M

Hur överlever ni bilresor med bebis???!

av | jun 13, 2016 | Resor | 32 Kommentarer

Det har fungerat fantastiskt bra tidigare, men i helgen ballade det ur totalt. Jag talar om att åka bil med en liten bebis.

Visst, han somnade ganska omgående när vi rullade ut ur Stockholm i riktning Linköping i fredags. Men sedan vaknade han och INGENTING kunde få honom på bra humör igen. Jag försökte leka med honom, plocka fram olika leksaker, spela ”Hallonsaft” som ALLTID brukar lugna ner honom annars, till slut plockade jag fram panikkorten majskrokar och vällingflaska, men nej – det funkade inte det heller. A skrek och skrek tills vi stannade och skulle ta en fika. Då var han lugn en stund men sedan började han skrika igen och var helt otröstlig. Samma visa på hemresan igår. Och nej, blöjan hade det inte hänt något i heller, så det var inte där skon klämde.

Så: nu sätter jag mitt hopp till er kloka, smarta och underbara mammor och pappor därute. HUR överlever ni bilresa med bebis, OM ni nu ens brukar åka bil med era kids? Jag som trodde att bilresor hade en lugnande inverkan på de små, ack så fel jag hade! 🙂

Taggar

32 Kommentarer

  1. Lena

    Ibland när dem börjat gråta kan det vara omöjligt att få stopp men något som funkar på vår 1åring på en 4timmars bilresa är klipp på Youtube med barnsånger eller en klämis.

    Någon gång har det varit för varmt och hon slutade gråta när vi stannade och vi luftade henne.

    Svara
    • Petra Månström

      Ja, mat kan ju funka och även Youtubeklipp. Får ta med paddan och testa nästa gång! OM det blir en nästa gång 😉

      Svara
  2. Anna

    Babblarna på youtube! Räddare i nöden:)

    Svara
    • Petra Månström

      Just ja, Babblarna! Den missade jag att testa igår!!

      Svara
  3. Tina

    Vi märkte att det blev värre när vi satt där bak med henne. Hon grät fortfarande men mycket mindre och somnade ganska snabbt och länge när vi inte satt där bak med henne, hon blev väl frustrerad att vi inte tog ur henne när vi satt bredvid. Vill inte vara en moraltant men mat i bilen är inget jag rekommenderar, vätska javisst men skulle de sätta i halsen är verkligen inte bilen ett bra ställe att vara på. Särskilt inte om de är själva i baksätet. Med stol nr 2 kan det hjälpa att installera om så de kanske sitter skönare.

    Svara
    • Lena

      En klämmis som man håller åt dem borde ändå funka. Svårt att sätta i halsen möjligtvis lite kladdigt kan det bli.

      Svara
  4. Anneli

    Sitter han fortfarande i babyskyddet? Testa att byta till en mer upprätt vanlig bilbarnstol. Min son fick panik av att halvligga i babyskyddet. Han var nyfiken av sig och ville sitta upp. Likadant i barnvagnen.

    Svara
    • Petra Månström

      Ja, så kan det säkert vara, att han får panik av att halvligga i babyskyddet. Men kan man använda en vanlig bilbarnstol på bebis som bara är sju månader?

      Svara
      • Martina

        Det går! Vår tjej hatade sitt babyskydd och nu funkar bilresorna toppen 🙂 sök på Besafes stolar, de funkar från 6 mån till 4-5 år.

        Svara
      • Emma

        Visst går det bra! Det viktiga är att barnet kan sitta själv – då kan man byta till en vanlig bilbarnstol. Vanliga bilbarnstolar är säkrare än babyskydd. Vi bytte själva när dottern va runt 5-6 månader och hon blev genast mindre missnöjd.

        Svara
  5. Frida

    Bara baserat på mina egna två barn så har de liksom en ”hata bilen”-period när de har blivit äldre bebisar och sen brukar den fasas ut typ kring 1,5 års ålder. Själv har vi inte rest med bil speciellt mycket under ”hata bilen”-perioden, ha ha! Men hav tröst – vår då treåring satt 6 timmar i sträck (med 2 fikapauser) på väg upp till Åre förra sommaren och vi behövde inte ens ta fram paddan – han bara satt och pratade och lekte lekar. Helt otroligt! hoppas det gäller för sommarens maxibilresa också 🙂

    Svara
    • Petra Månström

      Wow, låter fantastiskt!!

      Svara
  6. Lisa

    Vår lilla tjej gillade verkligen inte att sitta fast i bilstolen (eller vagnen för den delen) i den ålderna – hon ville LEKA! Men var hon trött så sov hon otroligt bra i bilen. Så det funkade bäst att planera in längre resor så de sammanföll med hennes sovtider, eller på kvällen efter hennes läggtid (ca 19.00). Det kräver lite mer planering men blir så mycket trevligare för alla inblandade parter, haha! Tyvärr började hon strax innan hon blev 1 år bli bilsjuk, och nu vid 16 månaders ålder kan vi inte sitta i bilen mer än 10 minuter innan det blir katapultspyor. Det enda som funkar är att se till att hon är ordentligt trött så hon somnar omgående! Sorry för gnäll, haha!

    Svara
  7. Lisa

    Det låter som att A är allmänt kinkig för tillfället. Kan jag tipsa om en app som heter The Wonder Weeks. Det finns en bok också men jag tycker appen ger tillräcklig info. Den har information om alla större mentala ”språng” i utveckligen som alla bebisar genomgår och är baserad på många år forskning. Jag (och alla mina mamma-kompisar) tycker den är en otroligt bra referens för att förstå vad som händer i de små huvudena. Min dotter som nu är 16 månader har alltid kinkiga perioder som sammanfaller med att hon tar ett nytt steg i den mentala utveckligen. För min del har det verkilgen hjälpt att behålla lugnet i jobbiga perioder förjag har förstått lite bättre vad hon har brottats med.

    Svara
    • Petra Månström

      Bra tips! Tack 🙂

      Svara
  8. malin

    Jag skulle säga som nämnts ovan – testa att byta till en bilbarnstol. Då kommer han upp, ser mer ut och har lite mer space att röra kroppen. Det gjorde underverk för vår tjej när vi bytte (hon var 8 månader då). Vår stol (besafe izi kid) är rekommenderad från sex månader, så det torde gå för er nu. Det enda är ju att man då inte kan bära barnet i bilbarnstolen utanför bilen, men det gjorde inte vi så mycket när hon var så pass stor ändå så det var ingen stor uppoffring.

    Och, så klart, tima in att åka tider när han ändå brukar sova eller vänta in och åk när han varit vaken väldigt länge.

    Det mesta ger sig ju bara man låter dem vänja sig… Lycka till!

    Svara
  9. Charli

    Som någon ovan skrev, prova att byta till riktig bakåtvänd stol. Vi bytte när båda sönerna var runt fyra månader och då vägde ca 9 kg (jo, de var rediga när de var små). Hade MaxiCosiMobi till dem, som gick att luta när de sov och ha mer upprätt när de var vakna. Guld!

    Svara
  10. Emma

    Det har skrikits väldigt mycket i vår bil också… Vi brukar när det är möjligt äta middag, klä barnen i pyjamas, ta med filtar och värma välling för att sedan rulla, på så sätt kör när det är dags för barnen att somna för kvällen, och de flesta gånger har de somnat efter en stund och sover gott tills vi kommer fram.

    Det gäller dock att ha fulltankad bil och kaffe i termos, för när de väl sover så stannar man bara vid nödläge! (När jag kört själv och börjar känna mig trött brukar jag köpa en kaffe i drive-through på McDonalds eller Max, så att jag inte behöver parkera och stänga av motorn, för då vaknar de och det är kört 🙂 )

    Väl framme så lyfter en in barnen och lägger dem medans den andre packar in väskor och annat, de brukar vakna till, men om man lägger sig bredvid så brukar de somna om relativt fort i sängen.

    Svara
    • Petra Månström

      Hmm, tål att tänka på. Alltså att resa vid lite annorlunda tidpunkter, när bebben ändå ska sova. Smart!

      Svara
  11. Anna

    Om bebis huvud och fötter sticker upp/ut över kanterna på banyskyddet är det dags att byta till riktig bilbarnstol. Många byter vid 6-månader.
    In på Babyproffsen i Haninge och be dem hjälpa er, de monterar åt er på plats.

    Svara
  12. C

    Byt bilstol!
    Många barn blir åksjuka vid den här åldern. Väldigt obehagligt för dem.
    Anpassa er så mycket ni kan efter läget – kan ni ta tåget istället? Det går över!

    Svara
  13. Johanna

    Min yngsta dotter var extremt missnöjd med att aka bil som liten. Bärbar dvdspelare med film kunde hjälpa ett tag, när hon blev närmare aret. Sedan hon blev tillräckligt gammal/stor för att aka framvänd har vi inga problem alls.

    Svara
  14. Elisabet

    Min dotter skriker så där när hon är åksjuk…. Det blev bättre när vi bytte bilbarnstol så hon kom högre upp. Det där att åka när de ska sova, t o m för natten, är också bra tips!

    Svara
  15. Angelica

    Min son är nästan på dagen lika gammal som din. Vi kör ofta kust till kust (5.5 h). Det som funkar bäst för oss är att köra ungefär den tiden vi nattar honom. Så somnar han efter någon minut och i nästa fall sover han hela vägen! Ha en vällingflaska redo om han vaknar till under resan och även när han flyttas från bilen till sängen väl på plats! Har funkat suveränt för oss, har även klarat två resor ensam med lillen! Absolut blir man trött av att komma fram sent. Men så mycket bättre än en skrikfest!

    Svara
  16. Annelie

    Som andra skrivit, kör på sovtid och stanna INTE 🙂 Ngt som kan funka är saker som inte är leksaker dvs lite mer spännande, tex en liten petflaska, riva sönder tidningspapper….och ja, det är värt att städa efteråt…..Vi har aldrig haft barn som somnar bara för att man åker bil, måste verkligen vara sovtiden annars har de varit vakna och missnöjda.

    Svara
  17. Linda

    Vi har varit på 5 längre bilresor (ca 450 km per väg) med vår son som nu är 6 månader (ganska exakt en gång/ mån). Detta är även vårt 5:e barn så vi har vanan inne och har testat det mesta!

    Nr 1. Ha allt du kan tänkas behöva nära till hands. Såsom leksaker,ev napp, mat,tvättservetter mm.
    Nr, 2 Nya leksaker med. Eller saker som kan vara intressanta. Vår bebis lekte länge med en tuggummipåse då hans riktiga leksaker blev ointressanta (prasslade bra då han slog med den), en vattenflaska med lite vatten i var också intressant att se på då jag skakade den. Godispåsar har ofta starka färger och prasslar bra …likaså chipspåsar.
    Nr 3. Ha alltid matsäck med åt dej själv! Är du mätt blir du inte så lätt irriterad. Stanna absolut inte medan babyn sover utan kör så långt som möjligt.
    Nr 4. Då ni stannar, låt babyn ligga en stund på plan yta och röra på sig en stund .
    Nr 5. Har babyn sovit oroligt nätterna innan/varit gnällig dagtid så att man misstänker tandsprickning -ge alvedon (värkmedicin) innan resan. Allt blir jobbiggare med värk och att vistas i en bil länge kan förvärra situationen/humöret. Svårt att sitta stilla länge med värk.
    Nr 5. Ha inte för varmt i bilen! Jag som vuxen mår ibland illa i bilen och det blir värre i värme .
    Nr 6. Är babyn nöjd så stanna inte länge och pausa. Passa på o kör om det går. Man kan bra stanna vid tex busshållplats och byta blöja i bilen eller mata bebisen… Pauser då man går in till nån restaurang/bensinmack brukar ofts dra ut på tiden och man (=jag) vill väl fram så fort som möjligt…? Om int man nu vill njuta av vägen förståss..
    Nr 7. Ibland kan det vara attt barnet blir övertrött men har svårt att somna utan skriler och kommer inte till ro. Då kan det löna sig att stanna bilen, plocka ut vagnen ur backluckan och gunga babyn till sömns…och sen försiktigt flytta över den i bilstolen . hehe. Inte kul just där och då…men vad gör man inte för lite lugn och ro . 😉

    Svara
    • Petra Månström

      Bra tips!! Tack! Kram

      Svara
  18. Susan

    Vi har en son på snart två år och vi har kört en hel del bil med honom. Både korta och längre turer. Som andra ovan skrivit så är det en höjdare med lite snacks och lite nya leksaker och böcker.
    Någon gång när vår son var otröstlig så stannade vi och tog upp honom, han satt då fortfarande i babyskyddet, och upptäckte att han var såååå varm. Så tunn och ”lagom” klädsel är bra.
    Vi brukar försöka synka starten av bilfärden med att sonen ska sova. Sedan små korta stopp så att han får röra på sig och äta när det är dags för det.
    Sedan han blev sisådär 1,5 år så har även telefon med lite roliga you tube-filmer och även I-pad varit en räddning emellan varven.
    Men det är säkert olika från barn till barn…vissa gillar att åka bil och andra inte. Man får prova sig fram! Lycka till!

    Svara
  19. Annika

    VI hade en period, ja typ när vår tjej var runt 6 mån, då det helt enkelt inte gick att åka längre sträckor eftersom hon blev galet arg av att behöva sitta stilla. Mitt enda tips är att undvika att åka bil längre sträckor ett tag framöver (typ ett år? Om jag minns rätt så började det gå bättre vid 1,5) och/eller tajma in sovstunder. För oss var det bara att gilla läget 🙂

    En tröst är att det går över. Nu är vår A drygt 2 år och det går super att åka längre sträckor igen. Jag pratar alltså inte 7-8 timmar men 2-3. Det tycker jag är bra jobbat för en rastlös 2-åring.

    Lycka till!

    Svara
  20. K

    Har tyvärr ingen lösning att komma med, men ni är inte ensamma! Min dotter, 6 månader, skriker i panik tills hon tuppar av i bilen. Ingenting hjälper förutom att stanna, såklart. Så mitt tips är väl typ att åka kollektivt istället, hehe. Vissa barn är helt enkelt inte nöjda med att sitta och glo i lugn och ro, de vill röra på sig & titta på allt och alla. Så har jag iaf tolkat det.

    Svara
  21. Kjell.Nilson

    1.
    Trafiksäkerhet Är man erfaren nog att köra när baby skriker,spyr o vad vet jag ?
    det kan ju ta en stund innan man kan köra av vid rastplats eller liknande.

    2. Är ingen bakåtsträvare men om barnen är vana att det alltid händer något
    musik,läsplatta,film,mobil kan det blir ett elände när prylarna ej fungerar
    när barnen blir större är det Wifi som gäller ej bad o sol ha ha ha.

    3.Känner ”bilåkarfamiljer” som delar upp resan med rast egen matsäck(slipper trängsel
    på sunkiga vägkrogar) även övernattar på enkelt vandrahem i södra Sverige
    reser utvilad på morgonen vidare till andra länder.

    När de gillar sagor kan man börja läsa böcker typ Pippi,Emil eller vad som helst.Och sedan även
    vid tråkiga stunder spela upp ”Adrians sagolista” där ni laddat ner sagor
    i bilen,väntan på flygplats eller vad som passar.Bärbar liten DVD är billig o lätt
    att sköta köp DVD med sagor.Då slipper man strula med att koppla mobil till bilens
    ljudsystem.Det tar tillräckligt med energi att få ev GPS fungera i, hyrbil !

    Vi sitter i samma bil //Bo Kasper tål att lyssnas på

    Svara
  22. kjell.Nilsson

    Vi hyrde ej bil när barnen var små vid enstaka tillfällen var det kortade resor taxi eller vi blev hämtade av svärfar.
    När de blev större har vi hyrt bil i Sverige,Italien.Frankrike m.m
    ibland slagsmål i baksätet ! men det gick väl ”hyffsat”

    Att tänka på trafiksäkerhet är man så van bilförare att man kan köra med en skrikande
    baby ? inkl en o annan spyblaja ? det är ju inte alltid man kan stanna vid rastplats
    eller liknande.

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen