Asics Dynaflyte

Det är lätt att känna sig helt vilse i djungeln av löparskor. Därför tänkte jag i en serie inlägg recensera ett antal olika skor från min nya samarbetspartner Asics. Först ut är Asics Dynaflyte, som är märkets lättaste stötdämpande sko någonsin.

De viktigaste sakerna jag tittar på när jag ska införskaffa en ny löparsko är vikten, stabiliteten, passformen och dämpningen. Särskilt på längre pass vill jag ha bra dämpning, men för den skull är jag inte sugen på att springa runt med tunga klossar på fötterna. Lätt vikt i kombination med lagom dämpning har tidigare varit en dröm som jag inte tycker att någon löparsko hittills har klarat av att leverera.

Första gången jag testade löparskor från Asics var 2010, när jag tränade inför min första mara. Då ska jag i ärlighetens namn säga att jag inte var jätteimponerad. Visst, skorna fungerade okej, men det där ”lilla extra” som skänkte löparglädje utöver det vanliga saknades.

Asics har höjt sig ordentligt

Men nu har det hunnit gå några år och jag konstaterar att det har hänt saker med Asics. Bra saker. Om vi tittar på Dynaflyte, som kom förra året, så är det alltså märkets lättaste löparsko i kategorin väldämpade skor. Och en lättare sko gör förstås att det går åt mindre energi till att ta sig framåt, vilket i förlängningen gör att du får en mer effektiv löpning.

Skon väger bara omkring 221 gram (varierar förstås mellan storlekar, detta är vikten för damstorlek US7), men levererar en dämpning som jag tycker är fullt i klass med tyngre kollegor som Nimbus (vikt omkring 260 gram i damstorlek US7) och Cumulus (vikt omkring 272 gram i damstorlek US7). Man ska absolut inte underskatta vad den viktskillnaden gör under till exempel ett långpass eller ett längre lopp!

Asics Dynaflyte

Asics Dynaflyte

Passformen då? Jag gjorde något som ej rekommenderas, det vill säga snörade på mig skorna och gav mig ut och sprang ett långpass på två timmar. Facit? En fantastisk ”handen i handsken”-känsla och noll tendens till skoskav, verkligen imponerande trots fuktig väderlek och vatten i skorna.

”Klosskänslan” uppstår aldrig

Dynaflyte är en pigg och alert sko som man snabbt glömmer att man har på sig. Älskar att slippa ”klosskänslan” som ofta uppstår när man springer längre distanser med väldämpade skor. För den som är intresserad så kan jag berätta att kärnan i skon är så kallad FlyteFoam, en lätt dämpningsteknik som dök upp i november 2015 i skon MetaRun.

Det så kallade tå-häldroppet, alltså höjdskillnaden mellan tå- och hälparti, är 8 millimeter i Dynaflyte. Vad innebär då detta? Ja, det finns löparskor med alla möjliga tå-häldropp, från 0 millimeter och uppåt. 10-12 millimeter är vanligt i traditionella, väldämpade löparskor medan mer minimalistiska skor ligger lägre. Vad man väljer är en smaksak – forskningsstudierna inom området är motstridiga. En generell rekommendation är att har du problem med fotens främre del, välj en sko med lägre dropp. Råkar du däremot lätt ut för hälsporre och annat elände i bakre delen av foten, testa skor med högre dropp. Men, som sagt, studierna inom området pekar inte åt ett bestämt håll här.

Det är svårt att hitta något negativt att säga om Asics Dynaflyte. En grej skulle möjligen kunna vara att smågrus lätt fastnar i yttersulan, vilket kan vara lite irriterande. Extra lätt hänt förstås här i Sverige vintertid när det sandas både här och där. Men annars: en fantastiskt lätt och skön löparsko som bjuder på grymt bra löparkänsla!

Fler som har testat Asics Dynaflyte? Åsikter? Berätta gärna!

(Foto bilderna ovan: Petra Månström och Jonas Hansen)

Share: