktor!
  För oss som ammar: ”Det kanske går bra nu, men vänta bara tills hon får tänder”. Ja, men va skönt att du klargjorde detta i och med att jag trodde det INTE skulle göra ont då!
  Dessutom tycker jag det haglade av Vänta-baras under graviditeten! I vilken vecka man än befann sig i varnades man för nästa…

  Svara
 3. Pia

  Jag är gravid å får ofta höra vänta tills barnet är fött då får ni aldrig sova, vänta tills du fött barnet då kommer vi snacka om urinläckage,
  Precis som man skulle vara född under en sten, har 3 syskon är äldst alltid fått hjälpa till plus att jag är inte 18…,svärmor är värst

  Svara
 4. Anna

  Asch, låt det bara svepa förbi! Inte hela världen att få höra något sånt. Jag är säker på att alla vid något tillfälle hört och sagt något liknande.

  Svara
 5. Isabelle

  Jag är ju bara gravid, men får många goda ”råd” längs vägen. Favoriten just nu är: ”Jag var ju också smal som du innan barnen, men sen går det bara utför. Det kommer du också märka!”. Eh, jaha? Vad ska jag göra med den informationen?
  En annan favorit, när jag säger att jag längtar efter att kunna träna utan att det flimrar framför ögonen på mig är: ”Fast när du väl fått barn kommer du inte kunna/vilja träna mer”. Nej, för min reumatism som kräver styrketräning kommer bara gå upp i rök och försvinna. Härligt att höra!
  Andra saker jag inte kommer vilja göra när jag fått barn är laga mat, ägna tid åt att skriva, ägna tid åt min sambo och (den här är också fin…) vilja ha julklappar längre. Ty, julklappar blir meningslösa när man får barn.
  Skönt med ett facit så här ett halvår innan…

  Svara
  • Petra Månström

   Kan det handla om att folk gärna vill att man också ska ha det lite ”jävligt” – precis som de har det? 😉

   Svara
 6. Sara G

  Nu var det ett tag sedan, men vid ett antal tillfällen har jag som är stolt mor till två alldeles fantastiska döttrar (snart 9 resp 6) fått kommentarer i stil med: ”Ojojoj, vänta bara tills de kommer i puberteten, ni kommer att få ett helvete.” Första gången domedagsprofetian slängdes på mig var väl lilltjejen i princip nyfödd. Jamen tack!? Alla tjejer förvandlas alltså garanterat till monster under 6-7 år av sitt liv och det är lika bra att börja ha ångest över detta så fort man klämt ut dem?

  Svara
  • Petra Månström

   Ja, suck. Har själv hört flera varianter på temat att eftersom min son är kille så kommer vi få ett helvete när han är i puberteten… Zzz…

   Svara
   • Sara G

    Jaha, det finns båda varianterna, grattis… Kan tillägga att jag själv var en rätt beskedlig tonåring, liksom min man, så vi hoppas på att våra mesiga gener slår igenom på åtminstone den ena ungen :-D.

    Svara
    • Petra Månström

     Hehe, min kille påstår bestämt att killar ALDRIG blir beskedliga tonåringar – så länge de inte är ”pluggisar” 🙂

     Svara
 7. Marie

  Vill kontra med en annan inställning: Vänta bara tills ni kan röja i lekparken tillsammans, tills han uppskattar en stunds barnprogram, tills han lutar huvudet mot din axel när ni läser saga, tills ni kan gilla samma tv-program, tills du får hem det allra första julpysslet från förskolan, tills första gången han säger mamma, tills du kan gå på toa utan att någon samtidigt ramlar ner från soffan. Den tiden kommer, faktiskt fortare än du kan ana även om det känns som en evighet i träsket med blöjor, bebis som måste roas, som vill bli buren halva långpromenaden istället för att ligga i vagnen och som tycker att det är en bra idé att äta varannan timme på natten.
  Jag tycker att det blir roligare och roligare för varje år!
  Kram på dig

  Svara
  • Petra Månström

   Skönt att höra, Marie! Kram!

   Svara
  • Jass

   Jaaa, såhär kan det också vara! Oftast är det såhär! Det finns inget som slår det att känna den lilla handen i sin hand när man promenerar, eller när dennlilla kryper upp inens säng om natten o bökar in sin lilla rumpa i höjd med ens mage och ligger där som en kattunge, eller alla blöta pussar… Listan är lång! Det är UNDERBART att ha barn och det härliga är så mycket mer än utmaningarna!

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen