semla

Ungefär varannan dag får jag frågor om hur jag äter. Om jag går på någon särskild diet och om jag kanske är vegetarian eller vegan.

Det här med kost upphör aldrig att intressera människor, det är ett som är säkert. I förra veckan släppte jag dessutom årets första avsnitt av Maratonpodden med författarna till boken ”Frisk utan flum” och det massiva intresset för den intervjun är en rätt bra måttstock för vår kostfascination.

Den stora frågan är alltid hur det optimala kostupplägget ser ut, hur man ska äta för att gå ner i vikt och hur man ska äta för att orka träna så mycket som man vill. Mitt svar på de här frågorna är nästan alltid desamma: våga lyssna inåt och försök låta bli att haka på trender – bara för att en Instagramprofil lägger ut smoothies och andra nyttigheter är det inte säkert att hon eller han bara äter smoothies. Ingen klarar av att träna utan att äta riktig mat. Och då pratar vi MAT som man blir mätt av: kolhydrater, proteiner och fett i lagom mängd.

Ni som har följt mig ett tag vet ju att jag bantade mig igenom mina yngre år. När jag äntligen kom ur det där knasiga tänket kring kropp och kost var jag så less på dieter att jag bestämde mig för att aldrig mer banta i hela mitt liv. Och jag tror på riktigt att det är minst lika viktigt att känna harmoni och lugn i kroppen som att äta ”rätt”. Jag upplever att många är så fixerade vid att äta optimalt att man glömmer bort att njuta och leva.

Så, för att sammanfatta: Instagram och andra sociala medier ger ingen som helst heltäckande bild av hur människor äter. Därför ska du lyssna på dig själv och tro på att din magkänsla är rätt. Låt det sunda förnuftet råda: för mycket av något är aldrig bra, men för lite av något är inte heller bra. Jag äter allt och jag älskar sötsaker, bakverk och bröd. I perioder kompletterar jag med kosttillskott, men försöker få i mig riktig mat så långt det går. Och lyssnar du på senaste avsnittet av Maratonpodden avslöjar jag också mitt kylskåpsätande av grönsaker 😉

Dela gärna med dig av dina tankar kring mat i en kommentar!

Foto bilden ovan: Petra Månström (från söndagens fika på Brioche, mitt favoritfik här i stan)

Share: