M

Recension av löparskon ASICS Dynaflyte

av | jan 22, 2017 | Samarbeten | 16 Kommentarer

Det är lätt att känna sig helt vilse i djungeln av löparskor. Därför tänkte jag i en serie inlägg recensera ett antal olika skor från min nya samarbetspartner Asics. Först ut är Asics Dynaflyte, som är märkets lättaste stötdämpande sko någonsin.

De viktigaste sakerna jag tittar på när jag ska införskaffa en ny löparsko är vikten, stabiliteten, passformen och dämpningen. Särskilt på längre pass vill jag ha bra dämpning, men för den skull är jag inte sugen på att springa runt med tunga klossar på fötterna. Lätt vikt i kombination med lagom dämpning har tidigare varit en dröm som jag inte tycker att någon löparsko hittills har klarat av att leverera.
Första gången jag testade löparskor från Asics var 2010, när jag tränade inför min första mara. Då ska jag i ärlighetens namn säga att jag inte var jätteimponerad. Visst, skorna fungerade okej, men det där ”lilla extra” som skänkte löparglädje utöver det vanliga saknades.

Asics har höjt sig ordentligt

Men nu har det hunnit gå några år och jag konstaterar att det har hänt saker med Asics. Bra saker. Om vi tittar på Dynaflyte, som kom förra året, så är det alltså märkets lättaste löparsko i kategorin väldämpade skor. Och en lättare sko gör förstås att det går åt mindre energi till att ta sig framåt, vilket i förlängningen gör att du får en mer effektiv löpning.
Skon väger bara omkring 221 gram (varierar förstås mellan storlekar, detta är vikten för damstorlek US7), men levererar en dämpning som jag tycker är fullt i klass med tyngre kollegor som Nimbus (vikt omkring 260 gram i damstorlek US7) och Cumulus (vikt omkring 272 gram i damstorlek US7). Man ska absolut inte underskatta vad den viktskillnaden gör under till exempel ett långpass eller ett längre lopp!
Asics Dynaflyte
Asics Dynaflyte
Passformen då? Jag gjorde något som ej rekommenderas, det vill säga snörade på mig skorna och gav mig ut och sprang ett långpass på två timmar. Facit? En fantastisk ”handen i handsken”-känsla och noll tendens till skoskav, verkligen imponerande trots fuktig väderlek och vatten i skorna.

”Klosskänslan” uppstår aldrig

Dynaflyte är en pigg och alert sko som man snabbt glömmer att man har på sig. Älskar att slippa ”klosskänslan” som ofta uppstår när man springer längre distanser med väldämpade skor. För den som är intresserad så kan jag berätta att kärnan i skon är så kallad FlyteFoam, en lätt dämpningsteknik som dök upp i november 2015 i skon MetaRun.
Det så kallade tå-häldroppet, alltså höjdskillnaden mellan tå- och hälparti, är 8 millimeter i Dynaflyte. Vad innebär då detta? Ja, det finns löparskor med alla möjliga tå-häldropp, från 0 millimeter och uppåt. 10-12 millimeter är vanligt i traditionella, väldämpade löparskor medan mer minimalistiska skor ligger lägre. Vad man väljer är en smaksak – forskningsstudierna inom området är motstridiga. En generell rekommendation är att har du problem med fotens främre del, välj en sko med lägre dropp. Råkar du däremot lätt ut för hälsporre och annat elände i bakre delen av foten, testa skor med högre dropp. Men, som sagt, studierna inom området pekar inte åt ett bestämt håll här.
Det är svårt att hitta något negativt att säga om Asics Dynaflyte. En grej skulle möjligen kunna vara att smågrus lätt fastnar i yttersulan, vilket kan vara lite irriterande. Extra lätt hänt förstås här i Sverige vintertid när det sandas både här och där. Men annars: en fantastiskt lätt och skön löparsko som bjuder på grymt bra löparkänsla!
Fler som har testat Asics Dynaflyte? Åsikter? Berätta gärna!
(Foto bilderna ovan: Petra Månström och Jonas Hansen)

Taggar

16 Kommentarer

  1. Tegen

    Ang dynaflyte, jag älskar den skon!! Det enda negativa är ju att grus och småsten fastnar, fast det är likadant på nimbus och kayano, dock inte i samma utsträckning. Har sprungit LL i mina, funkade hur bra som helst. Tänker springa maran i dem:):)

    Svara
  2. Kjell nilsson

    Asics har några bra klassiker t.e.x Nimbus som jag använde vid dagens långpass en sko som passar för grisväder klosskänslan överdriven. Sedan några år har även jag lättare sko till lopp o vissa pass.Dynaflyte ? Är det stor skillnad jämnfört Socony Kinvara(felstavat?

    Svara
    • Petra Månström

      Ja, det är skillnad. Kinvaran är mer avskalad och man kommer ”närmare marken”. Droppet är 4 mm mot Dynaflytens 8 mm, vilket också märks. ”Barfotakänslan” är större i Kinvaran och utrymmet i tåboxen är större. Fördelen med Dynaflyten är att jag får en hand-i-handsken-känsla som jag inte fick i Kinvaran. Kinvaran är däremot piggare och bättre på riktigt snabba pass. En smaksak vilket man väljer!

      Svara
  3. Helena

    Ja, jag undrar också, precis som Kjell, om det är stor skillnad mellan Dynaflyte och Saucony Kinvara?

    Svara
  4. Sofia

    Jag har en fråga angående Asics som jag väldigt gärna skulle vilja ha ett svar på. Har troget sprungit med deras skor i ungefär 8 år men nu har jag fått nog. Under de senaste åren har insidan av skohälen gnagt ett hål som gör att skorna inte längre går att använda. Efter ett par månader har jag alltså stora hål vid hälen, något som gör att mina dyra skor inte längre går att använda! Har även prövat både mindre och större storlekar men inget hjälper. Vad är orsaken till detta problem? Har nu övergått till Nike som tillverkar skor som inte går sönder efter två månader…

    Svara
    • Petra Månström

      Hej! Det är flera som har hört av sig och påtalat exakt samma problem med hål i hälkapporna (har också haft det problemet på ett par gamla DS Trainer). Kommer att ta upp detta i inslag med Asics för Maratonpodden i vår!

      Svara
  5. Sanna

    Hej, angående hål bak i hälen så håller jag med att det det är ett stort problem med Asics. Jag sprang alltid med Asics tidigare, men det blev hål i hälenpartiet efter max 1 mån varenda gång, tröttnade tillslut och bytte till Adidas och Nike som inte alls har det problemet. Vore ju jätteintressant om du tar upp detta med Asics, för det måste ju gå att fixa, andra märken kan ju… Kräv ett svar och en ändring :), de gör ju annars bra skor, men trist med dyra trasiga skor.

    Svara
  6. Pia

    Sugen på nya skor. Finns den fina blå modellen i butik än eller ska jag ha tålamod?

    Svara
  7. Emma

    Hej Petra! Vill bara säga att jag tycker du är så himla bra!

    Svara
  8. sören

    Ta gärna upp hålet i hälen. Har sprungit med Asics i +20 år (jo det är sant) och hålet i hälen har varit där ofta. Det gör inte så mycket då de fungerar ändå men jag har hål i det ena paret just nu. Det tar dock ett tag innan det händer typ 6 månader. Förr gick de sönder i böjen över tårna och där såg man att nästan alla var slitna om man tittade vid en maratonstart men de har fixat det problemet. Jag vet att DS trainer får jag skavsår på hälen av (här hänt tre gånger under 10 år) men för mina GT så blir det ”bara” hål i hälen.

    Svara
  9. Reidun

    Hej!
    jag älskar Asics 🙂
    Springer i gel kayano eller gt, men vill nu testa ett par lättare skor. Kan dynaflyte vara något för mig eller ska jag gå på gel noosa? enligt vissa löplab är jag pronerande, men enl andra inte (!) Så hur stor tillförlit jag ska sätta till dessa vet jag inte, därav min fråga till dig istället 🙂

    Svara
    • Petra Månström

      Jag hade valt Dynaflyte för känslan, själv pronerar jag men trivs bättre i neutrala skor ändå 🙂

      Svara
      • Reidun

        Tack för snabbt svar!
        Då kör jag på ditt råd 🙂
        Och tack för en inspirerande blogg!!!

        Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen