Det måste finnas något mellan helvetet och det rosa fluffet

bebis

Foto: Pixabay.

När man har gravidhormoner som snurrar runt i kroppen är det inte helt lätt att värja sig mot information som har med ens tillstånd att göra. I morse satte jag nästan frukostkaffet i halsen när Carin da Silva och Tilde Fröling medverkade i Nyhetsmorgon och pratade om sin nya podcast.

Den handlar om hur det egentligen är att vara förälder och andemeningen var att det minsann inte alltid är roligt att vara förälder – det kan vara ett rent helvete också. Sedan fick man lyssna på ett klipp där det pratades om ”hemorrojder stora som ballonger”, amningssåriga bröst och ändlösa vaknätter.

Kanske inte den optimala underhållningen för en känslig och hormonell kvinna som ju har nojat kring detta i princip sedan jag fick ett positivt graviditetstest. I ren panik googlade jag på hemorrojder och fick veta att de är vanliga bland gravida kvinnor, men att fiberrik kost och motion kan förhindra problemen. Googlade lite till, hamnade på sajten som Gud glömde (Familjeliv) varpå jag snabbt stängde ner alltsammans och åkte ut i skogen för att plocka svamp. Orkade inte med all information, alla budskap om sådant som blivande föräldrar bör känna till.

Ibland får jag en känsla av att de här poddarna, krönikorna och bloggarna som ska handla om ”föräldraskapets” baksidor skruvar till sina budskap några extra varv för att få reaktioner. Vet att jag väl själv borde ha svaret på den frågan eftersom jag är journalist, men när det gäller så här känsliga saker som ligger så nära mig själv skulle jag aldrig våga eller vilja skruva till det för mycket. För jag utgår från att det finns många därute som fungerar som jag, det vill säga: när man är gravid så suger man åt sig all möjlig information som ett läskpapper och målar fan på väggen så fort man får möjlighet.

Det kanske inte behöver vara fullt så hemskt. Eller så är det ännu värre. Men då upptäcker jag det hellre själv än får veta det i en podd. Fast det är ju bara jag. Och absolut, man KAN stänga av tv:n…

Share: