M

Före detta kemisten på grönbete

av | aug 28, 2015 | Blogginlägg | 1 kommentar

tyskland7

Här befinner jag mig ute bland odlingarna som hör till Weleda Gardens, tillsammans med ett gäng röda solhattar (Echinacea). Ni känner säkert igen dem som ingredienser i en populär antiförkylningsmedicin. Foto: Petra Månström.


Örtbaserad hudvård, hälsobringande teer och biodynamiska fruktjuicer har varit en del av mitt liv sedan barnsben. I Tjeckien, där jag har rötter, betraktas inte alternativ medicin med samma skepsis som här i Sverige.
Där ser man denna som ett komplement till skolmedicinen och samma sak gäller i Tyskland. Men även om jag har ett stort intresse för hälsa och kost så är jag ingen ”mupp” som bara ser ett levnadssätt som den rätta vägen. Jag tror på att plocka det bästa ur de världar jag fattar tycke för, så också fallet med ekologiska produkter. Eftersom det här ämnet alltid har legat mig varmt om hjärtat blev jag väldigt glad när jag fick möjligheten att resa ner till Sydtyskland och besöka världens största biodynamiska trädgård, Weleda Gardens.
tyskland5

Några av alla de växter som frodas på Weleda Gardens. Foto: Petra Månström.


tyskland6

Välkomstdrink i form av björksaft. Foto: Petra Månström.


Som yngre hade jag i perioder stora problem med akne. Efter att ha provat ”allt” var det faktiskt en örtbaserad och ekologisk hudkräm som till slut lyckades lugna ner min hy och därför var det extra roligt att nu få möjligheten att se hur de här produkterna tillverkas. Att promenera omkring bland odlingarna, få klämma och känna på växterna samt också få tillverka sin egen örttvål var riktigt roligt och intressant. Vår guide, utbildad biolog, hade stenkoll på ämnet och jag fick lära mig massor.
tyskland3

Under en workshop fick vi tillverka vår egen tvål med hjälp av tvålflingor, örter och eteriska oljor. Superkul! Foto: Petra Månström.


tyskland2

Mina stackars sargade fötter som saknar ett flertal tånaglar fick ett uppfriskande, kallt fotbad med citrustouch. Foto: Petra Månström.


Som jag har bloggat om tidigare så är jag definitivt inte av åsikten att allt som är naturligt automatiskt är det bästa. Ibland kan det vara det – men inte alltid. Nu tänker jag främst på allergirisken. Lite på samma sätt som jag anser att skol- och alternativmedicin borde samarbeta bättre i Sverige kan jag känna att samma sak borde vara fallet med hudvård. Att plocka det bästa ur alla världar känns oftast som det bästa alternativet för mig. Till exempel är jag inte vegetarian men äter gärna vegetariskt i perioder.
Men absolut, med mina barndomsminnen som handlar mycket om fruktjuicer, hälsoteer och örtdoftande krämer kändes det som att komma hem när jag traskade runt bland odlingarna. Jag fick också en massa nya tankar om vad jag skulle vilja göra framöver. Kanske förena min bakgrund som kemist med det jag gör idag? Vem vet, de tankarna får mogna till lite medan jag smörjer in bebiskulan med min kära Stretch Mark Oil…
Godnatt från mig!

Taggar

1 kommentar

 1. Kjell Nilsson

  Kul läsning ! Bor på en av Sthlm
  Mest trafikerade gator helt myggfritt
  Men planterat två äppelträd på Öland
  I sommar ” den galne löparens
  Äppelmust” är min plan

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen