M

Majskrokar – hiss eller diss??!

av | maj 14, 2016 | Blogginlägg | 22 Kommentarer

majskrokar

Majskrokar, är det något man vågar ge sin bebis?

Hur tänker ni? Är det omotiverat att ge ”snacks” förrän kidsen har börjat gå och kan göra av med mer energi (inte för att det väl är så mycket energi i de där luftiga sakerna, men ändå)? Vi borstar tänderna på lilla A, eftersom han har fått två små gaddar i underkäken. Ibland har jag dock tänkte att man kanske kunde ge honom något att bita lite i, något som smakar något till skillnad från bitleksakerna.

Är nyfiken på era tankar kring detta livsmedel, som påstås passa ”alla åldrar”?

Taggar

22 Kommentarer

 1. Sofia

  Nej! De kladdar så sjukt mycket. Bättre med typ smörgåsrån, de fastnar iaf inte i små klibbiga högar på allt.

  Svara
  • Petra Månström

   Haha, fattar vad du menar med kladd!

   Svara
 2. Emma

  Tycker snacks är praktiskt ibland, om vi blir sena med middagen te x. Det jag kan råda om angående just majskrokar är ju att majs generellt är förstoppande. Min son hade mycket problem med förstoppning när han var ca 5-10 mån, vilket jag förstått är ganska vanligt. Så vill man undvika det kan det ju vara onödigt med majskrokar. Smörgåsrån däremot tycker jag är en hit!

  Svara
 3. Sarah

  Förstår inte hur du menar med ”göra av med energi”? Är du rädd att barnet ska bli tjock av majskrokar?
  I övrigt anser jag inte att snabba kolhydrater är nyttigt för någon, inte bebisar heller.
  Finns mycket bättre alternativ till både majskrokar och smörgåsrån, mat med vettigt innehåll till exempel

  Svara
  • Petra Månström

   Nej, jag menade bara att det kanske är onödigt med ”mellanmål” för bebisar. Vår son äter ju ändå bra, men ibland tänker jag att han kanske skulle vilja tugga lite med de tänder han har.

   Svara
   • Sarah

    Då skulle jag isf ge gurkstavar, morotstavar, broccolibuketter etc
    Dvs BLW 😉

    Svara
 4. Catrine

  Tycker det känns onödigt. Dessutom har jag sett att det kladdar något vansinnigt. Håller med om att smörgåsrån då känns som en bättre lösning. Annars har vi ofta gett gurkstavar eller äppleklyftor (eller liknande) som snacks

  Svara
  • Sarah

   Just de majskrokarna på bilden kladdar i princip inget alls

   Svara
 5. Linnea

  Alla våra tre barn har tyckt om majskrokar. Inte något man ger flera gånger om dagen kanske men bra som ett alternativ. Det finns ju inte så jättemånga snacks som passar en så liten så jag har inte velat utesluta något som faktiskt både äts och sväljs… ☺

  Svara
 6. Nina

  Fick en liten folder från livsmedelsverket av BVC. Där avråder man från majskrokar eftersom de klibbar fast på tänderna. Vet inte ifall barn som äter majskrokar har mer karies eller inte men vågade inte chansa.

  Svara
 7. Emma

  Jag tycker att majskrokar är jättebra och alla mina tre barn har fått det ibland, mest som lite sysselsättning och träning på att äta saker själv. Skulle aldrig ge gurkstavar och äppelbitar till min niomånaders som bara har två tänder, risken är för stor att han får i sig för stora bitar som fastnar i halsen. Majskrokar smälter ju snabbt i munnen och visst kladdar de, men man får väl torka av barnet efteråt helt enkelt?

  Svara
 8. MarathonDonnan

  Min lilla 10 månaders får majskrokar då ocj då men han har tyvärr börjat tröttna. Smörgåsrån med smör på däremot är en ny favorit som han gärna tuggar i sig vid bordet medan han tittar på då jag lagar /värmer hans mat. Gurka och morot skulle jag inte våga ge än då kvävningsrisken är för stor. Eftersom jag borstar de 8 små grynen morgon och kväll så tror jag inte på att det är någon fara med karies.

  Svara
  • Sarah

   Läs om BLW
   Människan överlevde innan det fanns puré och majskrokar

   Svara
   • Johny

    Så Du tror inte att människan alltid vetat om hur man mosar mat? ?‍♂️

    Svara
  • Petra Månström

   Vi borstar också A:s små gaddar morgon och kväll så det borde vara lugnt med krokarna 🙂

   Svara
 9. Göteborgsmamman 25årig tvåbarnsmamma

  Tycker majskrokar är helt okej 🙂 Nog för att de kladdar helt SJUKT mycket, haha, men det är ju som du säger ett mellis och lite ’roligare’ för barnet att äta kanske 🙂
  Det kommer alltid finnas bra och dåligt med allting – du får göra som du själv tycker och alltid gå på den berömda magkänslan 🙂
  Kram! <3

  Svara
 10. Kajsa

  Har aldrig förstått grejen med majskrokar. Finns massa frukt som funkar toppen som mellanmål.
  Vår son är glad i mat och han får på regelbundna tider så han är väldigt sällan hungrig däremellan. Blir han det är det frukt som erbjuda. Han älskar frukt! 🙂

  Svara
 11. Petra Månström

  Jag tänker att om det är så att bebben redan har hunnit äta när vi vuxna äter så är det kul för den att få något att knapra på, så att den också ”äter” när vi äter. Men kokade morotsstavar lät ju också gott! Ska testas!

  Svara
 12. Ulrika

  såklart du ska ge ditt barn majskrokar. Ditt barn , ditt beslut! Precis som du skriver själv… När ni sitter och äter så får han vara med vid bordet. Mysigt!

  Svara
  • Petra Månström

   🙂

   Svara
 13. Anna-Lena

  Det är det ENDA min son äter förutom bröstmjölk.. Han vägrar i princip allt som inte knastrar och jag vill ju att han skall lära sig äta. Är helt sjukt trött på bebisgnäll men när han får en krok eller flera så är han tyst. Fem minuter i alla fall. 🙂

  Svara
 14. Anna

  Varför, skulle jag fundera? Vad är syftet? Behöver barn vänjas vid att vid minsta ”tristess” ska man stoppa något i munnen?

  Åker mkt kollektivt och folk pratar inte med sina barn om vad som finns runt om dem, ”titta bro, kolla brandbil”
  istället petar man till dem lite majskrokar och babblarna.

  Det är mer sysselsättning än mat/mellis. ..

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen