M

Agnes Wold, tack för att du finns!

av | jan 29, 2016 | Blogginlägg | 6 Kommentarer

Man går inte ostraffat emot normen om hur en gravid kvinna respektive en nybliven mamma bör bete sig. Därför tycker jag att det är så oerhört skönt att det finns en påläst och sansad röst att lyssna på när moralkakorna haglar som mest.
Den rösten tillhör Agnes Wold, överläkaren och professorn i klinisk bakteriologi som har slagit hål på en rad myter som omger graviditet och föräldraskap (läs moderskap). Man skulle kunna säga att hon är mammornas beskyddare, för papporna klarar sig allt som oftast undan de moraliserande rösterna. De hyllas tvärtom när de uppvisar förhållandevis basala kunskaper som att kunna lyfta upp sitt barn eller byta en blöja.
Wold har sagt mycket tänkvärt och kontroversiellt, här är några exempel (källan inom parentes):
”Folk mår dåligt av att tro att de ska bli sjuka av ’jäkt’. Det är nog värre än stress i sig.” (Chefstidningen)
”Var och en måste få bestämma själv om sin städning. Det har medicinen inte med att göra, inte Socialstyrelsen heller. Smuts sprider ingen smitta, och det gör oss inte mer allergiska.” (Forskning & framsteg)
”Att det skulle vara bättre att introducera mat i pytteportioner stöds knappast av forskningen. Det är i alla fall högst oprövat. Att det skulle vara en fördel att introducera livsmedel ”i skydd av amning” stöds inte heller av vetenskap eller beprövad erfarenhet. Det finns heller inga studier som visar att barn skulle bli mindre allergiska på så sätt. Rådet är dessutom helt orimligt om man inte samtidigt klart tar avstånd från rådet om sex månaders amning.” (Svenska Dagbladet)
”Vem som helst som kan vanlig biokemi kan räkna ut att om mamman har en promille alkohol i blodet så kommer även bröstmjölken att innehålla en promille alkohol vilket är helt ofarligt för barnet att få i sig.” (Arbetaren)
”Det är klart det finns människor som är alkoholister och missbrukar, det är tragiskt men det är inget man kommer tillrätta med genom att moralisera och hitta på saker om amning och bröstmjölk.” (Metro)
”Det är minst tio gånger vanligare att män är alkoholister på ett sätt som förstör för barn.” (Metro)
Det bästa med Agnes Wold är att hon har en vetenskaplig pondus som få av amningshetsare och alkoholmoraliserare har. Det sämsta med Agnes Wold är att det bara finns en version av henne. Det behövs fler sansade och vetenskapligt tunga röster i den här förvirrade debatten.

Taggar

6 Kommentarer

 1. Kjell.Nilsson

  Hur hinner du med allt träning,laga mat m.m ? min fru är hjälper till lite hemma,
  Hi Hi …eller jag ska fråga min fru om han kan hjälpa till lite hemma med barnen
  så kommer jag lite tidigare till ? vad vet jag kanske till tvättstugan.

  Svara
 2. My

  Det är kvinnan som bestämmer när hur och om hon vill amma. Punkt. Det behövs inga osanningar för att stötta det beslutet. Det ÄR bevisat att amning har fördelar. Istället för att hänvisa till en osäker källa som denna enskilda läkares tyckande så rekomenderar jag att använda källkritik och källhänvisningar. För övrigt har the lancet just nu en väldigt bra och nyanserad artikelserie om amning med nya där nya forskningsresultat presenteras.
  http://www.telegraph.co.uk/news/health/12129741/Breastfeeding-could-save-800000-babies-lives-each-year-study.html
  http://www.thelancet.com/series/breastfeeding

  Svara
 3. Chatrine

  Jag är inte småbarnsmamma längre och är evigt tacksam för att jag slapp alla sociala medier när jag var osäker förstagångsmamma som 20åring. Jag körde mitt race och fick en och annan spydig kommentar av bekanta men de kunde jag ju bemöta direkt och sen gå vidare. Jag slapp drevet…
  Det där för—de drevet av folk som inte kan skilja på åsikt och fakta står mig ibland upp i halsen.
  Jag tycker att du är en sååå skön motvikt till hetsare och gnällspikar. Du sprider både mammaglädje och träningsglädje ihop med en massa klokheter. Tack!

  Svara
  • Petra Månström

   Kram på dig, Chatrine! Ja, det är många som inte kan skilja på åsikt och fakta. Och som felaktigt drar paralleller mellan träningsglädje och träningshets.

   Svara
 4. Anna

  Jag tycker att Agnes Wolde är lite läskig. Litar inte på någon som uttrycker sig så stensäkert om saker. Menar inte att hon har fel, men andra forskare har ju kommit fram till andra resultat inom samma forskning.

  Svara
 5. Sarah

  Jag håller helt med Anna.
  Och om man har bestämt sig för att inte amma, måste man hänvisa till vetenskapen för att förklara sitt val.?Om man inte vill amma så vill man inte amma, är det något man måste bevisa för sig själv? Jag är helt ointresserad av varför man valt det ena eller andra och är trött på förklaringar, förklaringar som oftast (som i amningsfallet) skuldbelägger det andra valet. Som att man MÅSTE säga om man valt att ge flaska att, ”det ger inte mer allergier”, ”jag kan vara mer fri, ha mer egentid,”, ”vi är som par mer jämställda” osv osv.
  Om man är mogen nog att skaffa barn ska man väl vara mogen nog att stå för sina val och inte behöva hänvisa till forskning (av typen Agnes Wold).

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen