NÅGRA TANKAR OM EN DEL MÄNNISKORS BETEENDE

Petra MånströmPersonlig tränare, Träning, Träningsmotivation, Träningstips7 Kommentarer

Petra Månström

”Du kommer ändå aldrig bli en bra personlig tränare. Lägg ner det där och låt dem som vet vad de pratar om fortsätta med det!”

”Du har ju helt fel hållning i övning XX. Gör om och gör rätt om du ska kalla dig personlig tränare!”

Lite så har det låtit den senaste tiden både på DM och i kommentarsfält på Instagram. Nu senast för att jag i all hast hade råkat blanda ihop två olika muskelgrupper när jag delade övningstips. Andra hörde av sig och var upprörda därför att de själva inte skulle rekommendera just de övningarna jag delade för att förebygga benhinnebesvär (som det handlade om denna gång).

Missförstå mig rätt. Jag har inga problem med att folk hör av sig och korrigerar något när jag har skrivit eller sagt något fel. Jag är fullt medveten om att jag är en helt vanlig människa med sina fel och brister och dessutom är jag mycket ödmjuk i att jag inte är färdigutbildad personlig tränare. Inte ens med licens i handen eller 1 000 timmar ”på golvet” kommer jag vara ”färdig”. Det jag däremot har problem med är den där ilskan och nedlåtande attityden som ofta följer med på köpet med dessa korrigeringar. Det är en reaktion som inte alls står i proportion till sakfrågan. Och det är ganska uppenbart att det handlar om något mer underliggande som skapar irritationen och ilskan.

Ända sedan jag gick ut med nyheten att jag ska utbilda mig till personlig tränare så har mer eller mindre trevliga meddelanden kommit i min väg. Oftast med synpunkter på min teknik vid olika övningar jag visar. Fötter, knän, halsar, ben, huvud, ryggar – ja, det mesta har dessa människor velat korrigera. Det roligaste är ändå att nästan alla tycker olika. Men framför allt är det fascinerande med alla gratis styrketräningstips som regnar in från personliga tränare över hela landet.

Frågan blir då: är det förmågan att göra en ”perfekt” knäböj som gör en bra personlig tränare? Det ”perfekta” marklyftet eller en ”felfri” frivändning? Eller något annat? Jag skulle säga att det beror på vem kunden är. En helhetssyn med insikt om att en bra teknik bara är en del av hela ”PT-paketet” är något jag själv strävar efter. De kunder som verkligen vill ha en PT som kan alla muskelgrupper som är involverade i en viss övning och som har en teknik enligt konstens alla regler, de ska naturligtvis söka sig till en sådan. Men alla söker inte det där och det borde fler inse.

Och kanske viktigast av allt: att vara snäll och respektfull när man framför kritik vinner alla på. Det skulle jag vilja tipsa dem som har hört av sig till mig och inte varit så snälla. Kram på er!

+17

7 Kommentarer är aktiverade “NÅGRA TANKAR OM EN DEL MÄNNISKORS BETEENDE”

 1. Ja det är otroligt vilka ”experter” som finns i vårat land 😂 att man orkar

  Jag tycker ditt konto är super, allt finns med, jag använder flera av dina övningar när jag tränar, tack Petra ❤️

  +1
 2. Jag tycker att det du gör inspirerar många till att röra på sig, vilket är fantastiskt 👍⚘ Du ska ta åt dig de positiva saker som vi följare skriver och kunde de negativa människorna få lite vett i skallen hade de tystnat ❣

  0
 3. Lyssnat på otaliga träningspodcasts under mina träningspass. Anledningen att valet oftast faller på din är att du kan konsten att motivera och inspirera. Blir helt enkelt en lite gladare människa efter att ha lyssnat på din pod.

  Fortsätt kör ditt race 💪

  0
 4. Kör ditt Race Petra. Det finns ingenting som heter perfekt enligt mig. Mitt jobb som Coach är att först och främst inspirera till träning/rörelse och det tycker jag du klarar bra:)

  0
 5. Jag tänker att det som på pappret är perfekt teknik kanske faktiskt inte passar alla. Man måste anpassa efter kunden man har framför sig. Så dumt det där att människor ska hålla på och lägga sig i.

  0

Kommentera

Din epostadress publiceras inte