BEBIS

När jag frågade vänner med barn om hur deras liv hade blivit efter att knodden anlänt så blev svaret ofta något i stil med ”Något helt annat som inte går att beskriva innan man själv har upplevt det”.

Och nu förstår jag ju hur de menar. För det går verkligen inte att sätta ord på hur det är att bli förälder. Skulle någon fråga mig om livet blev bättre så skulle jag väl säga ja, åtminstone oftast. Samtidigt vill jag vara ärlig och nej, det är inte alltid så enkelt. Ibland skulle jag helst vilja kunna lämna bort barnet när jag känner för det, ibland inser jag att just ansvaret och att inte kunna glida undan det är enormt utvecklande. Men bättre? Nja, svårt att säga.

Men om vi frågar så här: ”Hade du kunnat tänka dig ett liv utan barn, nu när du vet hur det är att vara förälder?” Då hade jag sagt nej, alla gånger. Som tur är har man inte facit innan barnet har anlänt – och tur är väl det. Hur var det för dig? Hur blev livet, går det att sätta ord på det?

Share: