M

5 heta tips för din löpning i vinter

av | jan 15, 2016 | Blogginlägg | 0 Kommentarer

Hur tänker du kring din löpning i vinter? Känns det motigt? Tänk om! En löptur med knarr under skorna är något av det mysigaste du kan göra i träningsväg!

Här kommer 10 smarta tips som gör din vinterlöpning lite behagligare:

1. Klä dig så att du syns och håller dig varm
Reflexväst eller kläder med rejäla reflexdetaljer är att rekommendera om du springer när det är mörkt. I klädväg vill jag slå ett slag för merinoull. De plaggen kostar lite mer men levererar verkligen mycket skön värme utan att vara bylsiga och tunga. Istället för att investera i vintertights och fodrad löparjacka går det fint att ta på sig ett underställ under de plagg man använder i mildare väderlek.

2. Använd dubbskor eller broddar
Skor med dubbar eller broddar är ett bra val för din löpning i vinter, inte minst för att undvika att halka och skada sig. Har man inte dubbade skor eller broddar är det också lätt hänt att man spänner sig och får ett onaturligt löpsteg (som i sin tur kan orsaka diverse skador) så överväg verkligen att investera i någon av dessa produkter. Personligen springer jag gärna i dubbskor med sk dynamiska dubbar (som anpassar sig efter underlaget) när det är halt ute. Det går förstås också bra att köpa broddar som man sätter fast under sina vanliga löparskor, men då kan löpningen ibland kännas lite mer ”sladdrig”.

3. Skydda luftvägarna vid extremkyla
Är det riktigt kallt, 15-20 minusgrader, bör du använda en andningsmask för att värma upp inandningsluften vid löpning i vinter. Det finns också särskilda värmeväxlarrör, Lungplus, som du kan använda för att värma upp inandningsluften. Såväl mask som rör för vinterlöpning hittar du i välsorterade sportbutiker.

4. Nej, skidåkning kan inte konservera löpformen
Det är såklart jättekul att åka skidor. Men om du vill börja springa igen när snön är borta är det viktigt att komma ihåg att skidåkningen tränar helt andra muskelgrupper än löpningen. Du kan inte förvänta dig att konservera löpformen med skidåkning. Väljer du skidor i vinter får du komma ihåg att börja löpsäsongen försiktigt för att undvika skador.

5. Kör de snabba passen på löpband
Intervallträning är effektivt och kul, men kanske inte helt optimalt när det är snömodd och smällkallt ute. Ett tips är därför att springa de passen på löpband, men se då till att ha lite lutning på bandet så att du i möjligaste mån närmar dig utomhusförhållanden. En grads lutning brukar vara lämpligt. Men att helt skippa vinterlöpningen och förlägga löpträningen till bandet under vintern är inte särskilt lämpligt. Löpbandets onaturligt jämna underlag gör att man går miste om att träna den sk proprioceptionen, alltså det neuromuskulära systemets förmåga att rätta till de effekter underlaget har på muskler, och på kroppsdelarnas och ledernas position. Detta påverkar balansen, kraften och löpekonomin. På löpband missar du denna viktiga del av träningen.

Till sist: stort lycka till med träningen och njut av det vackra vintervädret!

Taggar

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen