M

HJÄLP MIG!! Barnmatsförvirring!!!

av | mar 21, 2016 | Blogginlägg | 17 Kommentarer

Adrian blev ju nyligen fyra månader och i och med detta så är det fritt fram att ge honom lite smakportioner, har jag förstått. Men jag blir helt förvirrad när jag går runt i affären och ser alla tuber med någon typ av puré. Har noll erfarenhet av kids sedan tidigare och vill gärna ha bra tips från er rutinerade päron därute. Vilka fabrikat väljer ni? Och varför?
Och vad säger ni om de här nedanstående produkterna som jag har sett på hyllorna i mina närbutiker (bara ett random urval!):
Hipp_smoothie
Hipps smoothie med persika, mango och äpple
hipp smoothie
Hipp smoothie med morot, mango och banan
havregröt mild naturell semper
Havregröt mild & naturell från Semper
banangröt med ris semper
Banangröt med ris från Semper
ellas kitchen prunes
Katrinplommonpuré från Ella’s Kitchen
Hjälp mig, snälla! Vågar man välja butiksprodukter eller ska man mosa egna puréer och fixa egna smoothies?

Taggar

17 Kommentarer

  1. Anna

    Jag tycker att du ska prova dig fram och se vad han gillar. Jag har en sexmånaders och han har testat lite allt möjligt, olika märken och olika smaker. Det enda jag har försökt kolla är att det inte ska vara tillsatt socker men det verkar inte vara det i produkter för så små barn. Gröt är nog en bra start och där har vi provat både havregröt och smaksatt risgröt, du kommer märka vad som går hem. Sen kan ju magen reagera på olika sätt så ren katrinplommon kan ju vara bra om han blir hård och kanske blåbär om han blir lös. Men som sagt, prova dig fram. Finns inga rätt och fel.

    Svara
  2. A-M

    När våran kille bara var 4 månader så fick han smaka typ avskrapad banan, päron, mosad potatis från våra tallrikar, bita i en apelsin, en sked osaltad vanlig havregrynsgröt etc. Vid 6 månader började vi med gröt på kvällen (Semper utan smak) en liten portion som successivt blev större med tiden. Sen lagade vi lax, kyckling, nötkött, morot, palsternacka, blomkål och broccoli som vi mixade (var och en för sig) och frös i iskuber. Supermidigt att kombinera ihop typ morot + kyckling + nykokt potatis + lite osaltat smör eller rapsolja. Detta åt han till lunch först och sen även middag. Ville absolut inte äta burkmat.. Tack o lov gick det över och nu vid 10 månader äter han ca 50/50 hemlagat och köpt. Många tycker att man ska börja med neutrala smaker typ potatis och vänta med söt men vi körde söta smaker från början också då det såklart gick lättast 😉 Vi har undvikt mat med ris/rismjölk i pga arseniken. Lycka till och hoppas du orkade läsa novellen

    Svara
    • Petra Månström

      Ja! Tack!!! 🙂

      Svara
  3. Therese

    Barn ett och två åt naturell havregröt från Semper, säkert smaksatt ibland också. De började runt fem-sex månader. Jag tyckte det var jätteroligt att laga mat till dem som jag frös in i iskuber när de var små och små plastburkar sedan. Köpte en barnmatskokbok och hade storkok där jag lagade fem, sex olika rätter som blev minst 30 portioner tillsammans. Blev som en liten hobby. Nu med nr tre har jag varken haft tid eller lust att laga egen mat. Har ingen sug alls så han har fått burkmat och fått äta vår mat från ca 10 månader. Har saltat när han fått sin portion. Tycker de där klämmisarna är väldigt goda, min son älskar Sempers gröt klämmis. De är extremt dyra dock!

    Svara
  4. Annika

    Jag gav bara brukar och Sempers gröt. Var inte riktigt ”där” i min matlagning för att göra egen åt henne.
    Vi började med gröt vid 4 mån och vid 5 mån köpte jag mat och ganska snart åt hon det till lunch och middag (fri amning utöver det).

    Svara
  5. Ewa

    Mosa potatis för första smakportionen, det behöver inte vara färdiga puréer. En fördel, det finns ingen jag har hört talas om som är allergisk mot potatis. Det är ganska enkelt, mosa banan, ärtor, majs vad som helst. De färdiga dyra produkterna är inte ett dugg bätt re, men visst är de praktiska om man är på resa t ex. Ta sedan med fisk, kött, kyckling eller vad familjen i övrigt skall äta.

    Svara
  6. Lena

    ”Andra mosboken” är en jättebra bok med recept på mat man enkelt gör själv och fryser in i tex iskuber. Bra tips och råd +tydlig info vilken mat som är lämplig beroende på ålder -från första smakportionerna till runt 1-årsåldern. Lycka till!

    Svara
  7. E

    Vid fyra månader behövs det ju egentligen inget annat än bröstmjölk eller ersättning. Vill man för att det känns kul så kan man ge smakprover typ storleksordningen ett kryddmått, är väl rekommendationen. Så…enklast som någon tipsar att ta pyttelite av vad man ändå har hemma. Sen om barnet älskar det hen får och inte får ont i magen av det kan man ju öka på mängden successivt. Men du lär märka hurdan just din gullunge är.
    Mina kids har fått smakisar från sex månader. Ettan började inte gilla annat än bröstmjölk förrän efter året fyllda. Himla välmående och fint utvecklad tös har det blivit ändå. Det mesta funkar! Lycka till.

    Svara
  8. Anna T

    Så lätt att göra egen mat, smakar bättre och det är kul! Kompletteras med köpt. Lagade åt min trea och kan inte fatta att jag köpte så mycket skit till de första två. Tänk som du för med din egen kost. Rent

    Svara
  9. Anna T

    Så lätt att göra egen mat, smakar bättre och det är kul! Kompletteras med köpt. Lagade åt min trea och kan inte fatta att jag köpte så mycket skit till de första två. De vänjer sig vid den där prefab-smaken helt onödigt.
    Tänk som du gör med din egen kost. Rent och enkelt bara! Johanna Westmans mosbok inspirerar massor.

    Svara
  10. Johanna

    Först är det smaksensation dvs lite på fingret första tiden. Vid 5 mån kan man börja m gröt 1 tesked ca 3 ggr i v för att förhindra glutenintolerans dvs d ska vara gluten i gröten. Sen får man öka på med små portioner men börja långsamt!

    Svara
  11. Sigurd

    Eftersom ”rutinerade päron” tydligen är välkomna
    att delge goda tips så checkar jag in här igen; snabbvisit.
    ”Päron” kan ju fö. betyda allt ifrån förälder till dumbom
    och nöt, utöver saftig skenfrukt..
    Nåväl, här följer mitt topptips för prima mat till individer från
    fyra månader och upp: En smula överkokt och med en skvätt
    (bröst) mjölk mosad ekologisk potatis funkar prima.
    Härutöver, ännu mer seriöst, konstateras att det primära är
    att inte mata bebisen med (dolt) socker och söta produkter.
    Ditt random urval (av mer eller mindre ”söta” produkter) ovan
    lämpar sig härvidlag föga för knattar. – Nada hidden sugar for
    babys!
    Utöver detta så är det väl bara för dig att överföra dina/era
    redan säkert förträffliga matvanor i modifierad form till
    bebisen. Serverad med kärlek, tålamod och respekt. Funkar
    snart nog galant!
    Piece of cake!;). Lycka till!

    Svara
  12. Chatrine

    Jag tycker du har fått fantastiskt bra råd av A-M. Det jag skulle vilja lägga till – eftersom jag är lite miljönördig – skippa klämmisar och liknande. En förpackning mindre är alltid bra.
    Jag hade med en sån där liten rivhyvel när vi var ute. (Tror att den var för ost egentligen) Då kunde jag snabbt riva av lite ”mos” från mitt äpple/päron när jag tog ett. Jag tycker att mat kan få vara lite socialt också så att dela ett äpple med mamma/pappa känns trevligare än att trycka i en klämmis lite i förbifarten.
    Näringsbiten är jag rätt säker på att du har hundra koll på och det som funkar för stora människor funkar rätt bra även för små.

    Svara
    • C

      Tips om man gillar klämmisar för att de är smidiga, är att köpa återanvändningsbara som man fyller med eget valfritt innehåll. Finns bla på Miniroom.

      Svara
      • Petra Månström

        Aha, bra tips! Känns annars väldigt onödigt med alla de där plasttuberna. Ska genast kolla in.

        Svara
  13. balla_malla

    Kommer inte ihåg exakt vid vilken månad vi började med dessa.. men de var helt fantastiska tycker jag ! Började med lite fryst frukt som var hackat i småbitar som jag la i nätet och min son ÄLSKADE det! Väldigt bra när de börjar få tänder också då den frysta frukten svalkar mot det ömmande tandköttet 🙂 http://www.babyland.se/munchkin_fresh_food_feeder

    Svara
    • Petra Månström

      Aha, vilken smart uppfinning!

      Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen