M

Svenskar har mest ont av alla – och lider i det tysta

av | okt 18, 2015 | Blogginlägg | 0 Kommentarer

backpain

En ny undersökning gjord bland invånarna i 14 länder visar att svenskarna är det folk som har mest ont av alla. Foto: Wikimedia Commons.


Smärta någonstans i kroppen har de flesta av oss upplevt. Nu visar en ny undersökning att svenskar är det folk som har mest ont av alla, åtminstone av invånarna i de länder som deltog i undersökningen (Australien, Brasilien, Canada, Kina, Tyskland, Italien, Japan, Mexico, Ryssland, Saudiarabien, Sverige, Storbritannien och USA). 
Studien visar att Sverige är det land där invånarna upplever starkast smärta, och allra ondast har vi i ryggen. Samtidigt är smärta inget vi pratar om, inte ens varannan svensk vill prata om sina svårigheter. Sex av tio svenskar säger att de har ont i kroppen flera dagar i veckan och ofta är smärtan ihållande. Undersökningen visar att svenskarna är de som har allra ondast följt av italienare och kanadensare. Knappt nio av tio anger att de påverkas så mycket av smärtan att det minskar deras generella kapacitet (rörelse, fysiskt och psykiskt välstånd) och sju av tio tycker att smärtan minskar deras livskvalitet. Att ha ont i kroppen är även förenat med oro och ångest – en av fem i undersökningen svarar att smärtan skapar ångest.
Ryggen är enligt undersökningen svenskarnas akilleshäl. Drygt var tredje person uppger att man har problem med rygg eller ländrygg minst varje vecka. Andra problemområden är nacke och axlar. Trots att många svenskar har återkommande problem med smärtande kroppar så klagar vi inte. Inte ens varannan svensk (45 procent) vill prata om sin smärta. Vidare säger två av tre som lever med återkommande kroppssmärta att de har vant sig vid smärtan och ser den som en naturlig del av livet. Konsekvenserna för de som lider av kroppssmärta är att man blir kraftigt begränsad såväl i arbetslivet, det sociala livet och i familj- och kärlekslivet.
Så, varför går så många omkring med smärta när det finns en effektiv och mycket uppenbar lösning på problemet (det vill säga träning)? Jo, ju mer ont man har desto lägre blir träningsmotivationen. Till slut uppnår man ett slags moment 22, det gör för ont för att man ens ska orka träna och så fortsätter man med sin inaktiva livsstil. En mycket svår puck, har man kommit dit är det bästa man kan göra att uppsöka professionell hjälp för att komma igång.
Tro mig, jag har många människor i min omgivning som tidigare har tränat mycket och varit smärtfria. Sedan lägger de av någon anledning av (förklaringarna är många: det är för dyrt med gymkort, jag blir utstirrad på gymmet, det är för mycket på jobbet, orkar inte gå till gymmet och så vidare). Tiden går och de kommer aldrig igång igen, allt medan smärtorna i kroppen tilltar.
Gör inte det misstaget, gör något fysiskt varje dag istället för att tro att ett gymbesök är lösningen till allt. Lösningen finns mycket nära dig, på golvet hemma eller utanför dörren. TILL SIST: vilket tips skulle DU vilja ge till någon som vill komma igång men liksom inte får till det?
Om undersökningen: Global Pain Index är en onlineundersökning gjord av marknadsundersökningsföretaget Edelman Berland på uppdrag av GSK Consumer Health. Undersökningen genomfördes november 2014 – januari 2015 med 7 000 personer över 18 år i 14 länder (Australien, Brasilien, Canada, Kina, Tyskland, Italien, Japan, Mexico, Ryssland, Saudiarabien, Sverige, Storbritannien och USA.) I Sverige deltog ett representativt urval på 506 personer. 

Taggar

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen