OM BARA NÅGON HADE FRÅGAT HUR JAG MÅDDE…

Petra MånströmÄtstörningar, Livsstil, Personlig utveckling, Podd, Psykologi4 Kommentarer

Det var en tid i mitt liv som jag helst inte vill tänka så mycket på. Samtidigt känns det viktigt att öppna upp om det som hände, då jag tror att det kan hjälpa många andra. Framför allt att få människor att förstå att de inte är ensamma, att det (tyvärr) är många därute som kämpar med liknande saker.

När Holistic frågade mig om jag kunde tänka mig att vara intervjuperson istället för programledare i ett kommande avsnitt tvekade jag först. För jag vet ju hur jag funkar, jag vill så gärna dela med mig av saker för att hjälpa andra och riskerar ibland att berätta om saker jag först inte hade tänkt prata om. Men till slut valde jag i alla fall att tacka ja och resultatet hittar du här.

Efter att poddavsnittet släpptes har jag fått en hel del mejl och DM med frågor om ätstörningar från framför allt mammor till flickor i nedre tonåren.

De ser och anar vad som är på väg att hända och känner sig maktlösa. Undrar om jag har tips på vad de kan säga och/eller göra. Några råd till andra kommer jag inte att dela ut, för jag är inte utbildad för sådant. Men det jag däremot kan göra är att dela lite tankar om det som hände mig och vad jag i backspegeln tror hade fått mig att tillfriskna snabbare.

Det som var värst var nog att knappt någon frågade hur jag mådde. Minns att när jag mådde som sämst kunde jag sjukt nog få glada tillrop om hur fräsch och vältränad jag såg ut. För nej, min ätstörning syntes inte på ytan. Den satt i huvudet, ett huvud som desperat bara sökte efter något att ha kontroll över. En falsk trygghet i det kaos som de här känsliga åren i livet var.

De som levde nära mig fokuserade enbart på maten, på att få mig att börja äta igen. Kan inte klandra dem, hur skulle de kunna veta vad jag egentligen behövde när jag inte visste det själv?

Men tänk om någon hade frågat hur jag mådde? Frågat och verkligen hade velat höra svaret. Hade det gjort skillnad? Ja, det är jag helt övertygad om. För nu blev det bara så att jag i ren trots fortsatte att svälta mig själv – ingen brydde sig ju ändå. Det var först långt senare som jag med hjälp av terapi skulle komma att förstå hur allt hängde ihop.

Jag har själv inte vågat lyssna på poddintervjun, men blev du nyfiken så hittar du den här. Stor kram från mig!

Foto bilden ovan: Jonas Hansen

+3

4 Kommentarer är aktiverade “OM BARA NÅGON HADE FRÅGAT HUR JAG MÅDDE…”

 1. Intervjun va fantastiskt bra och intressant spännande att höra så mycket om dig och av dig.

  0
 2. Hej!
  Fantastisk bra intervju,intressant,och tankeväckande om mycket.Att du verkligen bjöd på dig själv, det hjälper säkert många.

  Jag började själv med löpning 2014, jag hade ont i ena höften,smärtan försvann.Det blir en livsstil helt enkelt,med träning.
  Jag avskydde att springa i tonåren, fotbollstränaren kallade bla,intervallträningen för Idioten”.
  Gott att man kan upptäcka glädje med träning och sund livsstil, i sen ålder jag är 53 år)samt att unna sig gott vin ibland, och andra godsaker emellanåt.

  Allt gott!

  Catrin Zachrisson

  0

Kommentera

Din epostadress publiceras inte Obligatoriska fält är märkta *