Man går inte ostraffat emot normen om hur en gravid kvinna respektive en nybliven mamma bör bete sig. Därför tycker jag att det är så oerhört skönt att det finns en påläst och sansad röst att lyssna på när moralkakorna haglar som mest.

Den rösten tillhör Agnes Wold, överläkaren och professorn i klinisk bakteriologi som har slagit hål på en rad myter som omger graviditet och föräldraskap (läs moderskap). Man skulle kunna säga att hon är mammornas beskyddare, för papporna klarar sig allt som oftast undan de moraliserande rösterna. De hyllas tvärtom när de uppvisar förhållandevis basala kunskaper som att kunna lyfta upp sitt barn eller byta en blöja.

Wold har sagt mycket tänkvärt och kontroversiellt, här är några exempel (källan inom parentes):

”Folk mår dåligt av att tro att de ska bli sjuka av ’jäkt’. Det är nog värre än stress i sig.” (Chefstidningen)

”Var och en måste få bestämma själv om sin städning. Det har medicinen inte med att göra, inte Socialstyrelsen heller. Smuts sprider ingen smitta, och det gör oss inte mer allergiska.” (Forskning & framsteg)

”Att det skulle vara bättre att introducera mat i pytteportioner stöds knappast av forskningen. Det är i alla fall högst oprövat. Att det skulle vara en fördel att introducera livsmedel ”i skydd av amning” stöds inte heller av vetenskap eller beprövad erfarenhet. Det finns heller inga studier som visar att barn skulle bli mindre allergiska på så sätt. Rådet är dessutom helt orimligt om man inte samtidigt klart tar avstånd från rådet om sex månaders amning.” (Svenska Dagbladet)

”Vem som helst som kan vanlig biokemi kan räkna ut att om mamman har en promille alkohol i blodet så kommer även bröstmjölken att innehålla en promille alkohol vilket är helt ofarligt för barnet att få i sig.” (Arbetaren)

”Det är klart det finns människor som är alkoholister och missbrukar, det är tragiskt men det är inget man kommer tillrätta med genom att moralisera och hitta på saker om amning och bröstmjölk.” (Metro)

”Det är minst tio gånger vanligare att män är alkoholister på ett sätt som förstör för barn.” (Metro)

Det bästa med Agnes Wold är att hon har en vetenskaplig pondus som få av amningshetsare och alkoholmoraliserare har. Det sämsta med Agnes Wold är att det bara finns en version av henne. Det behövs fler sansade och vetenskapligt tunga röster i den här förvirrade debatten.

Share: