En vanlig fråga jag får handlar om hur man gör för att få ut det bästa möjliga av sig själv under ett lopp. Något som egentligen är ganska enkelt – men ändå så svårt. 

Det korta svaret på den här frågan är: våga vila inför loppet! Ett vanligt problem bland ambitiösa motionärer är nämligen att man inte vågar vila, utan istället ger sig ut på diverse pass som skapar en trötthet i kroppen – såväl mentalt som fysiskt. Och när du står där på startlinjen känner du dig inte jättepigg och känslan under loppet blir därefter.

Varför ska man då vila inför ett lopp? Och vad betyder egentligen ”vila”? Vilan medför flera saker. Dels ska den träning du förhoppningsvis har gjort tidigare ”sätta” sig i kroppen och muskler, leder och ligament ska ha en chans att bli så fräscha som möjligt för att bana väg för stordåd under ditt lopp. Mentalt talar du också om för ditt huvud att nu trappar du ner på träningen och gör dig redo för loppet, ett mycket viktigt steg i uppladdningen.

”Vila” innebär inte att du ska ligga orörlig på soffan i flera dagar. Snarare handlar den om att korta ner längden på dina pass, men behålla intensiteten. Istället för ett intervallpass som tar 45 minuter inklusive upp- och nerjogg kanske du kör ett pass som totalt blir 20-25 minuter långt på tisdagen om loppet är under helgen. Lägg fokus på korta intervaller, gärna också i backe, hellre än att nöta längre intervaller. Den typen av träning ska nu vara gjord, nu vill du ”tända lampan” i kroppen och göra den beredd på tävling.

Några dagars helvila är att rekommendera, då tar du bara kortare promenader och stretchar eventuellt. Varför inte testa idrottsmassage eller något annat som hjälper till att rensa systemet och göra dig redo för uppgiften? Om mitt lopp är på en lördag brukar jag helvila 2-3 dagar under veckan dessförinnan. Det kan kännas segt och många oroar sig för att helvilan ska göra en långsam och seg, men det är precis tvärtom. När jag har klarat av att hålla mig till det här upplägget har jag upplevt lopp och farter som jag aldrig har varit i närheten av på träning. Jag är galet sugen på att springa när jag står där och väntar på startskottet och man bara flyger fram i spåret…ja, nästan i alla fall!

Testa! Våga tvinga dig själv till lite vila och du kommer att få vara med om häftiga saker, jag lovar! Stort lycka till och kom gärna med egna tankar i frågan i kommentarsfältet.

Foto bilderna ovan: Jonas Hansen

Share: