M

5 grejor som kvinnliga löpare måste deala med

av | jul 16, 2015 | Blogginlägg | 7 Kommentarer

lopare_pa_strand

Foto: Mike Baird/Flickr.com.

Missförstå mig rätt. Jag är stolt över att vara kvinna, men ibland har jag faktiskt intensivt önskat att jag var av det motsatta könet. Det är framför allt vissa återkommande situationer i min träning som framkallar den känslan och här är fem av dem:

1. Lingonveckan
Under några (ibland ganska många) dagar en gång i månaden kan det vara extra jobbigt att vara kvinnlig löpare. Hur gärna man än vill ge allt på det där intervallpasset eller vad det nu kan vara så känns benen blytunga och helt utan kraft. Man flåsar för minsta lilla och det värker i tjejmagen. Jag talar förstås om lingonveckan och dagarna kring den. Ett sant härke som jag gärna skulle slippa.

2. Kameltå
Det är naturligtvis inget fel med att visa världen att man har en snippa, men åtminstone jag slipper gärna den så kallade kameltån. Därför gäller det att hitta tights med rätt skärning och passform, annars kommer den där kära tån som ett brev på posten. Kan killars val att dra ett par shorts över tightsen möjligen vara ett sätt att dölja någon slags liknande ”exposed”-känsla?

3. Tämja håret
Flätor eller tofs? Keps eller ej? Ibland önskar jag att hade kort hårt och bara kunde dra iväg utan att behöva fixa frisyren innan. För det stör verkligen koncentrationen när hårtestar far omkring hejvilt runt ansiktet, åker in i ögonen och fastnar i svett. Man kan förstås klippa håret kort och visst finns det långhåriga män som rimligen har samma ”i-landsproblem”, men ändå. Håret irriterar och det är jobbigt att behöva tvätta och torka det efter passet, hade hellre bara hoppat in i duschen och sedan direkt iväg utan att behöva kamma och greja.

4. Hitta rätt sport-bh
Att hitta en bra sport-bh som håller behagen på plats kan vara en rejäl utmaning, särskilt om hyllan är något större och plånboken liten. För sport-bh:ar med bra stöd har en tendens att dra iväg prismässigt. Nu har jag inte direkt någon jättehylla, men tycker ändå i mörkare stunder att jag kunde ha lagt de där hundralapparna på roligare saker. När vi ändå pratar om tjejspecifika utgifter, är det inte dags att politikerna äntligen förverkligar det där mensbidraget som det pratades om förut? Det klassiska killargumentet att vi män minsann måste köpa kondomer och äter mer mat håller inte riktigt, tycker jag…

5. Kissa på huk
Att man blir kissnödig under ett löppass händer ju lite nu och då. En kille kan göra processen rätt kort, medan det blir ett större företag för tjejer såvida man inte är oblyg och väljer Paula Radcliffe-metoden. Det blir helt enkelt svårare att bara gå in bakom ett träd, en regelrätt toalett måste oftast sökas upp. Kan vara rätt irriterande.

Har jag glömt någon viktig punkt? Komplettera gärna listan 🙂

Taggar

7 Kommentarer

 1. Rund är också en form!

  4. Vi slipper i alla fall tejpa (annars blödande) bröstvårtor.
  5. Spring i skogen. Det löser alla problem! 😉

  Kram M

  Svara
 2. elsa

  tjejmagen? menar du livmodern?

  Svara
 3. Emma

  Jag kan inte låta bli att undra hur bra jag hade varit om jag hade varit kille?Alla är olika och det finns både killar och tjejer som har det bättre genetiskt än andra. Men här tänker jag mig som en genetisk kopia av mig själv fast av motsatt kön. Hur mycket bättre lungkapacitet skulle jag ha och hur mycket fortare skulle jag då kunna springa?

  Svara
 4. Emma Hå

  Roligt inlägg! Jag älskar text som tar upp träning (som inte är gå ner en storlek på tre dagar-träning) ur kvinnors perpektiv!

  Svara
 5. Malin

  Ett sätt att slippa stora kostnader i samband med mens (apropå mensbidrag) samt värna om miljön är att införskaffa menskopp! Håller länge(!!!), känns inte och håller tätt!

  Svara
 6. Hanna

  Kan skriva under på allt. Men jag skulle aldrig våga göra som Paula gör….

  Svara
 7. Lisa

  Jag säger bara hormonspiral! Bästa uppfinningen någonsin, aldrig mera ”lingonvecka”

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen