Urless på det ständiga tjatet om ålder och fertilitet

gravid_kvinna_fertilitet

Tröttnat på omgivningen som på din 35-årsdag välmenande påpekar att nu är det nog bäst att du skyndar på, för snart kanske barntåget har gått?

Just åldern 35 innebär en kris för många kvinnor som längtar efter barn men ännu inte har träffat rätt partner att bli förälder ihop med. Det allmänna budskapet i alla medier är ju dessutom att efter 30 så dalar fertiliteten betänkligt och när du närmar dig 40 så är det förmodligen tvärkört.

Jag skulle vilja trycka upp den här relativt nya dansk-amerikanska undersökningen (i forskningssammanhang är två år ”nytt”) i nyllet på alla ”experter” (gynekologer, barnmorskor, läkare med flera) som i morgonsoffor, radio och tidningar påpekar att har man fyllt 30 så är goda råd dyra om det ska bli några barn. I studien framgår det nämligen att fertiliteten hos kvinnor mellan 35-40 är i stort sett lika stor som för kvinnor 20-24 år. Allra störst är fertiliteten hos kvinnor 30-34 år, men det handlar inte om några dramatiska skillnader. Kan vara skönt att veta för många, tror jag, eftersom jag är övertygad om att stressen att det snart kan vara kört i sig kan vara orsaken till svårigheter att få barn.

Till min stora förvåning har jag även personlig erfarenhet av (förmodligen) välmenande barnmorskor som antyder att det rentav kan vara idé att sätta igång och försöka få barn även om man inte är helt nöjd med den relation man lever i. Och jag har goda vänner i åldern 35-40 (utan barn) som fått panik efter att ha gått till barnmorskan och velat ha p-piller utskrivna men istället fått föreläsningar om att det snart kan vara för sent för barn.

Återigen: läs undersökningen jag länkade till högre upp. Lite ny, fräsch kunskap vore på sin plats på många ställen där kvinnor i den känsliga åldern 35-någonting vistas. Fler här som tröttnat på det ständiga tjatet om dalande fertilitet?

Share: