M

Julia: ”Löpningen gjorde mig fri från mediciner”

av | aug 16, 2017 | Blogginlägg | 1 kommentar

Julia Berglin kommer från en lång bakgrund av elitidrottande som rytmisk gymnast. Hon har 3 SM-guld i trupp och var en gång i tiden rankad som topp 10 i Sverige.
Löpningen har blivit lite av hennes mentala träning där hon inte presterar för någon annan än sig själv, om ens prestera över huvudtaget. Hon har kommit till insikt om att en specifik tid inte säger något om vem hon är eller hur bra hon är.
Först: ditt namn, var du bor, hur gammal du är och hur din familj ser ut (om du vill svara på det förstås!)
– Jag heter Julia Berglin och är 23 år. Jag har sedan fyra år tillbaka bott i Linköping, men under sommaren bor jag i Storå hos min familj innan det är dags för mig att ta mitt pick och pack och bege mig till Stockholm i höst för att fortsätta mina juridikstudier. Min familj består av mamma, pappa och mina två yngre syskon.
När började du springa och hur kom det sig att du började?
– Jag började springa regelbundet i april 2016 då jag hade som mål att genomföra ett enmilslopp i Linköping i början på juni. För några år sedan var löpning det absolut värsta jag visste. Jag tyckte att det var jobbigt, tråkigt och mest liknade en nära-döden- upplevelse. Men efter en skadeperiod från alldeles för tung styrketräning tänkte jag att det där med löpning kanske kan bli min grej ändå, det ser så snyggt och hurtigt ut att löpa och det funkar ju året runt. Så jag
klickade bestämt hem ett par löpardojor och började lunka fram runt ån i Linköping sent på kvällarna när ingen såg. Jag genomförde enmilsloppet och satte nya mål, Stockholm Halvmaraton 2016, sedan var jag fast.
Varför springer du? Vilka är dina drivkrafter?
– Anledningen till varför jag fortsätter att springa är framför allt att för att jag aldrig mått så bra som jag gör idag. Jag har en lång sjukdomshistoria med svår astma sedan barnsben och blev redan då lovad ett liv med daglig medicinering. Idag är jag helt fri från mediciner, vilket jag har löpningen och god kosthållning att tacka. Jag har hållit mig frisk, byggt upp ett starkt immunförsvar, och får möjlighet att träna och spendera mycket tid utomhus i friska luften. Att jag dessutom får en stark kropp och uthålliga muskler av löpningen är grymma bonusar!
Kan du beskriva hur en träningsvecka ser ut för dig?
– Jag löper ungefär 3-4 gånger i veckan och utövar någon form av lättare styrketräning 2 gånger i veckan. Löpningen försöker jag variera mellan längre distanser uppemot 20 km i lugnare tempo med kortare distanser i tröskelfart. Min ultimata runda landar omkring 9-11 km. Under vintern klämmer jag gärna in 1-2 spinningpass i veckan som komplement till löpningen. Jag är noga med att lyssna på kroppen och inte bara köra på för att sedan krascha mentalt eller bli skadad, något jag fått sota för gång på gång tidigare i min träningskarriär.
Julia Berglin
Hur viktigt är det för dig att ha mål med träningen?
– Målsättning har för mig varit lika med prestation och höga krav sedan min tid som elitgymnast. Det har resulterat i att jag nästan undvikit att sätta mål av rädsla för att jag inte ska uppnå målet eller överträffa mina egna förväntningar. Löpning har aldrig varit en av mina starka sidor så jag har inte kunnat sätta mål på samma sätt som inom mitt elitidrottande. Målsättningen har snarare fått spegla min utveckling, att jag först klarade mig igenom min första mil, sedan två halvmaraton och inom en snar framtid förhoppningsvis längre distanser. Jag har således fått lära mig att träna och sätta mål utan krav på prestation, något som varit och fortfarande är väldigt lärorikt.
Har du några mål du vill berätta om?
– En av mina målsättningar är att under 2018 springa mitt första maraton och att inom en snar framtid springa New York City Marathon, det vore oerhört häftigt!
Vem eller vilka springer du helst med? Springer du helst på egen hand så går det förstås att svara det!
– Jag föredrar att springa själv, gärna med Maratonpodden, Ewerlöf & Månström eller bra musik i lurarna, men jag springer gärna intervallpassen med en kompis som kan pusha mig lite extra.
Har du haft några motivationsdippar och hur har du hanterat dem?
– Nej, hittills har jag klarat mig undan dem. Det klart att jag inte varit taggad på löpning varje pass. De tillfällena har jag bara tagit mig i kragen och sprungit eller valt alternativ träning istället.
Tre löparprylar du inte kan vara utan?
– Löparskor, pulsklocka och snygga, funktionella träningskläder.
Några peppande ord du skulle vilja ge läsarna, något som har funkat för dig när det tagit emot i löpningen?
– Mitt mantra har kort, koncist och enkelt blivit ”BARA GÖR DET”.

Taggar

1 kommentar

  1. Angela

    Inpirerande!

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen