Kvinnor, lägg ner det märkliga "härda ut"-idealet!

thorn

Foto: Pixabay.

Det här inlägget handlar om det ytterst märkliga ”härda ut”-idealet som finns utbrett bland svenska kvinnor. Det går i korthet ut på att diverse besvär som omgärdar graviditet, förlossning och tiden efteråt tystas ner, ifrågasätts och förminskas. Och det värsta är att det är oftast är kvinnorna själva som förminskar varandra. 

Några exempel: graviditet är ingen sjukdom, så bit ihop och gå till jobbet fast du har svår foglossning eller kräks varannan timme. Men lilla gumman! Det är bara att ta på dig foglossningsbältet eller ta med en påse att spy i. Och så ska man föda ”naturligt”, det vill säga vaginalt. Ja, och utan bedövning såklart, för man bör vara ett med sin kropp och inte tysta ner kroppens smärtreceptorer med droger eller annat fuffens.

LÄS OCKSÅ: Tjejer, kan vi sluta backstabba varandra?

Men knasigheterna slutar inte där. För vi har ju amningsfascisterna som häckar på allt från BB och BVC till mammagruppen eller till och med i den egna familje- och vänkretsen. Gör det ont att amma? Tyst med dig och härda ut! Det hör till moderskapet att lida lite, om du inte finner dig i att lida så är du ingen riktig mamma och därmed lovligt byte för ”härda ut”-anhängarna. Så ut med tutten och låt bebisen suga den sönder och samman, ty du bör offra liv och lem för ditt barn.

LÄS OCKSÅ: 5 sätt att må bättre i din gravidkropp

Att krysta ut en hörnsoffa, som jag tror att ”Babben” sa, gör man vanligen inte utan att soffan lämnar efter sig en del spår. Som i sin tur leder till besvärligheter som urinläckage, problem att få in en tampong därnere utan att den trillar ut igen, hemorrojder och annat myspys. Man kanske inte klarar av att träna som man brukade därför att diverse förlossningskomplikationer sätter krokben. Men se, det får man inte heller klaga på. För det hör ju till, det måste kännas lite att föda barn. Så lider man ovan nämnda problem blir man bara hånad åt av ”härda ut”-maffian.

LÄS OCKSÅ: Naturlighetshetsarna står mig upp i halsen

På efterkontrollen får den nyblivna mamman frågan om vilken preventivmetod hon önskar. P-piller? Spiral? Eller kanske något annat. Det som gör mig förbannad här är att den nyblivna pappan oftast inte ens blir tillfrågad. Vilken preventivmetod önskar han? Tänk om mamman inte har lust att knapra piller eller stoppa in en spiral? Om pappan inte kan tänka sig gummi eller att gå och låta knipsa sig så har vi återigen ett scenario som ”härda ut”-maffian inte anser att man ska tala högt om. Du får som kvinna vackert acceptera att man inte bör krångla till det för mannen, för då kanske han sticker. Så peta i dig dina p-piller eller böka med spiral, det blir bäst för dig om du inte vill riskera att behöva leva ensam.

LÄS OCKSÅ: Graviditet kan visst vara en sjukdom!

Hallå! Varför är de här ämnena så jäkla tabubelagda? Varför får ”härda ut”-maffian så mycket spelrum? Är rätt så säker på att om det vore män som födde barn så skulle man automatiskt bli sjukskriven så fort man plussade, man skulle automatiskt bli erbjuden all upptänklig bedövning eller planerat snitt och ingen skulle ta för givet att du kommer att amma. För sex vill man ju fortsätta ha och då måste man ju bana väg för det genom att öppna för icke-mörbultade organ och tid utan bebisen fastklistrad vid sin kropp. Enkel matematik. Ja, om det hade varit männen som födde barn. Men nu är det ju inte så…

Kan någon förklara för mig varifrån det svenska ”härda ut”-idealet kommer? Vilka mekanismer ligger bakom? För jag fattar inte riktigt, vi är ju så långt framme på andra områden här i Sverige. Kan vi inte sedan komma överens om att kväva det snabbt och effektivt genom att våga prata om dessa så tabubelagda ämnen? För livet går inte ut på att härda ut, det går ut på att må bra och ha roligt!

Share: