M

"Hjälp, jag är fast hemma med min bebis!"

av | dec 14, 2015 | Blogginlägg | 4 Kommentarer

loparskor

Jag får många mejl med frågor från kvinnor som inte hinner ta sig iväg och träna eftersom de måste vara hemma och amma. Foto: Flickr.com.


Nu tänkte jag att vi skulle bli lite kontroversiella för en stund. För nu ska det handla om en kommentar som nästan alltid dyker upp i mina sociala kanaler när jag skriver om träningspass jag har gjort efter att Adrian kom till världen.
Nämligen: ”Hur gör du för att hinna träna? Jag kommer knappt utanför dörren om dagarna, jag är fast hemma med sällskapssjuk bebis som måste ammas.” Har fått mejl från kvinnor som inte har kunnat träna vettigt på över ett år eftersom de har suttit hemma, varit föräldralediga och ammat. Och när den eventuella partnern har kommit hem har de ju ändå varit tvungna att amma en gång i timmen, så inte heller då har de hunnit ge sig ut och träna – än mindre hinna ge sig själva någon form av egentid.
LÄS OCKSÅ: Sanningen bakom den mysiga Instagrambilden
Vad kan jag då ge för råd att ge? Ja, det är förstås svårt att överhuvudtaget ge råd eftersom alla människor är unika. Det jag däremot är säker på är att inget barn mår bra av en mamma som inte mår bra. Om mamman går hemma och känner sig som en fånge så kommer barnet garanterat att känna av de vibbarna och påverkas. Bebisar är smarta, dem lurar du inte – jag lovar! Vet själv hur det kan vara här hemma vid stunder då jag känner mig stressad. Jag behöver inte ens ta i honom eller säga något, han bara känner av stämningen ändå och börjar gny oroligt.
LÄS OCKSÅ: Fattar inte ”Vänta bara”-kommentaren
Om du känner att du verkligen vill ta dig ut och träna för att kunna tanka energi och bli den bästa föräldern du kan bli, då kanske det kan vara en idé att antingen pumpa ur lite bröstmjölk (om du ammar) så att din partner kan mata barnet. Ett annat alternativ är att ge barnet modersmjölksersättning, antingen helt eller delvis. Att pumpa ur bröstmjölk eller flaskmata helt eller delvis har sina fördelar, för det gör att partnern blir mer delaktig och att anknytningen till båda föräldrarna blir bra redan från början. Det finns de som påstår att amning ger bättre anknytning än flaskmatning, men detta har vetenskapen svårt att belägga.
Summan av kardemumman: gör det DU mår bäst av. För det blir helt klart något som också kommer att vara det bästa för DIN bebis. Och de som hävdar att ”spädbarnstiden är så kort, det gör väl detsamma om du inte hinner träna som du vill just då” tycker jag borde tänka om. Det viktigaste är väl att barnet mår så bra som det kan göra? Ha en fin kväll!

Taggar

4 Kommentarer

 1. Lena Fo

  Olga Rönnberg tipsar starkt om hemmaträning! På en timme hinner man mycket om man kan exkludera förflyttning till gymmet. Om man har kommit så långt efter sin graviditet att man kan springa är en timme också ganska mycket tid.

  Svara
 2. Tina

  Hej! Har länge lyssnat på din podd och nu blev jag nyfiken att följa bloggen. Nu tränar jag mycket mindre än dig, men gillar verkligen din öppenhet och ärlighet som också har stor igenkänningsfaktor. Barn är ju det dyrbaraste vi har- men ibland tar krafterna slut för oss alla. Hejja dig!

  Svara
 3. Lisa

  Jag känner igen det som du har fått frågor om! Min dotter ville också bara amma hela tiden och tyvärr vägrade hon ta flaska så det är inte alltid så enkelt (det gick dock till slut men först efter ca 5-6 mån och envist kämpande). Jag kände mig helt låst. För att ändå få till träningen tog jag mig ut och gick (och efter ett tag joggade/sprang) i närheten av hemmet, flera varv eller i någon backe. Styrkan klarades av hemma. Hela tiden beredd att avbryta. Gymmet besökte jag bara någon enstaka gång under denna period och då med andan i halsen och med ständig koll på telefonen. Inte helt optimalt men det gick! Hade dessutom bata fem minuter hem. Nu väntar jag mitt andra barn och har planer på att införskaffa en trainer så att jag kan cykla hemma. Skulle även gärna skaffa ett löpband men ett sådant är ju både dyrt och skrymmande!
  Jag håller verkligen med dig om vikten av att må bra som mamma! Och om det innebär träningen så är det ju så viktigt att hitta möjligheter och utrymme.

  Svara
 4. Hanna

  Mitt tips är pilates. Det finns hur många bra träningsprogram på youtube. Sök på winsor pilates. Särskilt ett program är guld värt, det är 10 minuter långt, apjobbigt men också ruskigt effektivt. Du behöver egentligen inget mer än bekväma kläder som du kan röra dig fritt i och något mjukt att ligga på. (Inte sängen).

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen