M

Ser jag en till "låtsassemla" så smäller jag av!

av | feb 10, 2016 | Blogginlägg | 18 Kommentarer

semla
En redig semla, en sådan jag gillar allra bäst. Foto: Flickr.com.
Jo, jag vet. Det är jättebra att äta hälsosamt och det gör jag för det mesta. Men jag kan ändå inte låta bli att störa mig på alla de här nyttiga varianterna på semlor som duggar tätt just nu. Grovt bröd istället för vanligt, kvarg istället för grädde, rivna morötter istället för mandelmassa och så vidare. Eller varför inte ”proteinboosta” grädden med proteinpulver?
LÄS OCKSÅ: Tjejer, våga äta som en hel karl!
Ja ja, om man är laktos- eller glutenintolerant eller allergisk mot något i en traditionell semla är väl en sak. Men kan inte folk släppa fisen lite och ta sig en redig semla, åtminstone EN gång per år? Det finns väl annat onyttigt man kan avstå från än en semla om det nu är det man egentligen vill ha. Eller vill folk hellre ha en två grova brödskivor med kvarg och mosad banan mellan, som jag såg i något Instagramflöde? Ni måste skoja, va? Nu har hälsoivrarna gått överstyr.
LÄS OCKSÅ: Här är mina 5 kostbudord
Kvarg- och nyttighetsmaffian håller säkert inte med mig här, men jag jag var bara tvungen att få ur mig detta. Vad är nästa steg? Ihopkluttad, riven rödbeta istället för julskinka? Orkar inte… Det är nog mitt gamla ätstörningsjag som inte klarar av de här underförstådda förbuden. För budskapet är ju någonstans att du inte bör äta den där semlan, du bör stålsätta dig och avstå. Sådant gör mig jätteirriterad, vi borde snarare ha en mer tillåtande inställning till själslig njutning som semlor. I rimlig mängd och ihop med en sund, balanserad livsstil så är det absolut inga problem att äta mååååånga semlor.
Punkt slut!

Taggar

18 Kommentarer

 1. Emring & Järlmo

  Ja, precis så.
  Punkt.
  Må så gott!
  PS: Åt en redig semla med både grädde och mandelmassa igår, satt lite som en smäck.

  Svara
 2. Emring & Järlmo

  Ja, precis så.
  Punkt.
  Må så gott!
  PS: Åt en redig semla med både grädde och mandelmassa igår, satt lite som en smäck.

  Svara
 3. Hanna

  Jag håller med!

  Svara
 4. Annika

  Tack, Petra! Just så!

  Svara
 5. Hanna

  Kunde inte sagt det bättre själv!
  Ska man inte äta en riktig semla kan man väl lika gärna avstå va? Jag kan ju förstå att man i sin vardagskost byter ut till ett nyttigare alternativ, som t ex yoghurt med socker i till yoghurt utan socker. Men semla äter man ju bara för att det är gott och inte för att det ingår i nån slags tallriksmodell va? 😉

  Svara
 6. Erika

  Ja!! Word!

  Svara
 7. Åsa

  En semla – en gång om året (eller kanske till och med två) gör ingen skillnad. Håller helt med – vem fn vill ha en macka med kvarg? Jag har fortfarande inte hajjat grejen med kvarg så till den typen av semla känns vägen extremt lång..

  Svara
 8. Malin

  Håller fullständigt med, det är en enda dag på året!! Fick en semla på jobbet och den var mysigt god 😛 Ville dock vänta med den en liten stund eftersom min mage var lite i uppror en stund. Folk trodde att jag inte tog semlan p.g.a. min träning, men svarade då att träningen mår bättre av att en enda dag på året ta den goda semlan 😀

  Svara
  • Petra Månström

   Det där tycker jag är lite lustigt. Alltså att folk tror att man inte vill äta ”onyttigt” eftersom man tränar. Det är väl snarare tvärtom 🙂

   Svara
 9. Malin

  Definitivt! Älskar förresten allt du hittills har skrivit angående ditt nya liv som mamma, berättar en hel del för min äldre syster som själv har ett litet gossebarn på snart fem månader 😀

  Svara
  • Petra Månström

   Kul!

   Svara
 10. Prilladonna

  Så skönt att någon satt ord på vad jag tänkt länge, tack! <3 du äger!

  Svara
  • Petra Månström

   😀

   Svara
 11. Rebecka

  Förlåt Petra, men nu tycker jag du är lite överdriven. Folk får väl äta vad de vill? Någon kanske inte gillar traditionell semla och därför vill testa en variant av den, som kanske faller bättre i smaken? Som du nämner kan allergier vara en förklaring, det finns fler.
  Tycker det känns lite trångsynt att använda uttrycket ”kvarg- och nyttighetsmaffian”, blir du så provocerad av att vissa vill njuta av en något mer hälsosam fika? Jag personligen älskar att experimentera med raw food, veganska versioner av klassiska kakor, glutenfritt eller att på annat sätt näringsbomba fikabröd. Det betyder inte att jag är för extrem för att tillåta mig äta en semla då och då. Det handlar helt enkelt om att jag tycker det är roligt, intressant och (oftast) gott.
  Alla får äta vad de vill och leva som de vill – något du gärna poängterar i dina andra inlägg – så varför inte tänka steget längre och applicera det här också?

  Svara
 12. Anna

  Ja och amen!
  Låt alla välja vad de vill, ät din semla och skit i vad andra äter!

  Svara
 13. Annika

  Klart att alla får äta vad de vill och hur de vill, men kom inte och kalla det för en semla när det inte är det.
  Rivna morötter kan aldrig bli mandelmassa. Kvarg är inte grädde.
  Jag tryckte en halv semla och gott var det!

  Svara
  • Petra Månström

   Exakt så! Folk får äta precis vad de vill, men kalla det inte för ”semla”. Kallas det då hellre för grovt bröd med rivna morötter och kvarg. Det är det jag irriterar mig lite på, att folkkära och populära mattraditioner prompt måste ”förnyttigas” 🙂

   Svara
 14. Åsa

  Mycket bra skrivt Petra!!!!

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen