JONAS SPAGHETTI MED HETA RÄKOR OCH PERSILJA

Jonas spaghetti med heta räkor och persilja

Det är alltid många som hör av sig och frågar efter receptet på den här underbara räkpastan när jag lägger upp bilder på den i mina Insta Stories. Så, på begäran, har mitt matlagningsproffs Jonas här skrivit ner det hittills superhemliga receptet!

2 portioner

500 g räkor
4 torkade peperoncini
9 vitlöksklyftor
5 dl vitt vin (samt två glas till kocken)
En näve hackad, färsk persilja
Valfritt: bottarga (torkad fiskrom)

  1. Skala räkorna, spara skalen.
  2. Täck botten av en stor kastrull med olivolja. Hetta upp på medelvärme. Lägg i 4 torkade peperoncini samt 5 krossade vitlöksklyftor, låt oljan ta smak utan att bränna vitlöken.
  3. Öka temperaturen, tillsätt räkskalen och ”rosta” i oljan i ca 5 minuter. Tillsätt det vita vinet och reducera till hälften.
  4. Sila av räkskalen, vitlöken samt peperoncini i en ny kastrull.
  5. Koka upp vatten häll i riktigt med salt. Koka önskad mängd spaghetti enligt instruktionen på paketet al dente. Spara lite av pastavattnet.
  6. Ta den stora kastrullen, häll i lite olivolja i botten, skiva 3 vitlökar och en halv färsk chili (undvik kärnorna).
  7. Häll i pastan, tillsätt vinreduktionen samt en skvätt pastavatten. Innan servering kasta på räkorna och persilja samt ev bottarga.
  8. Servera gärna med ett glas iskallt, vitt vin.
  9. Buon appetito!

Jonas spaghetti med heta räkor och persilja

Foto: Petra Månström

Share: