En av vår tids största simstjärnor, Lars Frölander, kallas också ”Avokadomannen” – hela tolv (!) stycken frukter om dagen satte han i sig när han tränade och tävlade som mest.

Efter att under stora delar av sin karriär ha dragits med hälsoproblem lade han om sin livsstil helt och hållet och gick över till strikt vegansk kost. Livsstilsförändringen fick revolutionerande effekter som gynnade såväl hälsa som prestation. I senaste avsnittet av min podd Maratonpodden intervjuar jag honom om bland annat detta. Så här säger han om beslutet att välja bort mjölk:

”Det första jag tog bort 1996 var mjölk, vilket jag då trodde var det bästa jag kunde stoppa i mig. Men det är ganska kul nu, för senaste veckan kom en ny undersökning som visar att mjölk förkortar livet och det här med att mjölk ger starka ben är inte heller sant. Det är tvärtom, man får faktiskt en förlust av kalcium om man dricker mjölk. Och många läkare börjar koppla mjölkkonsumtion till öron-, näsa- och halsproblem eftersom det är inflammatoriskt. Testosteronet hos killar går dessutom ner och östrogenet går upp när man dricker mjölk. Det är ju inte riktigt den effekten man vill ha. Samt att kaseinet, mjölkproteinet, är svårnedbrytbart och inflammatoriskt för kroppen.”

För sin makalösa spurtseger på 100 meter fjäril under OS i Sydney belönades Lars Frölander med bragdguldet. Det blev en väldigt intressant poddintervju om vinnarskalle, simträning, kost, livsval, papparollen, tankar kring dotterns kost – och mycket, mycket mer.

Lyssna direkt i spelaren nedan, på Spotify i mobilen eller följ någon av nedanstående länkar. Jag är mycket nyfiken på vad just DU tycker om programmet!

(Fotnot: här är länk till studien om att mjölk förkortar livet.)

Share: