avföljd

Att bli avföljd i sociala medier idag är för många värre än att inte bli bjuden på den coola festen. Eller kanske värre än att få nobben av personen man vill dejta. 

”Kan jag lägga ut den här bikinibilden?”
”Borde jag beskära så att magen inte syns så mycket?”
”Ska jag lägga ut den här bilden på Adrian fast jag vet att barnbilder alltid resulterar i följarras på mitt Insta?”
”Vågar jag lägga ut den här selfien fast selfies av någon anledning alltid ger avföljningar hos mig?”
”Vågar jag bredda mig eller ska jag klamra mig fast vid löpningen som jag vet alltid ger många likes?”
”Varför fick jag nästan inga likes på den där fina bilden jag just lade ut på Facebook? Bäst jag tar bort den så att ingen får se hur icke-poppis jag är!”
”Borde jag börja färgsynka mitt Insta? Så gör ju de som har typ hundratusen följare…”

Låter ovanstående främmande för dig? Ingen igenkänning alls? Då är det bara att gratulera. Men jag skulle vilja påstå att allt fler funderar över hur de syns i sina sociala medier, allt oftare med vetskapen om att många följare kan ge chansen till en ny karriär, eller nya möjligheter i sin nuvarande karriär.

Konstaterar att fler och fler bloggare i genren hälsa och träning döper om sina kanaler till sitt för- och efternamn istället för något annat peppigt namn som de hade tidigare. På frågan om varför de har bestämt sig för detta så blir svaret ofta att de har börjat tänka mer på sitt personliga varumärke och vill stärka det.

Sitt personliga varumärke. Japp, vi som har öppna profiler på Instagram och Facebook blir vare sig vi vill det eller ej bedömda och värderade av människor som aldrig har träffat oss. Och ”oss” handlar både om sådana som mig, som jobbar heltid med sociala medier, men också folk som har helt andra jobb till vardags och instagrammar på fritiden.

Det gäller att maximera möjligheterna att synas på ett bra sätt, att själv skapa imagen av sig själv för att ha chans på drömjobbet, drömdejten, drömlivet… Då måste man ta kontrollen genom att stärka sina sociala medie-kanaler, vilket med tiden ofta kommer att resultera i funderingar om vad man egentligen kan lägga ut för att inte riskera att bli avföljd.

Ger man sig in i leken får man leken tåla, det vet jag. Än så länge tycker jag att fördelarna med sociala medier dominerar över nackdelarna. Det är fantastiskt att ha daglig kontakt med följare och få en massa positiv energi av dem. Men visst börjar man fundera när man sitter där och velar kring vad man ska lägga ut.

Fick överdos av selfies

Under tiden med Maratonbloggen fick jag en överdos av selfieplåtningar, vilket har gjort att jag knappt har några selfies i mina kanaler längre. Är ärligt talat urless på uppdateringar av typen ”Hej hopp, idag sprang jag X km i tempot X min/km och det var fantastiskt!”, för mig hör dessa uppdateringar till en svunnen tid medan de kanske känns hyperaktuella för någon annan. Så är det ju, vi är alla olika.

Vad svårt detta är! Jag har svårt att ta till mig råd som ”Lägg ut det du känner för, vi följer dig för att DU är DU!” Det kanske är just det jag inte kan fatta, att det finns folk som vill följa mig för att jag är jag. Med eller utan löparskor, med eller utan uppdateringar om tempo och fart. Men det är läskigt att släppa sargen och bredda sig. För då får ju folk se mer av MIG, de får chansen att värdera och bedöma MIG.

För tänk om jag blir avföljd! Det är ju värre än att bli dumpad av drömdejten 😉 Eller..? Nää, men visst funderar man på varför folk gör så. Gör inte du, fast du innerst inne vet att det är fånigt? Fast du vet att det finns mycket viktigare saker att fokusera på, som betyder något PÅ RIKTIGT. Eller så är jag ensam om det här. Hur som, nyfiken på din input!

Och TACK från djupet av mitt hjärta för ert engagemang i mitt tidigare inlägg om identitetskrisen! Det betyder allt!

(Foto bilden ovan: Jonas Hansen)

Dela: