”VAD TJÄNAR MAN EGENLIGEN PÅ DET DÄR BLOGGANDET?”

Micael Dahlén

”Influencer? Du menar en sån där som klipper in sig själv i utlandsbilder och tjänar en massa på det?” Ja, suck. Jag trodde att vi kanske hade kommit lite längre idag, år 2018, men icke.

Fortfarande är det förbluffande många som inte alls förstår hur vi som försörjer oss på att blogga, instagramma, youtuba, snapchatta och såvidare arbetar. Förbluffande många har fortfarande fördomen att det är något slags glidar- och glassarjobb där man får betalt för att resa runt i världen och se snygg ut.

Nästan alltid när jag möter lite äldre personer (ofta män 50+)  i olika sammanhang dyker den där frågan upp: ”Vad tjänar man egentligen på det där bloggandet?” Och jag blir alltid lika irriterad. Slits mellan första impulsen att skälla ut människan för en så nedlåtande fråga och en annan röst som säger till mig att ignorera. Att personen förstås inte har en susning om hur en influencers vardag ser ut och att han nog inte skulle förstå mer om jag försökte förklara.

Powerade

Jag är nämligen lite bränd sedan den gången då jag faktiskt försökte förklara hur en arbetsdag kan se ut: 

Dagen kan börja med att jag åker iväg på en pressfrukost som något företag har. Sedan åker jag vidare till studion för att spela in en poddintervju. Efter det lunch i farten och hemfärd för att ägna eftermiddagen åt att fotografera ett samarbete, skriva utkast och skicka in.

Personen såg helt frågande ut och vände sig sedan skrattande mot sin kompis:

– Få betalt för att äta frukost, det lät inte dumt det!

Nu är ju förstås inte alla så där oförstående. Men just det här med att det är en ny bransch som domineras av yngre kvinnor och där media gärna fokuserar på en klick som tjänar väldigt mycket sticker förstås i mångas ögon. Och nu jag har slutat att ens försöka förklara hur jag jobbar, har insett att det är för komplext för de flesta att förstå. Att en arbetsdag kan se helt olik ut från en dag till en annan verkar också vara svårt att greppa för många.

Men om vi ska sammanfatta: nej, alla influencers klipper inte in sig själva i utlandsbilder. Alla influencers glider inte omkring och tjänar miljoner på att resa jorden runt. Alla influencers har inte agenter som sköter allt säljarbete åt dem. Det finns faktiskt en del som sköter allt själva, som gör det här för att det är så förbaskat roligt – trots att det innebär jobb nästan varje dag. Precis som i alla andra yrken finns det lika många inriktningar som människor.

End of story.

Du som läser det här, vilken är din syn på influenceryrket? Berätta gärna, jag är genuint nyfiken!

Share: