M

En bloggare är en helt vanlig människa med åsikter

av | aug 23, 2016 | Blogginlägg | 6 Kommentarer

bloggare
Sociala medier är det nya tidningsmagasinet. Numera hittar vi det mesta av vår inspiration på Instagram, Facebook och Snapchat, något som också avspeglar sig i en krisande papperstidningsbransch.
Med andra ord har instagrammaren, bloggaren och snapchattaren blivit den nya journalisten, med en helt egen ”tidning” som har sina ”läsare”. Här gäller det att du som följer de här kanalerna har en viktig sak i åtanke:
En bloggare är inte en tidskrift. En bloggare berättar med hjälp av egna erfarenheter och kunskaper. En journalist intervjuar forskare, experter och kändisar. Det är två olika saker.
Ovanstående citat kommer från Jackie Kothbauer, som är en av Sveriges mest efterfrågade experter när det gäller det personliga varumärket och dessutom är en god vän till mig.
Det pratas ofta om ansvar och vem som bär ansvar för olika saker. Vi som verkar i sociala kanaler är lätta att kommunicera med och därför är det naturligt att vi också blir måltavlor för kritik när människor inte är helt nöjda med det vi skriver.
Det måste förstås få vara okej. Vi är alla olika och har olika åsikter, så länge man respekterar att vi alla är olika så är det frid och fröjd. Ett problem uppstår när det hävdas att bloggaren/instagrammaren/snapchattaren har ett ansvar för att ha en vetenskaplig grund i vad hon eller han förmedlar. Jackie Kothbauer beskriver detta på ett mycket bra sätt:
”Konsekvensen av att du väljer att lita på att det är rätt för dig att kopiera vad en bloggare gör, är att du själv är ansvarig för att ha valt att lyssna på någon som inte vet hur dina förutsättningar ser ut. Hur en matbloggare äter, en föräldrabloggare uppfostrar sitt barn, en entreprenörsbloggare bygger sitt bolag o s v passar dem.”
Summa summarum:

 • Du är själv ansvarig för vilka råd du väljer att följa. 
 • Du är själv ansvarig för hur du lever ditt liv.
 • Du väljer helt fritt vilka bloggare du följer.

Bloggare är helt vanliga människor med åsikter. Vem man väljer att följa och vad man väljer att tro på är upp till var och en. Det finns ingen som tvingar dig att träna, äta, inreda hemmet, shoppa, resa, arbeta eller uppfostra barn som din favoritbloggare gör.
DU väljer fritt och därför kan du inte heller kräva av bloggaren att hon eller han ska ta ansvar för de val du gör. Vill du kontrollera om ett träningstips eller en särskild diet har vetenskaplig grund finns det mängder av ställen att göra detta, såväl online som offline. Vi har sjukvård, träningsföretag och så vidare med UTBILDADE EXPERTER.
Som läsare har man ett ansvar och det är att själv ta reda på fakta. Precis på samma sätt som när du ska köpa en bil, cykel, ett par löparskor, en lägenhet eller vad det nu kan vara. Du kan inte skylla på expediten i löparskoaffären för att du fick hälsporre och du kan inte skylla på bloggaren för att du fick problem med skador efter att ha börjat träna för tidigt efter förlossningen. Till exempel.
Som Jackie avslutar:
”Det är ditt ansvar för dig själv att ta reda på fakta. Inte blint lita på vad kändisar eller dina vänner för den delen väljer att göra. Du är inte dem. Du är DU. Var rädd om dig!”
Det här inlägget har jag skrivit på förekommen anledning, eftersom inlägg om framför allt hälsa, efter graviditeten-träning och mat tenderar att väcka starka känslor. Precis som jag förklarar ovan så är jag och många av mina kollegor i den här branschen vanliga människor med åsikter och inte på något sätt några experter. Jag försörjer mig delvis på att inspirera människor via mina sociala medier och det är upp till var och en att själv kontrollera och ta ställning till om råden jag ger fungerar för den enskilda individen. Jag tar också en del journalistuppdrag, men det är en helt annan del av min verksamhet. På den här bloggen och i mina andra sociala kanaler är det lekmannen Petra som uttalar sig.
Dela gärna med dig av dina tankar och åsikter i det här ämnet i kommentarsfältet – och tänk på att allt blir roligare om man är kärleksfull och visar respekt för varandra.
Ha en underbar tisdag! Och kärlek till er som alltid engagerar er och sprider positiv energi!

Taggar

6 Kommentarer

 1. Kjell.Nilsson

  I år fyller tryckfrihetsordningen 250 år tänk att vi nästan fått skriva vad vi vill så länge
  tänk om de förutsett sociala medier ! hur ser det ut om 10,50 år ? vad växer våra barn upp med ? Twitter är visst på utfas folk är trötta på att många är elaka ?men vad vet jag
  följer ej Twitter.Instämmer med Petra kloka ord jag utfår ej från att jag har
  rätt eller fel har ej det ”tänket”.Man behöver ej resa så långt i europa för att inse
  att yttrandefrihet i tal o skrift är något begränsad i vissa länder

  Svara
 2. Emma

  Skönt att någon ta upp det här. Många människor är inte tillräckligt källkritiska, särskilt när det kommer till sociala medier mm. Man borde även vara ganska källkritisk när det kommer till tidningar och vissa experter både i verkligheten och på nätet. Alla borde tänka till en gång extra innan de slukar infon som fakta! 🙂

  Svara
 3. Lillian

  Oj, det är alltså som i livet i stort? Jag och ingen annan har ansvar för vad jag gör? Shit alltså. 😉

  Svara
  • Petra Månström

   😉

   Svara
 4. Maria

  Håller verkligen med.

  Svara
 5. Elin

  Jag kan hålla med dig till stora delar. Visst har man själv ett ansvar att ta reda på fakta och inte lita blint på allt man läser. Men samtidigt kan jag tycka att det är viktigt att ni som bloggar osv. förmedlar att ni inte är experter (om ni nu inte är det, en del som skriver om tex träning är ju utbildade inom det). Kanske kan det vara bra att skriva något i stil med att det ni tipsar om funkade för er men kanske inte är nått för alla. Visst man har ett eget ansvar. Men om man som bloggare framställer sig som en expert så är det lätt för en motionär att tro att man är det. Fittnesscoachen skrev nyligen ett inlägg om detta där jag tycker att hon har många kloka åsikter.
  Avslutningsvi vill jag tacka för en bra blogg och ett inspirerande instagramkonto!

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen