M

Attackerad av bärsjalsmaffian!!!

av | mar 29, 2016 | Blogginlägg | 21 Kommentarer

Ganska snart efter att min son hade fötts lade jag ut en bild på Instagram där hans pappa bar honom i en bärsele. Det skulle jag inte ha gjort.
För såväl kommentarsfält som mejlinbox blev fullständigt bombarderad av människor som menade på att vi plågade vårt barn genom att bära det i sele. Vill man ha ett harmoniskt och tryggt barn är det bara bärsjal som gäller, var budskapet. Jag minns inte exakt hur många nackdelar med bärsele som räknades upp, men de var mååååånga,
Bärsjalsmaffian, som jag har valt att kalla denna rörelse, verkar ha en särskild förkärlek för forum där användare av bärselar häckar. Tycker helt ärligt synd om tillverkare som Babybjörn, som har ett par inbitna bärsjalsfundamentalister som vägrar lämna deras Instagram ifred. Nej, de är inte alltid militanta och aggressiva – men budskapet som tydligt framförs är att det är elakt mot barnet och dess själ, kropp och ande att använda något annat än bärsjal.
seychellmaraton2
Ja, jag har testat bärsjal. Knöt den enligt konstens alla regler och under överinseende av ”expert”. Resultat? Adrian skrek och tjöt av överhettning efter några minuter. Och då hade han inte ens särskilt mycket kläder på sig. Dessutom hade jag aldrig vågat knyta sjalen och lägga Adrian i den nattetid då man är trött och seg i huvudet, tänk om jag hade knutit fel och tappade honom? Kvickt bytte jag ut sjalen mot selen och vips var han nöjd igen och somnade efter en stund. Med detta menar jag inte att bärsele är det bästa som finns (kan fortfarande tänka mig att testa sjalen igen, men aldrig att jag helt skulle övergå till den), däremot fascineras jag över bärsjalsmaffians ihärdiga kamp för att övertyga omvärlden om sjalens förträfflighet. Har inte sett liknande strömningar när det gäller användare av sele, de verkar vara lite mer fridsamma till sinnet.
Någon som har en tänkbar förklaring till varför bärsjalsmaffian hörs överlägset mer än bärseleförespråkarna? Och vilken bärattiralj föredrar just du och din bebis?
(PS: På bilden ovan hänger jag med familjen inför start i halvmaran på Seychellerna. Adrian verkade stortrivas i sin bärsele. DS.)

Taggar

21 Kommentarer

 1. Klara

  Ja använder babybjörn till våran 6månaders och ja älskar den! Den är så smidig & lätt att ta på och av & lilleman sitter skönt & somnar alltid fort om han är trött eller sitter och är nöjd om man behöver händerna fria 🙂

  Svara
 2. Peter

  Sele, dock med barnet vänt mot föräldern ganska länge. Tänker att intrycksbombardemanget bör introduceras gradvis.

  Svara
 3. Annika

  Bärjsals-maffian har likhet med LCHF-maffian. Det finns INGET annat sätt som är rätt.
  Vi hade en BB och övervägde inte ens sjal. Det var inte vår grej. Punkt.

  Svara
 4. A-M

  Har kört både och då våran kille trivs fint i båda! Sjal när han var riktig liten pluttis, knöt i vaggposition. Oftast sele ute vid längre sträckor då han är en tungviktare! Nu närmar han sig året och selen användas sporadiskt vid olika utomhus grejer 🙂 varför sjalmaffian är så på måste väl vara för att dom på riktigt tror att det skadar barnet? Finns dock ingen seriös forskning som stödjer att bebisen skulle få besvär från tex höfterna av att bli buren i sele (om den inte redan har höftbesvär men det har vården i regel upptäckt)

  Svara
 5. Maria

  Alltså jag känns bara att ska en gå igång på allt som det hetsas med vad gäller bebisar, barn och föräldraskap så får en aldrig en lugn stund. Ta alla grupperingar och hetsiga personer med en stor nypa salt, för annars får en nybliven mamma eller pappa aldrig någon ro.
  Sedan tänker jag också att det är lätt att uppfatta de som inte tänker på samma sätt eller gör på samma sätt som jobbiga – oavsett vilken sida man representerar.
  Mitt tips: Försök stänga ute alla jävla åsikter för annars kan du lägga resten av ditt föräldraskap på att förhålla dig till personer som du ändå aldrig någonsin kommer att komma överens med pga att ni inte tänker likadant. Blir mycket skönare då tror jag. Omge dig med vad du anser sunda föräldrar.
  Så gör jag, för annars skulle jag bara gå runt och vara förbannad på alla idioter där ute.
  PS: Du och Adrian verkar vara ett awesome team

  Svara
  • Petra Månström

   Tack fina!

   Svara
 6. S

  Barn 1 hatade både sjal och sele. Vi testade alla varianter och sjal var så stressigt att få på när barnet skrek så det la vi ner rätt snabbt.
  Barn 2 trivdes bra i selen så vi försökte inte ens med sjal. Han gick iof lite senare än syskonet… (obs skojar bara, klart det inte har nåt med selen att göra!)

  Svara
 7. Martina

  Jag tror inte det är bärsjalsmaffia utan mer ergonomiskt bärande de är ute efter. Å där har BB legat efter med sin smal gren. (Vet att det ser mycket bättre ut nu) det finns många selar som är bra oxå å dem har de inget emot vad jag vet. Så mer en fråga om ergonomi än sjal vs sele.
  Fördelen med sjal är väl oxå den att man kan bära väldigt länge eftersom du fördelar tyngden på ett bättre sätt…

  Svara
  • Jossan

   Spot on! Det handlar ju om att man för barnets skull bör välja ett ergonomiskt alternativ, inte om att det måste vara en sjal. Men som vanligt är det alla lättkränkta mammor det är synd om och inte de barn som blir burna på ett icke ergonomiskt sätt. Jösses.

