nypon

Ett tag trodde jag att det bara var prat om tider, onödigt mycket hud, silikonbröst, substanslösa texter och nyttighetshets som stressade mig i sociala medier. Nu vet jag bättre – och den insikten har varit mycket värdefull för hur jag mår.

En klok vän undrade en gång hur jag orkar jobba med sociala medier, särskilt som att jag har ett tränings- och hälsofokus i det jag gör. Ställer mig ofta den frågan själv. Och under den processen har jag insett att det långtifrån bara är det uppenbara, alltså yta och prestation, som stressar mig.

Gräver jag lite djupare i vad som utlöser mina reaktioner när jag ser bilder i mina sociala medier-flöden handlar det mycket om illusionen av det ”perfekta livet” och en känsla av att inte passa in där. Mysiga bjudningar med vänner, ett stort, rymligt och perfekt inrett hem, kärleksförklaringar till den eventuella partnern och så vidare.

Minns en gång när jag klagade över att min sambo inte alls är sugen på att figurera i mina sociala medier och hur jag då kände att han ”förstörde” mina möjligheter att visa upp den perfekta familjefasaden. Eller när jag bröt ihop över att vi bor litet, trångt och dessutom har helt olika syn på definitionen av ”stökigt”. Hur skulle jag kunna spela in inspirerande små videoklipp här hemma liksom, där det ligger träklossar, snorpapper, damm och matrester precis överallt?

Känner jag efter så blir jag varken upplyft eller inspirerad av de där kontona som visar upp den typen av liv och då måste jag värna om mitt eget välbefinnande och rensa bort. Det var verkligen en lättnad då jag insåg att jag verkligen måste rensa bort störningsmoment för att kunna lyfta in sådant som verkligen inspirerar mig. Jag behöver inte vara alla till lags, jag behöver inte tvinga mig själv att känna det där stinget av obehag varje gång jag scrollar igenom mitt sociala medier. Jag kan faktiskt välja bort. En otroligt skön insikt.

Naturbilder, särskilt med vatten och berg som motiv, har jag märkt fyller mig med ett härligt lugn. Jag måste verkligen se till att ladda med lite sådan energi snart, långt bort från Instagram och Facebook. Ser fram emot det.

Foto bilden ovan: Petra Månström

Share: