M

DET HÄR MED VÄNSKAP, ATT DET SKA VARA SÅ SVÅRT!

av | dec 13, 2018 | Livet | 2 Kommentarer

Att ha nära vänner och kanske tillhöra ett tjej- eller killgäng, det låter kanske självklart för många. Men att döma utifrån mitt Instagraminlägg igår så är det inte alls så självklart som man tror.
Sociala medier och tv-serier som Vänner förmedlar ju bilden att det är norm att omge sig av en massa vänner som blir som en andra familj. Och jag inser nu att jag är långtifrån den enda som i perioder har mått dåligt för att jag har känt mig utanför. Sedan jag var liten har jag försökt klura ut hur man ska göra för att bli en sån där supersocial person med en massa vänner. Drömmen var att tillhöra ett stort tjejgäng som pratade med varandra om allt, åkte på mysiga weekendresor och åt härliga tjejmiddagar.
För några dagar sedan fick jag frågan om vi som bloggar och instagrammar om träning och hälsa känner varandra väl och ”hänger”. Jag blev lite förvånad. I och för sig har jag sett i sociala medier att det finns en hel del influencers som verkar ha funnit varandra och syns tillsammans på bilder i varandras flöden. Men för mig som lever ett liv med småbarn och hektiskt egenföretagande är det superviktigt med kvalitet när jag väl umgås med en vän. Om vännen sedan är influencer eller råkar jobba med något helt annat är oviktigt för mig. Kanske inte den bästa ”strategin” om man vill växa snabbt på sociala medier, men att umgås med människor bara för att man vill bli taggad i deras Instagrambilder är helt främmande för mig. Umgås jag med någon måste det vara för att jag verkligen vill umgås med den här personen – och vice versa såklart.
Ser jag tillbaka på mitt liv hittills har jag mest haft killkompisar och ett fåtal tjejkompisar, i alla åldrar. Idag är mina närmaste vänner personer jag träffade för bara några år sedan, bland annat genom löpningen. Att inte uppfylla ”vänskapsnormen” gör att jag stundtals känner mig rotlös, men också stolt. Stolt över att jag trots allt vågade gå på magkänslan och inte ändra mig för att passa in. Och det tänker jag fortsätta med.
Hur tänker du kring vänskap? Finns det en ”vänskapsnorm”, tycker du? Dela gärna dina tankar! Kram!
Foto bilden ovan: Jonas Hansen

Taggar

2 Kommentarer

 1. Cecilia

  Inga kommentarer, jag blir förvånad.
  Men här har du en till som förstår exakt vad du menar. Bilden av grupper av vänner som åker utomlands ihop eller bara får ihop livet så att det känns som att de alltid hinner med varandra.
  Jag har inga barn än, den lille förväntas komma i slutet på maj om allt går som det ska.
  Min dröm är att hitta ett annat par med en lite knodd som man kan ha grillkvällar med, eller åka på semester med. Men som man inte behöver prata med varje dag.
  Jag tycker det där med vänner är en svår balans. Vissa vill umgås eller prata hela tiden. Men min återhämtning är i tysthet och ensamhet. Jag orkar helt enkelt inte vara social hela tiden. Vissa tar det på fel sätt och så glider man ifrån varandra för de tror hela tiden att man är sur eller aldrig har tid.
  Jag har några få vänner som jag har haft i över 10 år och så några nya. Alla vänskaper är speciella på sitt vis och jag är idag väldigt glad för alla som finns i mitt liv.

  Svara
  • Petra Månström

   TACK för kommentar! Blev också förvånad att ingen kommenterade. Det kanske är en svår/privat fråga? Har lite samma dröm som du, att lära känna ett annat par med småbarn som man kan umgås med ”ibland” =) Kram!

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen