Breaking2

Maraton under två timmar – det är en av idrottsvärldens sista kvarvarande magiska gränser. Sedan flera år tillbaka har projektet ”Breaking2” pågått och i morse skedde ett första försök att spränga drömgränsen.

”Breaking2” är ett försök att med hjälp av harar som hjälper till med farthållningen underskrida två timmar på 42,195 km. Försöket genomfördes på Monzabanan i Italien tidigt u morse och OS-vinnaren Eliud Kipchoge var bara ynka 24 sekunder över drömgränsen – och två och en halv minut under det officiella världsrekordet som lyder 2:02:57.

Kipchoges tid kan dock inte räknas som nytt världsrekord eftersom det inte var ett rekordmässigt lopp då det var tillrättalagt för bara tre man och med harar som kontinuerligt byttes av för att säkerställa att farthållningen blev jämn.

– Efter det här tror jag att det är möjligt att springa under två timmar, sa Eliud Kipchoge som ökade farten de sista 400 meterna.

Kipchoges enda två medtävlarr var Zersenay Tadese, Eritrea, och Lilesa Desisa, Etiopien. Samtliga var med i klungan i en knapp timme där Desisa släppte efter 17.8 km och Tadese strax före 21.1 km. Första halvan gick på 59:54 och andra på 60:30, otvivelaktigt en an världens främsta prestationer på maratondistansen. Bakom ”Breaking2” står sportmärket Nike.

Share: