Styrketräning är toppen för gravida

petramanstromAlternativ träning, Gravid, Gravidträning, Hälsa, TräningKommentera

gym

Jag under ett styrkepass på gymmet tidigare i år. Nu blir det något lättare vikter, men jag kör fortfarande marklyft som jag tycker är en helgrym övning. Foto: Privat.

I morse fick jag pressmeddelande om en studie som handlade om det jag har anat: nämligen att styrketräning är riktigt bra träning för gravida.

Tidigare har de generella rekommendationerna till gravida varit lättare träning som promenader och simning. Men den nya avhandlingen visar alltså att medelhård styrketräning är en lämplig träningsform under graviditeten.

– Kvinnorna som styrketränat under graviditeten har upplevt att de mått bra av att träna styrketräning, att träningen kunde minska de graviditetsrelaterade besvären och öka känslan av att hantera sin graviditet, säger Karolina Petrov Fieril, sjukgymnast och forskare vid Sahlgrenska akademin.

De graviditetsrelaterade problem som kvinnorna själva upplevde minskade genom styrketräningen var problem som dålig hållning, trötthet, huvudvärk, illamående, sömnlöshet och ryggsmärtor.

I avhandlingen undersöktes också hur blodtryck och puls påverkas under ett konditions- respektive styrketräningspass hos gravida kvinnor.

– Vi såg att de påverkas på samma sätt oavsett träningsaktivitet och att de håller sig inom hälsosamma värden, säger Karolina Petrov Fieril.

Riktigt roliga nyheter alltså. Ser fram emot liknande studier som tillsammans med den här kan skapa nya riktlinjer för träningsrekommendationer under graviditet. 

0

Kommentera

Din epostadress publiceras inte Obligatoriska fält är märkta *