5 knep för att kunna njuta av långpasset

petramanstromLöpning, maratonlöpning, Träning, Träningsfilosofi1 kommentar

stretching

Siktar man på att springa ett maraton så är långpasset ett nyckelpass, men även inom andra tävlingsdistanser ingår långpass som en viktig del av träningen.

Man brukar ha som tumregel att man ska hålla på i minst 90 minuter för att det ska kallas långpass och de flesta har ett slags hatkärlekförhållande till det här passet. Det måste helt enkelt göras, men innan man har tagit sig ut genom dörren känns det väldigt segt.

Men varför springer man egentligen långpass? Jo: de bidrar till att det bildas fler kapillärer i dina muskelfibrer, vilket gör att mer syre kan transporteras till dina muskler. Dina mitokondrier, som är cellernas kraftverk, ökar i antal och storlek och detta gör att kan behålla din energi under längre tid.

LÄS OCKSÅ: Vardagsmotionen knäcker mig!

Dessutom tränas dina muskler på att lagra mer glykogen (kolhydrater), något som minskar tröttheten när du springer långt. Du får också mental träning som gör dig bättre förberedd inför längre lopp och så får du en chans att ta reda på hur din kropp hanterar skor, kläder och olika typer av energi och sportdrycker.

Långpasset är helt enkelt ett riktigt effektivt pass och här kommer ett gäng tips som gör det lite uthärdligare – ja, rentav kanske roligt:

1. MUSIK ELLER PODD I ÖRONEN
Få kroppen och skallen att glömma bort ansträngningen genom att ladda upp med en bra låtlista eller poddar att lyssna på under passet. Se bara till att du inte har för hög volym så att du inte hör trafiken eller människor runtomkring. Spotify har låtlistor där musiken anpassar sig efter ditt tempo, det kan vara en kul grej att testa.

LÄS OCKSÅ: 7 misstag som sabbar din löpträning

2. SPRING TILLSAMMANS MED ANDRA
Löpning i grupp eller med en kompis kan vara ett mycket effektivt sätt att ta sig ut på långpassen. Är du och kompisen eller du och gruppen välmatchade när det gäller kapacitet så är det ett toppensätt att vara social samtidigt som du blir en bättre löpare.

3. SPRING PÅ VARVBANA
Vill du ha hyfsat nära hem fast ändå få ditt långpass avklarat? Då kan det vara en smart idé att mäta upp en bana som är säg 5-6 kilometer lång och så springer du flera varv på den. Loopa på en bana är inte alltid jättekul, men se det som ett bra sätt att träna pannbenet på. Dessutom: skulle du bli törstig eller kissnödig eller liknande så är hemmet inte långt borta…

LÄS OCKSÅ: 21 tankar alla maratonlöpare har tänkt minst en gång

långpass

LÄS OCKSÅ: Bli redo för maran på 10 veckor

4. HITTA PÅ NÅGOT SOM FÅR DIG ATT LÄNGTA UT
Nya löparskor, nya kompressionsstrumpor, nya solglasögon, nya tights – nya, roliga löparprylar ökar garanterat suget efter att ge sig ut på ett pass. Att ha en riktigt bra sportklocka med vars hjälp du kan detaljanalysera ditt pass kan också vara en effektiv morot. Om vi bortser från prylarna så kan du till exempel bestämma dig för att du får en belöning när du är klar med ditt pass. Kanske en näve smaskiga praliner, en kall öl eller en riktigt god hamburgare. Välj det som triggar igång just dig!

LÄS OCKSÅ: Extremt segt långpass

5. UTNYTTJA SOCIALA MEDIER
Har du gått ut på Facebook, Twitter eller Instagram – eller din eventuella blogg – och sagt att du ska ut och springa en viss sträcka eller en viss tid så blir det svårt att maska. För du kommer ju garanterat att få frågor om hur passet gick och då vill du väl inte behöva säga att du maskade, eller hur?

0

En Kommentar på “5 knep för att kunna njuta av långpasset”

  1. Vad roligt att höra, Linda! Då har du ju massor av härliga avsnitt att lyssna ikapp 😉 Kram!

    0

Kommentera

Din epostadress publiceras inte Obligatoriska fält är märkta *