M

TÄVLINGSFARTEN – GLÖM INTE DEN!

av | sep 6, 2017 | Blogginlägg | 4 Kommentarer

Vi befinner oss just nu i den absoluta högsäsongen vad gäller motionslopp. Det jag tänkte skriva om i det här inlägget är något som jag märker att många missar – nämligen att vänja kroppen vid tävlingsfarten.
Jag har löpcoachat motionärer i några år nu och märker att det ofta slarvas med att trimma in just tävlingsfarten i kroppen. Observera att jag nu vänder mig till dig som har ett uttalat mål med ditt lopp, det kan handla om en viss tid eller att uppnå en viss känsla av flyt i löpningen. Oavsett vilket så kommer inte målen att uppnås om din kropp inte har lärt sig att springa i den tänkta tävlingsfarten.
Pratar vi om längre lopp som halvmaraton, maraton, Lidingöloppet 30 km osv är tävlingsfarten för många en slags ”mellanfart” mellan det tempo man håller på t ex tusenmetersintervaller och lugna distanspass. Milfarten är många gånger lättare att få in i sin träning då den ofta motsvarar det tempo man har på sina längre intervaller.
Många kanske tror att bara för att tävlingsfarten är lugnare än intervallfarten så kommer kroppen automatiskt att kunna hålla den när det är dags för tävling. Men nej, så enkelt är det inte: du måste lära kroppen att hitta en effektiv löpteknik i din tänkta tävlingsfart och det enda sättet att göra det på är att öva, öva, öva.
Det är framför allt när det aktuella loppet närmar sig som det blir allt viktigare att trimma in tävlingsfarten. Jag förespråkar att man alltid har ett inslag av tävlingsfart i sin träning om man nu har ett konkret lopp man siktar på. Här är några exempel på upplägg:

  • Lägg in block i tävlingsfarten i ditt lugna distanspass. T ex 2 x 5 minuter, 10 x 1 minut, 2 x 10 minuter och så vidare. Vila i form av ett par minuters mellanjogg i ditt lugna distanstempo. Starta alltid genom att värma upp i lugnt tempo och låt fartökningarna komma efter ca 10 minuter.
  • Ersätt din vanliga intervallfart med tävlingsfarten. T ex 5 x 1 000 m i tänkt tävlingsfart på halvmaran, maran eller Lidingöloppet.
  • Ett perfekt ”formtoppningspass” inför maran eller halvmaran är att köra ett kortare långpass och i det spränga in block i din tänkta tävlingsfart. T ex 2 x 10 minuter jämnt fördelat över passet. Starta alltid genom att värma upp i lugnt tempo och låt fartökningarna komma efter ca 10 minuter.

Jag är helt säker på att du kommer att få lättare att hitta ett bra flyt och genomföra dina lopp på det sätt du önskar om du testar ovanstående. Stort lycka till och ha kul!
(Foto bilden ovan: Jonas Hansen)

Taggar

4 Kommentarer

  1. Anneli

    Hur viktigt är är det att träna på löptekniken för snabbare tempo på pass?
    Jag har löptränat i 1 år ca och det händer inte mycket med tid eller tempo. Jag har som mål att springa milen på 55 min men jag tror inte jag fixar det (tjejmilen nu 1:02) ska jag acceptera att jag är en slow runner, blir ju så besviken när inget händer, eller kan alla springa fortare? Ska tillägga att jag är 45 år.
    Tack för din blogg, mycket peppande för en nybliven löpare.

    Svara
    • Petra Månström

      Självklart kan alla springa fortare! Löptekniken är en viktig pusselbit, liksom rätt träningsupplägg anpassat efter din unika livssituation och dina förutsättningar. Kul att du gillar bloggen!

      Svara
  2. Annika

    Bästa Petra!!
    Just nu i min intervallgrupp kör vi supertusingar. Gud så skoj! Förutom det pinsamma i att jag trodde tusingar betydde att vi skulle spurta 1000 m, vila en minut och spurta 1000 till osv, hahaha…När man inte vet så vet man inte 🙂

    Svara
    • Petra Månström

      Du är bra härlig du!!! Supertusingar är superkul =)

      Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen