JAG HAR TESTAT ETT TYNGDTÄCKE FRÅN CURA OF SWEDEN

Vad kan ett täcke göra för skillnad med min sömn? Väldigt mycket, kan jag säga utan att avslöja för mycket. Läs vidare så får du höra om min upplevelse av att sova med tyngdtäcke!

 

”Min sambo lånade täcket och nu vägrar han lämna tillbaka det!”

”Jag trodde inte att ett täcke kunde ha så stor betydelse för mitt mående.”

”Har inte behövt ta några insomningstabletter sedan jag började med tyngdtäcket.”

Ja, lovorden och solskenshistorierna om tyngdtäcket är många. Jag ska villigt erkänna att när någon produkt blir så där ”superhajpad” så kan jag bli lite skeptisk och ganska så tveksam. Men eftersom jag själv i perioder sover ganska oroligt och ofta ligger och snurrar utan att komma till ro så tänkte jag att varför inte testa. En bra sömn är ju helt livsavgörande för oss människor och finns det något man kan göra för att förbättra den så är det helt klart värt det.

Innan jag går in på min upplevelse av tyngdtäcket tänkte jag berätta lite om Cura of Sweden och täckets bakgrund. Vill du veta mer och även lyssna på grundaren Johan Andersson och hans son och tillika produktexperten Filip Andersson (riktigt inspirerande och intressant!) så rekommenderar jag varmt avsnitt 158 av Maratonpodden. Men i korthet så är det ju så att under större delen av mänsklighetens historia så har vi sovit under tunga täcken. Från djurhudar när vi levde som jägare till täcken fyllda med halm och sedan vadmalstäcken. De där fluffiga och lätta duntäckena som är standard idag har inte särskilt många decennier på nacken.

Inom svensk sjukvård har man framgångsrikt använt tyngdtäcken i drygt 12 års tid, för att hjälpa människor att komma till ro. Många arbetsterapeuter har länge förordat att tryck mot kroppen vid insomning är både avslappnande, rogivande och sövande. Man somnar snabbare, sover längre och vaknar inte lika ofta. Patienter med diagnoser som demens, ADHD, Aspergers syndrom samt psykisk ohälsa har då blivit erbjudna att prova ett tyngdtäcke genom, till exempel genom arbetsterapeut. Det krävs grava sömnsvårigheter för att få ett tyngdtäcke förskrivet och då får man oftast bara låna det under begränsad tid. Priset för ett tyngdtäcke som används inom sjukvården ligger runt 7 000 kronor.

Tyngdtäckena som Cura of Sweden säljer är konstruerade på ett annat sätt än de täcken som används inom sjukvården och har ett betydligt plånboksvänligare pris. De är helt enkelt anpassade till människor med varierande grad av sömnproblem, till och med till dem som kanske inte tycker att de har problem med sömnen – men inser hur mycket högre kvalitet sömnen får med tyngdtäcket. Här är några positiva effekter med tyngdtäcket som framkom i Cura of Swedens pilotundersökning hösten 2018:

 • Ökad sömnkvalitet
 • Längre tid i djupsömn
 • Jämnare andning
 • Ökad kroppsuppfattning
 • Ökad trygghet
 • Piggare under dagtid
 • Minskad snarkning
 • Snabbare insomning
 • Färre nattliga uppvaknanden
 • Minskad ångest och oro
 • Minskad muskelvärk

Coolt att ett täcke kan åstadkomma allt detta, eller hur? 😉 Ska också nämna att täckena finns i olika färger och de har olika vikt. Mer information om vilken vikt som passar just dig hittar du på Cura of Swedens hemsida.

Nu till min egen upplevelse:

Som sagt så var jag lite skeptisk i början. Täcket är ju dessutom avsevärt mycket tyngre än mitt gamla vanliga flufftäcke i dun. Första natten kändes det ovant med trycket mot kroppen, men andra natten kändes det genast bättre. Jag kom till ro snabbare och slapp dessa ständiga nattliga uppvaknanden. Dessutom märkte jag en stor effekt på min prestationsförmåga under träning, helt säkert på grund av bättre sömn. Även min sambo som påstår sig sova väldigt bra redan från början älskade tyngdtäcket från natt ett. Han ligger helt orörlig, får nästan peta på honom ibland för att försäkra mig om att han lever (!), och har slutat snarka. Och min fyraårige son gillar täcket skarpt, så det är verkligen en toppenprodukt för människor i alla åldrar som vill ta sin sömn till en ny nivå. Rekommenderas! Sägas bör också att täcket går fint att använda även när man ligger i soffan, då brukar jag ha det upp till magen. Så det finns många användningsområden.

***** ERBJUDANDE TILL DIG! *****

Blev du sugen på att köpa ett eller flera täcken, kanske som en lyxig julklapp, så har jag ett fint erbjudande till dig! Med koden maratonpetra30 får du 30 % rabatt på samtliga produkter i Cura of Swedens sortiment. Du shoppar här. Rabatten gäller till och med den 31 december 2019.

Fler här som har testat tyngdtäcket? Eller som blev sugna att prova? Och hur bra sover du idag? Berätta gärna!

Foto bilderna ovan: Petra Månström

Share: