M

"Leker man rik" om man anlitar barnvakt?

av | apr 27, 2016 | Livet | 10 Kommentarer

Fick alldeles nyss en bloggkommentar som handlade om att många anser att det är lite förbjudet att anlita betald barnvakt eller städhjälp. Lite som att man ”leker rik”.

Det resonemanget förstår jag inte alls. För det första: om man nu jobbar heltid och kämpar för att få livet att gå ihop, varför skulle det vara fel att anlita hjälp som dessutom innebär arbetstillfällen för andra människor?

LÄS OCKSÅ: Är fler barn verkligen värt besväret?

Min mamma, Adrians mormor alltså, har varit helt fantastisk och ställt upp massor som barnvakt. Hon har dragit ett väldigt stort lass och det är jag henne oändligt tacksam för. Det är inte troligt att vi i närtid kommer att anlita betald barnvakt eftersom vi tycker att det fungerar bra som det är just nu. Men, jag skulle inte tveka att göra det om jag märker att det behövs.

nanny_meme

LÄS OCKSÅ: Vill man ens ha tillbaka sin ”gamla” kropp?

Jag skulle heller inte tveka att anlita städhjälp eftersom det tär enormt mycket på den kroniska pedanten i mig att ständigt gå runt och dammsuga, våttorka, plocka leksaker och damma fönsterbrädor – bara för att det ska se ut exakt likadant några dagar senare. Att bara få släppa alla tankar på städning skulle vara enormt skönt och dessutom skulle någon annan få ett arbetstillfälle.

LÄS OCKSÅ: ”Måste du träna så mycket då?”

Men! Dessvärre har jag inte utrymme i min ekonomi för att betala barnvakt eller städhjälp. Det är helt enkelt inte prioriterat. Men jag tycker absolut inte att man ”leker rik” om man anlitar hjälp. Tvärtom är det väl vi som inte har jättemycket pengar och heltidsarbetar som är i störst behov av just hjälp? Eller vad tycker ni?

Taggar

10 Kommentarer

 1. Karoline

  Hej! Låter ju väldigt fånigt att man skulle ”leka rik” bara får att man är smart nog att ta hjälp! Jag är en ensamstående mamma till en 4,5 års kille. En gång i veckan har jag barnvakt en timme för att jag ska kunna löpträna med Löparglädje. Detta gör ju mig till en gladare mamma då jag får utföra min favoritsport. En gång i månaden har jag städning, då jag tycker det är viktigare för mig att istället för att städa så kan jag lägga den tiden på att umgås med min son på helgerna. Så småningom hoppas jag att han kan hjälpa mig att städa, men än är han för liten! 🙂 Om någon tycker detta är fel och att ”leka rik” så tycker jag nog mer synd om de personerna!

  Svara
 2. Cecilia

  Jag tycker det är ett strålande koncept det här med att betala för städning (eller liknande tjänster), både för egen del och för att det ger arbetstillfällen. Win-win! Är inte speciellt rik men tycker det är väl värt pengen det kostar.

  Svara
 3. Chatrine

  Jag var ensamstående med mina bägge några år när de var ganska små. Flyttade sen till en stad många mil från familj och vänner. Tyvärr ingick det även kvällsjobb lite nu och då i min tjänst så jag letade upp en barnflicka. Ringde till gymnasieskolan och fick träffa några som gick barnskötarprogrammet och ville tjäna extrapengar. Vi hittade en lösning som passade och månaderna rullade på. Efter nåt halvår så kom min äldsta dotter (då 4,5 år) till mig och frågade om inte jag kunde gå iväg lite oftare för det var så mysigt när Linda var hos dem. Hon jobbade hos mig i 4 år, kanske 5-7 kvällar i månaden och det var sååå skönt. Det gjorde att jag inte tjänade särskilt mycket på kvällsuppdragen, hennes lön motsvarade drygt halva pengen. Men det gav mig också en trygghet att veta att hon fanns om något skulle hänt mig och ingen familj fanns nära. Jag valde bort märkeskläderna och höll i pengarna generellt för oj vad hon var värd pengarna.

  Svara
 4. Lotta

  Har städhjälp varannan vecka och prioriterar detta i vår ekonomi för att få i hop vardagen. Har tre småbarn 5 år, 3 år och 1 år. Båda föräldrarna jobbar. Vill ha tiden med våra barn och mkt tid går i alla fall åt att handla mat, laga mat, diska, tvätta, plocka etc. Att ha städhjälp är för oss en överlevnads strategi..

  Svara
 5. Petra Månström

  Menade nog timmar egentligen. När jag tänker efter 😉

  Svara
 6. Maria

  Alltså det är absolut inte jag som tycker att man leker rik om man köper hjälp av ngt slag utan det var alltså ngn som bloggade här förr och nu bloggar någon annanstans. En del menar att man istället för att köpa hjälp ska gå ner i arbetstid men det är mkt dyrare och slår ju även mot pensionen. Jag gick ner i arbetstid ett år och nu när jag är pensionär är jag glad att jag nöjde mig med ett år. När jag var småbarnsförälder fanns inte RUT osv och man hade inte råd att köpa hjälp och tillvaron blev därför mkt stressig och man hade kanske haft mer positiva minnen av dessa år om man fått hjälp ibland. Som sagt, alla har ju inte föräldrar i närheten som kan ställa upp.

  Svara
  • Petra Månström

   Ja, det förstod jag såklart att det inte var du som tyckte utan en f d bloggare 🙂

   Svara
 7. Annika

  Man blir väl snarare fattig av att betala för professionell städning och barnvakt i tid och otid? :-/

  Städhjälp vore guld tycker jag som tar fram dammtrasan alldeles för sällan..

  Svara
 8. Malin

  Vi har precis anlitat en städfirma för städning varannan vecka.. Detta då jag är ensam hemma med 2 små barn större delen av arbetsveckan + jobbar heltid, samt att när min sambo är hemma på helgen så har vi ingen lust att ”förstöra” en hel dag av helgen med städning. Hittar hellre på nånting kul tillsammans hela familjen än att spenderar helgen med städning. Tycker absolut det är värt pengarna, och så himla mycket kostar det ju inte så tycker det är lite fånigt att säga att man ”leker rik” .. men har själv fått en sån kommentar av en i familjen och tog faktiskt illa upp då 🙁 Vi har inte dåligt med pengar, men vi slösar heller absolut inte. Jag handlar alltid mat efter erbjudanden och rabattkuponger och köper aldrig nånting om vi inte har behov för det.. Allt handlar väl om prioriteringar.

  Svara
 9. Kjell.Nilsson

  Anlitar städfirma varannan vecka.Lever inget lyxliv sparar 15-20.000 kr år
  på att handla en del mat på Lidl,Vår dottar jobbade extra på Nanny en tid.
  Nanny hyr ut barnvakter.Någon enstaka vet att vi har ”vit” städhjälp .

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen