När Gundegröten blev kvarg och chia

petramanstromchiafrön, Hälsa, Kost, Livsstil, Löpning, Mat, Sociala medier16 Kommentarer

grot

Är det dags för Gundegrötens revival snart? Foto: Wikimedia Commons.

Tänkte ägna det här inlägget åt att reflektera lite över en, som det verkar, svunnen era då havregrynsgröt och smörgås var raketbränslet som fick fart på såväl motionärer som elitidrottare.

För mig som ändå har varit med ett tag och sett träningstrender komma och gå är det fascinerande att se hur synen på kost har varierat. Funderar också på hur det hade sett ut om Instagram hade funnits under Gundes guldår. Hade vältrimmade bloggare då poserat med en påse havregryn bredvid sig? Vilka kläder hade de haft på sig? Hur viktigt hade det varit med solbrännan, tändernas vithet och rätt filter innan bilden lades ut?

Tycker att mycket av det som är trendigt idag är toppen. Ett exempel är löpning som ju nu inte bara är en angelägenhet för ett fåtal inbitna, utan en folksport som har slagit väldigt brett. Ung som gammal, stor som liten eller mittemellan – alla kan springa och det är ju underbart. Att ekologisk mat har blivit mer lättillgänglig tycker jag också är jättebra, liksom att medvetenheten om vad maten faktiskt innehåller har ökat. Konstaterar också med glädje att allt fler tjejer verkar vågar sig på tung styrketräning och inte bara står och fjuttar med minihantlar, livrädda för att ”bli bulliga”.

Det trista med dagens träningstrend är det som jag upplever som en fixering vid vissa ideal som för de flesta är omöjliga att nå. Av den enkla anledningen att vi alla är olika, vi föds med olika förutsättningar, såväl fysiskt som ekonomiskt och så vidare. Jag blir ledsen i hjärtat när det matas ut ett ideal som går ut på att killar ska vara muskulösa och deffade medan tjejerna också ska vara det, fast med slankare muskler men ändå med stora bröst. Stora bröst (som ju innehåller fett) på en kropp som i övrigt knappt innehåller något fett alls, låter det som en rimlig ekvation? Nej, för de flesta fungerar den inte utan att man lägger sig under kniven.

Så var det inte på Gundes tid, då garvade man lite åt damtidningarnas bantningstips och drog sedan på sig Musse Pigg-tröjan (som för övrigt var lika hipp bland killar som tjejer). Klädmodet bland kidsen var härligt avslappnat och man fick ha sin kropp i fred utan att den redan i tidiga år skulle kläs i avslöjande plagg och bedömas av omgivningen. Vete sjuttsingen hur det hade sett ut om sociala medier hade funnits redan då, kanske hade det varit annorlunda. Eller inte.

Hur som helst så kan jag komma på mig själv med att längta tillbaka till gröt, svettpannband och träningsoverall. Kanske dags för en ny trend snart?

0

16 Kommentarer är aktiverade “När Gundegröten blev kvarg och chia”

     1. Stämmer o Semper mfl säljer ”supernyttig”
      Barnmatsgröt. Fy skäms !
      Sleva upp vanlig gröt med lingonsylt till
      Kidsen

      0
 1. Leta rätt på ett solarium (något enstaka finns kvar) skaffa solariebränna ,köp wordgym tröja
  (Ove Rytter importerade på 80-talet)
  Se en video med Sussane ”knip”
  Lanefelt ! Avsluta med att dricka
  Vatten från elementet o råa egg
  Som Rocky i första filmen
  Lycka till

  0
 2. Hej petra! Äter du kvarg till frukost? Eller Beror det på vad du ska göra under dagen? Vag äter du till frukost en dag du ska springa lopp? / Linda

  0
  1. Hej Linda! Nej, jag äter inte kvarg till frukost. Ibland till mellanmål, ihop med färska bär och nötter. Till frukost äter jag nästan alltid två grova mackor med ost/kalkon eller liknande, juice och fil med flingor. Äter samma sak eller gröt när jag ska springa lopp.

   0
 3. Det är väl därför man får tänka på vad man som bloggare skriver och vilka bilder man lägger ut. Det är lätt att tro att man på egen hand, inte kan göra en skillnad. Men om vi är många ”ensamma” som lägger ut balanserade inlägg, skriver kloka, ärliga inlägg och inte lägger någon vikt i om magen är platt eller inte, så GÖR det skillnad. Till slut…!

  0
 4. ”Klädmodet bland kidsen var härligt avslappnat”

  Nej, det var det inte. Hade man inte en röd lapp på jeansens bakficka så var man väldigt töntig.

  0

Kommentera

Din epostadress publiceras inte