Ekologiska D-vitamindroppar för barn

petramanstromAdrian, bebis, Hälsa, Kost, Livsstil, Mammaliv, Mat1 kommentar

holistic
holistic1

Som småbarnsförälder har du helt säkert kommit i kontakt med vitamin D-droppar. Jag skulle vilja berätta om de droppar som vi har valt att ge till vår son Adrian, varför vi väljer att ge det till honom och varför det är så viktigt med vitamin D.

Du kanske redan vet detta men vi tar det en gång till: Vitamin D är det vitamin som vi bildar vid exponering av solljus och till viss del får från kosten. Solen står för den största delen då vi under en högsommardag runt lunchtid kan bilda ca 10 000 IE (internationella enheter) vitamin D på ca 30 minuter.

Vitamin D finns även i kost som fet fisk (lax, sill, makrill, gös), ägg, kyckling, kött, mjölkprodukter samt vild svamp. Dock innehåller dessa livsmedel mycket små mängder vitamin D och du behöver äta stora mängder för att få i dig rekommenderad daglig dos. Till exempel behöver du äta ca 9 ägg för att få i dig 10μg (400 IE) vitamin D, vilket Livsmedelsverket rekommenderar för att fylla dagsbehovet. Många forskare anser dessutom att både vuxna och barn behöver betydligt mer än 10μg vitamin D för att fylla dagsbehovet.

Den absolut bästa källan till vitamin D är därför sommarsolen, förutsatt att du exponerar bar hud för solen, inte använder solskydd, inte sitter i skuggan och att solen står tillräckligt högt. Då vi bara kan lagra vitamin D under sommarmånaderna här i Norden, säger vissa att vi egentligen bara har två alternativ att välja mellan om vi ska undvika att få D-vitaminbrist under vinterhalvåret: åk på solsemester en vecka per månad eller ät kosttillskott. Vid bristsymtom kan du till exempel uppleva trötthet, nedstämdhet, muskelsvaghet med mera. Det är därför det är fler och fler som tar tillskott av vitamin D året om, främst i Norden, för att vara säkra på att täcka dagsbehovet.

Barn rekommenderas ett tillskott av vitamin D redan från födseln via droppar för att säkerställa normal skelettutveckling. Man vet genom forskning att barn kan ”ärva” vitamin D brist från mamman, därför kan det vara en idé att be din vårdcentral att kolla om du har tillräcklig mängd vitamin D när och om du är gravid. Det gör man genom ett enkelt blodprov. Vitamin D hjälper kroppen att absorbera det kalcium som behövs för fostrets skelettutveckling. Detta är extra viktigt under graviditetens sista tre månader, då behovet av kalcium och vitamin D är som störst. Vitamin D behövs även för att nervsystemet och immunsystemet ska kunna utvecklas normalt på fostret.

holistic3

Visste du att många barn i Sverige har brist på vitamin D? En studie av förskolebarn i Umeå visade till exempel att en fjärdedel av alla ljushyade barn och närmare hälften av alla mörkhyade barn hade otillräckliga nivåer av vitamin D i blodet. Vitamin D är ett hormonliknande vitamin som är inblandat i många funktioner i kroppen. Vitamin D är nödvändigt för att ett barns benstomme (skelett) ska växa och utvecklas normalt. Vitamin D bidrar dessutom till immunsystemets normala funktion, upprätthåller normal muskelfunktion och normala tänder och en hel del annat. Extrem brist på vitamin D hos barn kan ge Engelska sjukan, d v s rakit, som leder till mjukt och missformat skelett som medför flera problem. Dessutom kommer tänderna sent och utvecklas dåligt, och barnet kan bli lättretligt och trött.

De dropparna med vitamin D som vi har valt att ge till Adrian kommer från varumärket Holistic och de innehåller: D3-vitamin (kolekalciferol) samt d-alfa-tokoferol (naturlig E-vitamin) i ekologisk olivolja. Det jag tycker är positivt med de här dropparna är att de innehåller ekologisk olivolja och inga konserveringsmedel.

Hur man vill göra är upp till var och en, men jag tycker att det är bra att det finns ett ekologiskt alternativ. Hur tänker du kring D-vitamindroppar till ditt eller dina barn?

(Bilderna ovan: Holistics D3-vitamindroppar samt K2+D3-kapslarna i kokosolja som jag själv tar. Foto: Petra Månström)

//

0

En Kommentar på “Ekologiska D-vitamindroppar för barn”

  1. Vi gav D-droppar enligt bvc föreskrifter (var det till 2 år kanske? Så länge sen nu) och sen dottern var liten har vi varit utomlands 2 ggr per. Vi tankar sol/D-vitamin så gott det bara går på våra resor och får hoppas att det räcker.

    0

Kommentera

Din epostadress publiceras inte Obligatoriska fält är märkta *