   Svara
   • Petra Månström

    Hej Jossan! Jag är inte lättkränkt utan bara fascinerad över bärsjalsmaffians framfart. Och precis som jag skrev till Martina – även om sjalen potentiellt är något mer ergonomisk för barnet än selen så kvarstår faktum att OM man skulle knyta den fel en halvt yrvaken vaknatt och skulle råka tappa barnet så blir den ju livsfarlig. Samma scenario är mindre sannolikt om man har sele.

    Svara
  • Petra Månström

   Fast faktum kvarstår, det ÄR inte helt lätt att knyta sjalen – i synnerhet inte om man är seg i skallen och det är mitt i natten. Så även om sjalen möjligen är ergonomiskt bättre för barnet så kan den ju vara potentiellt livsfarlig OM man skulle råka tappa barnet…

   Svara
   • Jossan

    My point är att det finns ergonomiska selar som är bättre än många av babybjörns. Det är nog det den sk sjalmaffian också menar. Så istället för att gå i nån försvarsattack så kan man ju ta till sig information och kunskap från andra.

    Svara
    • S

     Jag är nyfiken på om det finns några studier på att bb skulle vara så mycket sämre än tex ergobaby. Jag tänker att om det var så farligt för barnet som en del påstår så skulle väl vi ha många barn med skador eftersom bb-selar används av så många. Eller? För även om bb har pengar för marknadsföring osv så kan man ju inte mörka om barnen verkligen tar skada.

     Svara
    • Anna

     Hej, när mitt barn föddes med höftluxation och hon var tvungen att ligga i skena i 12 veckor så frågade jag barnortopeden på Karolinska sjukhuset vad de tyckte om babybjörn ur ett ergonomiskt perspektiv. De rekommenderade den!!!!!!!! Fanns inget som tydde på att den skulle vara skadlig, så sluta upp och låt folk använda vad de vill.

     Svara
   • Martina

    Jag kan tydligen inte läsa förskjuta svar i telefonen så därför har jag inte kunnat svara 🙂
    Jag menar inte tvunget att man måste ha sjal om man tycker att det är läskigt, jag menar att det finns bättre selar än BB. Sen vet jag att de nyare modellerna av BBs selar är betydligt bättre än de äldre, de har en bredare gren så att barnen får en bred sittyta å inte hänger i grenen så som de gjort i tidigare modeller…Sen har de fortfarande förbättringspotential.

    Svara
 8. Petra Månström

  Exakt, jag är livrädd för att knyta fel!

  Svara
 9. Lina

  Att folk orkar bry sig! När mammorna och papporna är glad och harmoniska blir barnen det också.
  Jag älskade vår sjal till son 1 (son 2 är alldeles nykläckt så återstår och se hur det går) men maken avskydde sjalen och förespråkade selen – vilket inte alls passade mig.
  Så min åsikt är att sonen trivdes i båda för han kände att vi föräldrar trivdes.
  Strunta i maffian säger – så blir du den bästa mamman för din son.

  Svara
  • Petra Månström

   Amen! Kram!

   Svara
 10. pia

  Jag testade sjal till vår förstfödde o jag kan hålla med om att det är meckigt! Man lär sig kanske med tiden men jag hade inte tålamodet med en skrikande unge. Hade även en babybjörn. Men fick väldigt ont i axlar o rygg. Fick då låna en maitai av en kompis, (som är en blandning mellan sjal o sele) o den gillade både jag o båda mina barn. Smidig o skön! När andra barn föddes hade jag kollat runt lite mer o köpte hem en ergobaby, som oxå är en sele men ergonomisk för bebisen o så jäkla mycket skönare för mig. Både maitai o ergon används flitigt här hemma.

  Svara
 11. Anna

  Mina barn trivdes jättebra i bärselen och att det skulle vara ergonomiskt fel skulle jag i så fall vilja se randomiserade, kontrollerade studier på… Jag vågade aldrig ens testa sjal eftersom flera kompisar varit ytterst nära att tappa sin bebis när sjalen skulle på plats. Det lät så fruktansvärt riskfyllt! Bärselen däremot kändes säker och enkel att få på plats. När barnen blev större och för tunga för att ha på magen, köpte vi en bärstol (tror jag det kallas) från Vaude som man har på ryggen. Toppen på små vandringsutflykter i skog eller andra sammanhang när man inte ville ha barnvagnen med. Även hemma, när ett oroligt barn inte kunde komma till ro, använde vi ibland bärstolen och ställde oss och strök eller sorterade tvätt och barnet kom snabbt till ro och kunde försiktigt läggas ner efter insomnandet.
  Om man har en bra teknik med sin sjal och inte är rädd att tappa barnet är väl allt gott och väl men har man inte det måste ju bärselen vara säkrare och därmed bättre. Ergonomiargumentet har jag svårt att köpta med tanke på hur bra barnen trivts i selen.
  Kram Anna

  Svara
  • Petra Månström

   Håller med dig! Känner samma sak, att jag knappt har vågat testa sjal av rädsla för att tappa bebisen när man är yrvaken mitt i natten… Selen känns mycket säkrare då. Och hade bebisen vantrivs i selen så hade man ju fått höra det… Kram!

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen