För några dagar sedan fick jag ett recensionsexemplar av ”Kvinnor, idrott och manliga ledare”, en ny bok som är skriven av Maria Rydqvist, längdskidåkare i landslaget som jag tidigare har intervjuat i Maratonpodden

I boken, som är en slags självbiografi där författaren går till botten med en rad kontroversiella frågor gällande kvinnlig elitidrott, kan vi bland annat läsa följande citat ur tidningen Arbetet från 1926:

”Bör man gifta sig med en idrottskvinna? Vi tror icke att en kvinna som deltager i Olympiska tävlingar är en särdeles lämplig husmor och äkta hälft. En flicka som vid 15 års ålder exempelvis börjar få intresse för idrottens olika grenar och slår sig på någon av dem, får samtidigt en inriktning, som är allt annat än fördelaktig om man ser till den ur den äktenskapliga synvinkeln. Vid 18 års ålder är hon helt fången i idrottsvansinnet och vid 20 år, då hon är giftasvuxen, har hon sakteligen på allvar utbytt synålen mot kastspjutet, garnnystanet mot kulan och kokboken mot specialtidningar och böcker som handlar om idrott…[…] Idrottskvinnan blir kantig, grovlemmad, muskulös och okvinnlig. Charmen försvinner. I dess ställe kommer manhaftighet och hårdhet. I ett äktenskap är det tillräckligt om en av kontrahenterna är i besittning av dessa egenskaper. Annars går det lätt galet. […]”

IDROTT

Var tvungen att läsa ovanstående citat flera gånger för att det skulle sjunka in att det faktiskt har skrivits på 1900-talet. I modern tid! Ja, tänk vad rädda männen måste ha varit när kvinnorna fick smak för idrott. Och tänk vad hemskt att inte bli bortgift för att man hade idrottat sig okvinnlig och ofruktsam!

Det här en bok som knappast lämnar någon oberörd. Du hittar en rad intervjuer med idrottskvinnor som Charlotte Kalla, Anna Olsson, Magdalena Pajala, Emma Green, Moa Hjelmer och Anna Haag. Dessutom intervjuas en rad olika svenska tränare samt forskare, journalister och sakkunniga.

Det här är en viktig bok, som alla borde läsa. Kan varmt rekommendera den, är säker på att den kommer bli underlag till en rad debatter framöver. 

Share: