Petra Månström

Igår kom köldsmockan hit till Stockholm. De ljumma, somriga vindarna hade plötsligt blivit isande kalla och jag frös så jag skakade. Det är lätt att man tappar motivationen till uteträning när det blir kallt, så här kommer mitt bästa knep!

Det här knepet funkar nästan alltid och särskilt användbart har det varit sedan jag blev småbarnsförälder. När vädret inte är lika inbjudande och tiden är knapp är det lätt att man skarvar lite och kanske skippar träningen. Men gör inte det! Allt du behöver göra är nämligen att…trumvirvel…

Göra det obekväma lite bekvämare!

Hur då? Jo, du sänker helt enkelt tröskeln för att komma iväg på din träning. Några exempel:

– Nej, man måste inte springa utomhus när det är mörkt, kallt och kanske också regnigt eller slaskigt. Jag kör nästan uteslutande mina snabbare löppass inomhus på löpband. Somliga kanske inte tycker att det är optimalt, men hey – det är optimalt för mig. För annars skulle nämligen inte passen bli av.

– Ha någon som väntar på dig. Alltså en löparkompis. Det är ännu viktigare när vädret kärvar, det kan vara skillnaden mellan att ett pass blir av eller ej. Så lägg lite tid på att hitta en bra person att teama upp med på dina pass.

– Spring passet i cirkelform. Älskar det här upplägget när vädret tjurar extra mycket och jag inte vill förflytta mig så långt hemifrån. Då brukar jag springa i parken nära där jag bor: runt, runt. Ett varv är ungefär 600 meter, så där kan jag få till ett riktigt bra pass i bra upplyst miljö utan att behöva dra iväg längre bort. Och skulle jag tröttna är det alltid nära hem.

– Investera i bra kläder och skor. Om din utrustning inte håller måttet är det lättare att hitta ursäkter att inte dra iväg. Riktiga, fodrade vintertights och en rejäl löparjacka som andas men ändå värmer är A och O. Se också till att kläderna har bra med reflexer. Dubbskor eller löparskor med rejäl friktionssula (jämför med friktionsdäck på en bil) är också mycket bra investeringar för att klara den kärva löparårstiden på ett bra sätt.

Stort lycka till och har du fler tips, kommentera gärna!

Foto bilderna ovan: Jonas Hansen

Share: