M

Borde det finnas viktklasser i löpning?

av | apr 23, 2016 | Blogginlägg | 7 Kommentarer

viktklass
Har funderat på det här rätt så länge. Det finns ju viktklasser i så många andra sporter där vikten faktiskt spelar roll för prestationen. Som boxning, brottning och så vidare.
Det säger ju sig självt att det är viss skillnad att springa till exempel ett maraton om man väger säg 100 kilo jämfört med 70 kilo. Jag fattar att det förmodligen vore omöjligt att väga in alla tusentals löpare som deltar i större lopp och frågan är hur man skulle få till det hela så att det skulle bli rättvist.
Men jag kan ändå inte låta bli att tänka på om det här äntligen skulle kunna råda bot på den viktfixering som finns på många håll inom löpningen. Talangfulla (och redan mycket smala) löpare får höra att de borde gå ner ett par kilon för att bli ännu snabbare och det här mönstret spiller förstås av sig också på motionärerna. Det skämtas om vikten i startfållor och omklädningsrum, i tidningskrönikor och blogginlägg – och är man trygg i sig själv så står man emot. Men är man inte det så är det lätt att bli offer för ätstörningar och därför tycker jag det vore så himla skönt att bara införa viktklasser så att alla äntligen kunde få slappna av och mäta sig med löpare med samma förutsättningar.
Sedan fattar jag ju att det finns undantag! Många undantag! Det finns muskulösa löpare som väger mycket men ändå springer riktigt fort. Och det finns lätta löpare som inte springer fort. Och så vidare. Men om vi bortser från undantagen då och kollar på de flesta. Vad tycker du, borde vi införa viktklasser inom löpning?

Taggar

7 Kommentarer

 1. Rebecka

  Blir inte fokuset på vikt bara större då?

  Svara
 2. emilia

  jag tycker viktfokuset verkar vara större i sporter som boxning med olika viktklasser, med exempel på utövare som tvingats gå ner många kilon på kort tid och på ett väldigt osunt sätt!

  Svara
  • Petra Månström

   Ja, så är det kanske. Svårt! Hur man än gör blir det knas kanske 🙂

   Svara
 3. Emil

  Det skulle ju få omvänd effekt mot boxningen. Där går man ner i vikt för att en person med styrka för 80-kg klassen ska kunna tävla i 70kg-klassen.
  Inom löpning skulle det bli att en snabb 68kg löpare skulle gå upp några kilo för att helt plötsligt vara bäst i 70-kg klassen och få pallplats istället för att nöja sig med en topp 10 placering i sin ”riktiga” klass.

  Svara
  • Martina

   Precis vad jag oxå tänkte skriva…

   Svara
 4. Sara Borg

  Jag håller med om det flera redan skrivit. Jag tror att vikthetsen skulle öka. Min erfarenhet (om än ganska ringa, bara genom idrottande kompisar) är att vikthetsen är bra mycket större i de sporter där man har viktklasser.

  Svara
 5. Annika

  Jag ser inte vad det skulle göra riktigt? Jag menar, vikten säger ju inget om hur löparen är formad eller på vilken längd vikten är fördelad?
  Jag väger 50 kg och är 155 cm lång. Mina ben går under namnet tax-benen. Svårt att se hur jag skulle mäta mig mot en 170 cm lång typ med samma vikt? :-/
  Eller missförstod jag hela upplägget med viktklasser?

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen