M

Styrketräning är toppen för gravida

av | okt 27, 2015 | Blogginlägg | 0 Kommentarer

gym

Jag under ett styrkepass på gymmet tidigare i år. Nu blir det något lättare vikter, men jag kör fortfarande marklyft som jag tycker är en helgrym övning. Foto: Privat.

I morse fick jag pressmeddelande om en studie som handlade om det jag har anat: nämligen att styrketräning är riktigt bra träning för gravida.

Tidigare har de generella rekommendationerna till gravida varit lättare träning som promenader och simning. Men den nya avhandlingen visar alltså att medelhård styrketräning är en lämplig träningsform under graviditeten.

– Kvinnorna som styrketränat under graviditeten har upplevt att de mått bra av att träna styrketräning, att träningen kunde minska de graviditetsrelaterade besvären och öka känslan av att hantera sin graviditet, säger Karolina Petrov Fieril, sjukgymnast och forskare vid Sahlgrenska akademin.

De graviditetsrelaterade problem som kvinnorna själva upplevde minskade genom styrketräningen var problem som dålig hållning, trötthet, huvudvärk, illamående, sömnlöshet och ryggsmärtor.

I avhandlingen undersöktes också hur blodtryck och puls påverkas under ett konditions- respektive styrketräningspass hos gravida kvinnor.

– Vi såg att de påverkas på samma sätt oavsett träningsaktivitet och att de håller sig inom hälsosamma värden, säger Karolina Petrov Fieril.

Riktigt roliga nyheter alltså. Ser fram emot liknande studier som tillsammans med den här kan skapa nya riktlinjer för träningsrekommendationer under graviditet. 

Taggar

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen