M

5 saker folk utan barn helt enkelt inte fattar

av | maj 5, 2016 | Livet | 8 Kommentarer

Innan jag fick barn tyckte jag att folk med kids var jättemärkliga. Som över en natt övergick de från att vara vettiga polare till att aldrig någonsin höra av sig.

Ringde eller sms:ade man fick man inget svar eller svar först om några dagar och några fikadejter gick knappt att få till länge. Jag kunde faktiskt ta åt mig lite av att polare med barn liksom bara ”försvann”. Men nu är jag själv där och några insikter rikare. Här är 10 saker som folk utan barn (som jag för knappt ett halvår sedan alltså) helt enkelt inte fattade:

 1. Att det kan ta flera timmar innan man kommer ut genom dörren
  Bajsfest, spyor och hjärtskärande evighetsgrå. Lägg en trög vaknattshjärna ovanpå det och det säger sig självt att man inte är särskilt rapp och snabbstartad på morgnarna när man är hemma med barnet. Ibland känns det helt enkelt lättare att bara stanna kvar hemma, tröskeln att ta sig ut är för hög.
 2. Att man inte medvetet struntar i att svara på telefonsamtal och sms
  Det är inte det att man vill vara elak, problemet är bara att hjärnan är fullproppad med så mycket annat att man till slut bara prioriterar det allra viktigaste. Det som MÅSTE göras för att det inte ska gå käpprätt åt skogen. Att svara på fråga om fikadejt eller liknande riskerar då att hamna längre ner på att göra-listan, fast man egentligen inte alls vill.
 3. Att man kanske inte orkar ta emot besök
  När min bebis sover så njuter jag av tystnaden och att få vara ensam i mitt hem. Det är guldkantad egotid, helt enkelt. Just nu upplever jag inte ett överflöd av dessa stunder och därför tackar jag oftast nej till att ta emot besök. Jag tycker att det är distraherande och jobbigt att umgås med andra när bebisen är med och därför ses jag hellre när jag inte är hemma ensam med den
 4. Att man inte alltid vill ta med sig bebisen överallt
  ”Men ÅH, du skulle ha tagit med din bebis!!” Så kan det ofta låta när jag träffar folk. När jag träffar vänner vill jag ha kvalitetssnack. Och när jag har jobbmöten vill jag ha kvalitetsmöten. Tyvärr funkar det därför inte för mig att ha med mig barnet när jag träffar folk. Ibland är det svårt att undvika, men kan jag undvika det så gör jag det. Jag har varken bläckfiskarmar eller en ängels tålamod, så jag verkar hellre proaktivt än kämpar mig svettig för att få ut något av möten det bebisen är med.
 5. Att man inte är ”tråkig förälder” med flit
  Tro mig, vissa stunder är föräldralivet så prövande att jag bara skulle vilja säga upp mig och gå ut på en krogrunda. Allt ansvar kan bli övermäktigt och därför är träningen en ovärderlig pysventil. Att över en natt få ett megastort ansvar över en annan människa gör saker med en. Man inser att livet är skört och att man har en viktig uppgift som förälder. Det kan förstås uppfattas som tråkigt och som att man har ”tappat stinget”. Så skulle jag inte säga att det är, jag känner mig 100 procent som den ”gamla” Petra. Fast med en annan topping, så att säga.

Någon som kanske känner igen sig? Punkter du vill tillägga? Önskar en fin torsdagskväll från Prag!

bebis_förälder

Taggar

8 Kommentarer

 1. Suck

  Har haft denna blogg i ”bokmärken” många år, förr så skrevs det mer om träning/löpning men nu känner jag att bloggen inte längre är intressant för mig, för mycket familj/barn snack.

  Nu raderar jag denna blogg från favoriter och fortsätter nån annanstans.

  Lycka till!

  Svara
  • Petra Månström

   Hej! Tack för din kommentar! Tråkigt att du inte längre hittar inspiration här, du kommer säkert hitta det du söker någon annanstans. Tack för att du tog dig tid att förmedla detta också i en kommentar. Lycka till!

   Svara
  • Sara

   Ja himla konstigt att en blogg placerad på mama.nu även handlar om barn och föräldraskap. Verkligen. Så ja, om du inte hajat det är det nog bra att du drar.

   Svara
 2. Carin

  Hur ensamt det kan vara att vara ledig med ett litet barn. Jag fattar först nu hur min vän som fick barn tidigt måste ha känt sig då många (med mig) slutade höra av oss eftersom vi antog att hon inte var intresserad av oss längre. Så himla dumt!

  Vi är två föräldrar hemma och jag har alla möjligheter i världen att ses på kvällar och helger men jag får inte ens frågan längre, antagligen för att ”folk” antar att jag inte kan.

  Svara
  • Petra Månström

   Ja, exakt. Folk antar att man inte kan eftersom man inte är lika ”tillgänglig” som förut. Jättesynd!

   Svara
 3. Sigurd

  Well, let me tell you, fathers and mothers:
  Nyblivet parenthood ska för att bli ett
  lyckligt ending på Sagan alltid inkludera
  att gubben och gumman, The Mama and The Papa,
  finner kvalitetstid för varandra. Låt oss för
  enkelhetens skull kalla detta för Sak 6…

  Svara
 4. Anonym

  En kommentar till ”Suck” och till Petra:
  Vi gillar olika. Tur att det finns mycket att läsa i cyberrymden så att det finns något för alla. Jag gillar att träna och tränar ganska ofta (så gott det går med tre små barn och jobb) men är ganska ointresserad av att prata om och läsa om träning. Egentligen är jag inte heller överdrivet intresserad av att läsa om föräldraskap. Men din blogg Petra, är så bra! Det handlar nog mer om att du skriver om vara människa och om allt som hör till. Sedan råkar du vara förälder och gilla träning. Jag har aldrig kommenterar en blogg tidigare, men någon gång ska vara den första. Tre saker vill jag passa på att säga: 1. Jag är imponerad av ditt skrivande, alltså språket. 2: Jag är imponerad av din idérikedom och hur du kommer på relevanta nya inlägg. Jag hade fått ångest av att tvingas hitta på uppslag till nya blogginlägg stup i kvarten. 3: Lycka till med kutandet, (själv har jag som längst sprungit 8 km för tio år sen…).

  Svara
 5. Helena Nygrund

  Nu är mina döttrar vuxna (20 och 23), men jag har absolut inte glömt hur det var när de var små, och jag känner igen mig totalt! Tack och lov så fick de flesta vännerna barn ungefär samtidigt (eller var tom lite före), så de hade nog ganska mycket förståelse.
  Lycka till med föräldralivet och allt annat!
  Kram Helena N

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen