Förr var jag alltid den yngsta i olika sammanhang. Nu händer det rätt ofta att jag är den äldsta. Det är en intressant erfarenhet som vi bara måste prata lite om.

Jag har aldrig varit den som har funderat särskilt mycket över det här med ålder. Det är en siffra, helt enkelt. Jag har vänner som är väldigt mycket yngre än jag, som är lika gamla som jag och äldre än jag. När vi umgås tänker jag aldrig på den eventuella åldersskillnaden mellan oss, det finns liksom ingen anledning att göra det.

Men i samhället är det tydligen viktigt med ålder. Ofta när jag träffar representanter för olika sportiga varumärken får jag veta att de satsar på en yngre målgrupp. Då brukar jag fråga vilka åldrar de menar – och får ofta 20-30 år som svar. Kollar sedan på deras prislappar och tänker att oj, hur många mellan 20 och 30 har råd att köpa det här?

Jag har en fin vän som jag träffar över ”powerfrukost” då och då. Vi kom fram till att vi känner oss ”ålderslösa”, att vi inte definierar oss utifrån vår ålder utan hur vi mår och känner oss. Och vilka vi umgås med. Jag blir lite trött när jag ser reklamen för saker som vänder sig till människor i vår åldersgrupp. Jag tänker att vänta nu, det där är inte jag intresserad av.

Jag har en dröm och det är att företag slutar tänka utifrån ålder på målgrupp och istället utgår från en känsla, en sinnesstämning hos den tänkta målgruppen. Det finns många märken som jag inte ens funderar över att handla ifrån, just därför att de har snöat in på yngre människor. Tänk så mycket de hade kunnat tjäna om de vågade omdefiniera sig lite!

Min löpning har gjort massor för hur jag ser på ålder. Coach Ingmar i Uppsala är över 70 år, men när vi pratar under våra löpturer tänker jag inte en sekund på åldersskillnaden. Samma sak med andra löparkompisar, det är det som jag tycker är bland det häftigaste med löpning. Det är en inkluderande sport som lockar människor i ALLA åldrar. Det är nog därför jag älskar löpning så mycket.

Hur tänker du kring ålder? Och hur har din träning påverkat din syn på ålder? Berätta gärna!

Foto bilden ovan: Jonas Hansen

Share: